Smakosze.pl

Canva / 5PH

Jak zrobić w domu sok z malin?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Pyszny sok z malin jest nie lada pokusą dla smakoszy. Z łatwością można przygotować go w domowym zaciszu. Przepis jest banalnie prosty. Sok własnej roboty z pewnością zadowoli wielbicieli swojskich smaków.

Sok z malin jest jednym ze smaków lata. Można go dodawać do rozmaitych deserów oraz traktować jako słodki napój. Warto wypróbować niezawodny przepis na własny sok z malin. Mało kto spodziewałby się, że jego przygotowanie jest tak proste.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Domowy sok z malin podbije serca najbliższych

Bez wątpienia sok z malin jest nie lada rarytasem. Zwłaszcza jeżeli przygotuje się go samodzielnie. Wielu smakoszy z miłą chęcią sięga po tego typu wyroby na bazie owoców. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na sok z jeżyn .

Tym razem wypróbujemy recepturę na przepyszny sok z malin. Nawet początkujący smakosze powinni sobie poradzić bez najmniejszych problemów. Wystarczy nam kilka produktów. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1 kg malin

  • 250 g cukru

Przepis na sok z malin zaskakuje prostotą

Maliny starannie oczyszczamy i układamy w garnku naprzemiennie z cukrem. Oba produkty powinny stworzyć warstwy. Po około 20 minutach owoce powinny zacząć puszczać sok. Wszystko mieszamy i zostawiamy na kolejne 20 minut.

Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu. Mieszanka musi się zagotować. Gdy już to nastąpi i minie 5 minut, owoce przecedzamy przez sitko lub gazę. Sok malinowy jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia.

Gorący sok przelewamy do słoików, które mocno zakręcamy. Ustawiamy je do góry dnem. Po wystygnięciu nasze przetwory powinny być już gotowe. Sok z malin będzie mógł nas cieszyć całym rokiem. Warto wiedzieć, jak przygotować domowy napój z pomidorów .

Sok z malin
Sok z malin

Canva / Sok z malin

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Biorę groszek konserwowy i wrzucam go do garnka. Po 20 minutach mam genialną, sycącą zupę
Czytaj więcej >

Przepisy

Nikt mi nie wierzy, że to najzwyklejsze ziemniaki. Ktokolwiek ich spróbuje, od razu prosi o przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Wydrąż cebulę i wlej do niej jajko. W mig zyskasz idealne danie zarówno na obiad, jak i na kolację
Czytaj więcej >

Przepisy

Mieszam 3 składniki i gotuję we wrzątku. Te błyskawiczne kluski uwielbia cała moja rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Ugotuj makaron i dodaj do niego jajka. Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów
Czytaj więcej >

Przepisy

Od lat nie kupuję kajzerek w sklepie. Najlepsze bułki robię w domu, wychodzą lepiej niż z piekarni
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ziemniaki i owijam mięsem mielonym. Przy tym wszystkie kotlety mogą się schować
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż mandarynki na patelni i zalej ciastem. Rodzina ciągle prosi mnie o ten deser, robię go w chwilę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przed smażeniem zawsze nacinam piersi z kurczaka w ten sposób. Po spróbowaniu nigdy nie zrobisz inaczej
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To najprostsze ciasto ze śliwkami, jakie znam. Szybki poobiedni deser zrobisz bez miksera i bez ucierania
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gdy nie patrzyłam, syn dodał do sałatki tę przyprawę. Tak mi zasmakowało, że teraz używam jej zawsze
Czytaj więcej >