Smakosze.pl
Sok malinowy

Canva / 5PH

Jak zrobić w domu sok z malin?

2 Września 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Pyszny sok z malin jest nie lada pokusą dla smakoszy. Z łatwością można przygotować go w domowym zaciszu. Przepis jest banalnie prosty. Sok własnej roboty z pewnością zadowoli wielbicieli swojskich smaków.

Sok z malin jest jednym ze smaków lata. Można go dodawać do rozmaitych deserów oraz traktować jako słodki napój. Warto wypróbować niezawodny przepis na własny sok z malin. Mało kto spodziewałby się, że jego przygotowanie jest tak proste.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Domowy sok z malin podbije serca najbliższych

Bez wątpienia sok z malin jest nie lada rarytasem. Zwłaszcza jeżeli przygotuje się go samodzielnie. Wielu smakoszy z miłą chęcią sięga po tego typu wyroby na bazie owoców. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na sok z jeżyn.

Tym razem wypróbujemy recepturę na przepyszny sok z malin. Nawet początkujący smakosze powinni sobie poradzić bez najmniejszych problemów. Wystarczy nam kilka produktów. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1 kg malin

  • 250 g cukru

Prażone jabłka w słoiku

Prażone jabłka w słoikach na całą zimę - idealne na szarlotkę

CZYTAJ DALEJ

Przepis na sok z malin zaskakuje prostotą

Maliny starannie oczyszczamy i układamy w garnku naprzemiennie z cukrem. Oba produkty powinny stworzyć warstwy. Po około 20 minutach owoce powinny zacząć puszczać sok. Wszystko mieszamy i zostawiamy na kolejne 20 minut.

Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu. Mieszanka musi się zagotować. Gdy już to nastąpi i minie 5 minut, owoce przecedzamy przez sitko lub gazę. Sok malinowy jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia.

Gorący sok przelewamy do słoików, które mocno zakręcamy. Ustawiamy je do góry dnem. Po wystygnięciu nasze przetwory powinny być już gotowe. Sok z malin będzie mógł nas cieszyć całym rokiem. Warto wiedzieć, jak przygotować domowy napój z pomidorów.

Sok z malin

Sok z malin

Canva / Sok z malin

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >