Kotlety schabowe pyszna rzecz. Zwłaszcza gdy są kruche, soczyste i pełne smaku. Właśnie takie schabowe otrzymasz, jeśli zamarynujesz je w occie winnym. Wiadomo, kwas przyspiesza kruszenie mięsa, a ten z octu jabłkowego jest na tyle delikatny, że nada też kotletom przyjemnego smaku. Z pewnością wyczujesz w mięsie również jabłkową nutę. Klasyczne kotlety schabowe kojarzą się z panierką. Jednak można je też przygotować bez chrupiącej otoczki. Wyjdą równie smaczne, a przy okazji nieco mniej kaloryczne. Właśnie na takie kotlety schabowe dziś was zapraszamy.
Czajnik jest jednym z najbardziej eksploatowanych sprzętów użytku codziennego. Włączamy go nawet kilka razy dziennie, by zaparzyć sobie herbatę czy kawę. Często jednak na jego ściankach i dnie gromadzi się kamień, który potrafi zmącić wodę. Poznaj domowe sposoby na błyskawiczne czyszczenie czajnika.Osad w czajniku pojawia się, gdy jesteśmy użytkownikami twardej wody. A taką właśnie wodę większość z nas ma w kranie. Woda ta zawiera dużo wapnia i magnezu, które wytrącają się pod wpływem działania wysokiej temperatury. Możesz je zauważyć w przegotowanej wodzie, ale też po jakimś czasie w postaci osadu na ściankach czajnika.Wytrącony osad z wapnia czy magnezu nie jest szkodliwy dla naszego zdrowia. Potrafi jednak odebrać apetyczny wygląd zwłaszcza herbacie. Poza tym znajdujący się na dnie czajnika kamień utrudnia jego działanie i spowalnia podgrzewanie wody. Z czasem może nawet doprowadzić do awarii urządzenia. Dlatego warto raz w miesiącu wyczyścić czajnik z osadu.
Musztarda jest jednym z najpopularniejszych sosów. Większość osób kupuje ją po prostu w sklepie. Okazuje się, że z łatwością można ją przygotować w domowym zaciszu. Własnej roboty musztarda za każdym razem wychodzi obłędnie pyszna.Nie da się ukryć, że musztarda często gości na polskich stołach. Chętnie dodajemy ją do rozmaitych potraw, a nawet najzwyklejszych kanapek. Mało kto spodziewałby się, że przyrządzenie własnej musztardy może być tak proste.
Jeśli lubicie niezwykłe dodatki do obiadu, mamy dla was pyszną propozycję. Przygotujcie delikatne w smaku gruszki w syropie według przepisu siostry Anastazji. Doskonale pasują do dań z mięs i drobiu, sprawdzą się też jako dodatek do przekąsek i przystawek.Gruszki doskonale smakują jedzone na przekąskę. Jednak można je też dodać do pieczonego drobiu i mięs, podniosą również smak ciast i deserów. Dziś chcemy was namówić do przygotowania gruszkowych przetworów. Gruszki w słodko-kwaśnej zalewie, smakują naprawdę doskonale. Oczywiście pod warunkiem, że kupicie twarde owoce.
W sklepach można kupić przeróżne specyfiki do czyszczenia. Jednak są bardzo chemiczne i wcale nietanie. Dlatego podpowiemy wam jak zrobić domowy środek do czyszczenia kuchni. Jest naturalny i przygotujesz go z niewymyślnych składników, a ma uniwersalne zastosowanie. Jeśli w twojej szafce jest kilka płynów do czyszczenia różnych powierzchni, czas to zmienić. Zamiast płynu odtłuszczającego, działającego antybakteryjnie i odświeżającego od dziś wystarczy ci w kuchni jeden, własnoręcznie przygotowany specyfik. Jego zaletą jest fakt, że bez obaw wyczyścisz nim też powierzchnie, które mają bezpośredni kontakt z żywnością.
Lodówka jest centrum naszej kuchni. Właśnie w niej przechowujemy zapasy mięsa, wędlin, nabiału i warzyw. By jednak wyszły nam na zdrowie, musimy dbać o czystość lodówki. Przedstawiamy wam banalnie prosty, domowy sposób na umycie lodówki. Będzie czysta i pachnąca świeżością. Przegląd i czyszczenie lodówki powinniśmy robić regularnie. Nie rzadziej niż raz w miesiącu, a najlepiej raz w tygodniu, przed zrobieniem większych zakupów. Wtedy mamy okazję przejrzeć czego nam brakuje, wyrzucić przeterminowane produkty i zrobić miejsce na nowe. Pamiętajmy, by produkty z kończącą się datą przydatności do spożycia ustawiać z przodu półek. Wtedy jest większa szansa, że nie zapomnimy ich zużyć. Do mycia lodówki możecie kupić przeróżne, gotowe specyfiki. Jednak nie ma co ukrywać, nie są one naturalne. A do kontaktu z żywnością lepiej jednak nie używać tzw. chemii. Dlatego powiemy wam jakimi naturalnymi środkami najlepiej czyścić lodówkę.
Z owoców robimy zwykle dżemy, konfitury, kompoty. Jednak niektóre doskonale nadają się także do marynowania. Zobacz jak zrobić idealne gruszki w occie. Będą doskonałym dodatkiem do mięs obiadowych i sałatek. Warto mieć w spiżarni kilka takich słoiczków. Gruszki doskonale smakują jedzone na przekąskę. Można też dodawać je do pieczonego drobiu, zapiekać z serem, robić z ich dodatkiem sałatki, ciasta i desery. Idealnie też smakują przygotowane w zalewie octowej. Doskonale balansuje się wtedy ich słodki smak z kwaśnym smakiem octu.Do marynowania należy przeznaczyć twarde gruszki. Tylko takie po obgotowaniu zachowają idealny kształt, a po wyjęciu z marynaty będą przyjemnie chrupiące. Doskonale do marynowania nadają się gruszki odmiany Konferencja.
W październiku przypada szczyt sezonu na winogrona. Warto wykorzystać ten czas i przygotować pyszną przekąskę, która skradnie serca gości na przyjęciach. Przepis na marynowane winogrona jest bajecznie prosty.Winogrona w occie są bardzo wyraziste w smaku i sprawdzą się doskonale do przyrządzenia koreczków z serami pleśniowymi lub ogórkiem kiszonym. Dodatek korzennych przypraw świetnie podkręci smak tego pysznego finger food.
W chłodne, deszczowe dni nietrudno o przeziębienie. Niestety, jesienna aura sprzyja infekcjom. Na szczęście mamy na to sposób. Przygotujcie babciny syrop z czosnku z niezwykłymi dodatkami, a z jego pomocą wirusy i bakterie będą was omijały szerokim łukiem. W aptekach można kupić różne medykamenty dla zwiększenia odporności czy do zwalczania infekcji, Od ich wyboru można dostać oczopląsu, a ich wysokimi cenami można mocno uszczuplić swój portfel. Warto więc wrócić do babcinych sposobów. Domowy syrop z czosnku i dodatków jest nie tylko tani, ale też zdrowy, bo w pełni naturalny.Skład tego syropu jest wprost idealny. Czosnek zwiększa odporność organizmu. Działa niczym antybiotyk, bo skutecznie zwalcza bakterie, a także wirusy. Miód dostarcza organizmowi cennych, prozdrowotnych składników. Dobrze radzi sobie m.in.: z infekcjami górnych dróg oddechowych, działa też wzmacniająco. Ocet jabłkowy również jest doskonałym remedium na bakterie i wirusy.Z podanych proporcji przygotujesz dużą ilość syropu, która wystarczy ci na długo. Trzymaj go w lodówce i zażywaj, gdy dopadnie cię przeziębienie. Syrop ten dobrze poradzi sobie z bólem gardła, grypowymi bólami mięśni czy z kaszlem. Działa też wzmacniająco i ochronnie na organizm.
Jesienne stragany uginają się pod ciężarem barwnych dyń. Wykorzystaj tę okazję i przygotuj z dyni coś niezwykłego. My proponujemy zrobić dynię w słodko-kwaśnej zalewie. Będzie doskonałym dodatkiem do obiadu, możesz ją dodać do sałatki, sprawdzi się też w roli zakąski. Choć odmian dyń jest naprawdę dużo, to nie wszystkie łatwo jest kupić. Do najpopularniejszych, a jednocześnie bardzo smacznych, należy odmiana hokkaido, dynia piżmowa czy muszkatołowa. Dynie te zawierają stosunkowo niedużo wody i charakteryzują się zwartym, słodkawym miąższem. Jest on idealny na potrawy gotowane, pieczone, a także na przetwory.
Sezon na dynie to dobra okazja, aby przygotować na jej podstawie pyszne przetwory. Jednym z takich pomysłów może być marynowanie jej w zalewie octowej z cynamonem. Taki produkt jest delikatnie słodki, a także rozgrzewający. Dynia marynowana może być na wiele sposobów. Najpopularniejsza jest marynata złożona po prostu z octu, cukru wody oraz goździków - warto jednak eksperymentować w kuchni. Poniższa propozycja zawiera nie tylko cynamon, lecz również goździki oraz estragon, co daje doskonałą kompozycję smakową oraz zapachową. Taka dynia to świetny dodatek do sałatek, a także może być jedzona jako zwykła przekąska. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Gruszki w occie na słodko to jedne z moich ulubionych przetworów. Słodkie, delikatne z dodatkiem cynamonu i goździków sprawiają, że przygotowuję je każdej jesieni. Przyprawy korzenne mocno podbijają smak owoców, dodając im wyjątkowego aromatu. Gruszki w occie na słodko wykorzystasz do wielu dań mięsnych, sałatek i serów.Gruszki w occie na słodko doskonale pasują do wołowiny, wieprzowiny, kurczaka. Świetnie komponują się również z różnymi sałatkami, a także w formie zimnej płyty, jako dodatek do deski serów pleśniowych i mocno aromatycznych, takich jak gorgonzola, cheddar, lazur, camembert. Gruszki świetnie komponują się również z delikatnym serem - ricottą. Tu znajdziesz przepis na doskonały i szybki deser, czyli gruszki zapiekane z miodem, ricottą i migdałami.Do gruszek w occie na słodko wybieraj odmiany, takie jak: Konferencja, Paryżanka, Bonkreta Williamsa. Bardziej wodniste owoce rozpadną się podczas marynowania. Lubię twarde owoce, dlatego też nie gotuję wcześniej gruszek. Jeśli jednak wolisz bardziej miękkie, delikatne gruszki, przed włożeniem do słoików podgotuj je razem z zalewą przez około 5-10 minut. Do zalewy wykorzystaj cynamon w kawałkach. Cynamon w proszku będzie osadzał się na gruszkach, tworząc nieestetyczny nalot.
Jesień obfituje w wartościowe warzywa. Można je jeść na surowo, gotować z nich potrawy albo przygotowywać przetwory. Dziś proponujemy dynię w occie, która jest jednym z najlepszych, jesiennych smakołyków. Dynia to skarbnica wartościowych składników. Nie jest zbyt kaloryczna, więc można ją jeść bez wyrzutów, a z wielką korzyścią dla zdrowia. Doskonale nadaje się na zupę i do pieczenia. Warto też ją zamarynować. Będzie wtedy doskonała na przekąskę, zakąskę, a także jako dodatek do sałatek i przystawek.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Szafki kuchenne są szczególnie narażone na zabrudzenia. Osadzająca się na nich mieszanka tłuszczu i kurzu bywa naprawdę trudna do usunięcia. Są jednak skuteczne sposoby na zachowanie ich w czystości.Brud gromadzący się na frontach szafek nie będzie spędzał nam snu z powiek, jeśli nie pozwolimy mu się nawarstwić. Zachowując regularność w sprzątaniu, uniemożliwimy bowiem jego zasychanie. Gdy zastosujemy dodatkowe triki, porządki będą jeszcze bardziej efektywne, a meble będą długo cieszyły oko.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Marynowane grzybki mają wielu wielbicieli, chociaż dla niektórych są zbyt ostre. Poznajcie sekretny sposób Magdy Gessler na marynowane grzyby, a z pewnością będziecie zachwyceni ich smakiem.Magda Gessler uchodzi za autorytet w tematyce gotowania. Jest właścicielką kilku restauracji, choć szerszej rzeszy Polaków znana jest raczej jako prowadząca „Kuchenne Rewolucje". W programie tym robi wszystko by ratować upadające restauracje, ulepsza też ich menu. Może sama nie ma zbyt dużo czasu na to, by stać przy kuchni i gotować, ale trzeba przyznać pomysły ma ciekawe. Jeden z nich prezentujemy poniżej. Magda Gessler zamiast klasycznego octu do marynowanych grzybów dodaje ocet jabłkowy. Poczujcie tę różnicę. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Barszcz wygląda apetycznie, kiedy jest czerwony, a nie brunatny czy różowy. Na jego wygląd wpływa sposób jego przyrządzenia. Dowiedz się, kiedy powinno się dodawać ocet do czerwonego barszczu i poznaj inne wskazówki jak najlepiej go przygotować. Czerwony barszcz to klasyka polskiej kuchni. Kojarzymy go z rubinową barwą i aromatycznym zapachem. Jego kolor przysparza jednak niektórym wiele problemów. Jak się okazuje, wcale nie łatwo jest osiągnąć tę idealną, czerwoną barwę wywaru. Rubinowy kolor barszczu to zasługa betaniny. Ten naturalny barwnik znajdujący się w burakach jest jednak bardzo kapryśny. Na jego kolor wpływa temperatura i czas jej działania. Czynniki te mogą sprawić, że betanina ulegnie rozpadowi, co sprawi, że barszcz stanie się różowy, a nie rubinowy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Kuchnia gazowa wymaga regularnego czyszczenia. Zalegające na niej resztki jedzenia są bowiem nie tylko nieestetyczne, ale też sprzyjają rozwojowi bakterii. Istnieje szereg sposobów, dzięki którym ułatwisz sobie zadanie. Potrzebujesz octu i sody oczyszczonej.Domowe środki czystości są niedrogie i ekologiczne. W przeciwieństwie do dostępnej w sklepach chemii są także bardziej łaskawe dla naszej skóry i mają przyjemniejsze zapachy. Wbrew pozorom są też bardzo skuteczne. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Bez wątpienia mizeria zalicza się do klasycznych dodatków obiadowych naszej rodzimej kuchni. W każdym domu przygotowuje się ją odrobinę inaczej. Niektórzy wzbogacają ją o śmietanę 18%. Jednak część osób stawia na produkt o 30% zawartości tłuszczu. Okazuje się, że oba rodzaje dobrze się sprawdzają. Wymagają one odpowiedniego przygotowania.Mizeria ma status kultowego dodatku do obiadu. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby specjał na bazie ogórków i śmietany. Efekt naszych przygotowań w znacznej mierze zależy od tego, jaki rodzaj nabiału wybierzemy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Śmietana śmietanie nierównaNie da się ukryć, że mizeria króluje na polskich stołach. Pyszny dodatek można wzbogacić o śmietanę 18% lub 30%. W jednym z naszych wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, w jaki sposób ubijać popularny produkt.Najczęściej podczas przygotowywania mizerii wykorzystujemy śmietanę 18%. Jej zaletą jest prostota. Użycie takiej śmietany nie wymaga niczego poza doprawieniem mizerii solą i pieprzem. Oczywiście można wzbogacić ją również o inne składniki.Mizeria ze śmietaną 18% będzie charakteryzowała się wyraźnym kwaśnym smakiem. Można go nieco zniwelować za sprawą dodatku w postaci odrobiny cukru. Do mizerii ze śmietaną 18% dobrze pasuje również czosnek.
Przypalony garnek może zdarzyć się nawet najlepszemu szefowi kuchni, dlatego nie ma się czym martwić. Co więcej, są skuteczne sposoby, które pozwalają uporać się ze spalenizną. Soda oczyszczona lub ocet spirytusowy doskonale zmiękczają przypaloną żywność i ułatwiają jej pozbycie się. Czasem trzeba odejść od kuchenki, na której gotuje się sos lub inne jedzenie. Nawet w trakcie kilkuminutowej nieobecności cała zawartość garnka może się przypalić, gdy zawiera mało wody. W takiej sytuacji pierwszym naszym odruchem jest wrzucenie naczynia do zlewu i zalanie go wodą, a następnie silne szorowanie. Zamiast tego łatwiej jest pozwolić pracować substancjom, które znaleźć można w każdym domu. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jesienna aura za oknem sprawia, że mnóstwo osób nie może się doczekać zbierania grzybów, takich jak kurek. Jeśli masz już ich spory zapas, warto je zamarynować. Dzięki temu wytrwają wiele długich miesięcy bez psucia się. Oczywiście kurki trzeba podgotować w osolonym wrzątku. Marynowane grzyby doskonale pasują do najróżniejszych sałatek, na kanapkach, jako przekąska czy do klasycznego tatara. Dlatego zawsze warto mieć, chociaż kilka słoików. Samo przygotowanie marynowanych kurek nie jest w żadnym wypadku skomplikowane i potrzeba do tego podstawowych składników oraz sprzętów, które z pewnością większość z nas posiada. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jesienią nasze podniebienia cieszy jedno z najbardziej chyba uniwersalnych warzyw w kuchni. Mowa oczywiście o dyni. Można ją piec, dodawać do potrawek i gulaszy, a także marynować. Koniecznie wypróbujcie wyjątkową recepturę na słodko-kwaśną przekąskę dyniową.Marynowana dynia to doskonały smakołyk na zimę. Idealnie komponuje się z pieczonym mięsem i lekkimi sałatkami warzywnymi. Smakuje też zajadana prosto ze słoika — ze świeżym pieczywem, posmarowanym grubą warstwą masła i oprószonym solą. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Domowej roboty śliwki w occie biją na głowę te kupne. Zwykle nie zawierają tak dużo octu i w ogóle smakują tak, jak lubisz. Podajemy wam prosty przepis na śliwki o occie. Będą doskonałe na przekąskę, jako dodatek do obiadu czy do sałatek. Idealne śliwki o occie powinny być twarde, chrupiące i mało octowe. Aby takie wyszły, musisz kupić twarde śliwki. Te zbyt dobrze dojrzałe i miękkie niestety nie nadają się na ten przetwór. Istotne jest też, by owoce były mięsiste, a nie zbyt soczyste. Chyba najlepiej do octu nadają się śliwki węgierki, bo dodatkowo dobrze odchodzą od pestki.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Dynia marynowana to doskonały dodatek do wielu dań i świetna wytrawna przekąska. Przygotowana według poniższego przepisu zasmakuje każdemu wielbicielowi warzyw z octu. Podkręć smak niedzielnego obiadu i odkryj dynię na nowo.Niewiele jest bardziej uniwersalnych warzyw niż dynia. To warzywo, które w Waszej kuchni zagościć może pod wieloma postaciami m.in. w ciastach, gulaszach czy zupach. Często jednak stanowi jedynie dodatek, ukryta pośród innych składników dania. Warto skusić się na niebagatelne połączenie słodkiego dyniowego smaku z cierpkością octu. Dzięki takiej oprawie dynia będzie cieszyć Cię swoim kolorem przez cały rok. Marynowana w occie dynia wyśmienicie sprawdzi się w sałatkach czy makaronach oraz do świeżego chleba z chrupiącą skórką.
Mizeria to dodatek do obiadu, który jest doskonale znany każdemu Polakowi. Klasycznie ogórki skąpane w śmietanie wspaniale pasują do niemal każdego mięsnego dania. Dziś przedstawiamy zupełnie nową wersję tego klasyka - mizerię z dodatkiem ogórków konserwowych. Mizeria z ogórkami konserwowymi świetnie łączy się z cięższymi mięsami, na przykład śląską roladą czy pieczonym schabem. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Ogórek konserwowy nadaje klasycznej mizerii słodko-kwaśnego charakteru i sprawia, że okrywamy ten doskonale znany smak na nowo.
Oprócz różnych środków czyszczących w kuchni można stosować sprawdzone triki. Nie są kosztowne, a i bezpieczniejsze dla naszych dłoni i zdrowia. A czy wiecie, dlaczego warto włożyć mokrą gazetę do lodówki? Nie? To koniecznie przeczytajcie ten materiał.Lodówka to jedno z tych miejsc w kuchni, gdzie z pewnością powinno być czysto i higienicznie. Lecz nie zawsze mamy czas na porządki, a i one czasami nie są skuteczne. Na przykład trudno nam się pozbyć z lodówki woni dojrzewającego sera czy czosnkowej kiełbasy. Oto prosty sposób, by temu zaradzić. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Rosół to zupa znana i lubiana. Każdy gotuje ją nieco inaczej, stosując ulubione składniki i domowe triki. Jednak mimo wszystko, w temacie rosołu jeszcze spróbujemy was zaskoczyć. Czy wiecie, dlaczego szefowie kuchni wlewają do niego ocet? Koniecznie przeczytajcie. Wiadomo, że nie byłoby rosołu, gdyby nie porządna porcja mięsa i warzyw. Jednak już na tym etapie jest kilka możliwości co i w którym momencie dodać. Jeśli chodzi o przyprawy, zdania również są podzielone. Jedni dorzucają lubczyk, inni listek laurowy, jeszcze inni kilka ziaren ziela angielskiego. Lecz czy przyszłoby wam do głowy, żeby do rosołu wlać ocet? Składnik tak kontrowersyjny i przez większość mało lubiany? Co prawda jabłkowy czy balsamiczny, w przeciwieństwie do spirytusowego, są nawet uważane za smaczne i zdrowe, ale po co wlewać je do rosołu?Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Choć gruszki są popularne niemal tak samo, jak jabłka, rzadko robi się z nich przetwory. Może nie każdy lubi gruszkowy dżem, ale marynowane smakują wyśmienicie. Podajemy wam przepis na idealne do mięs i serów gruszki w zalewie octowej. Koniecznie musicie go wypróbować. Gruszki w occie to już klasyka marnowanych przetworów. Te przygotowywane kiedyś, przez nasze babcie były jednak zwykle dość mocno octowe i nie każdemu smakowały. Teraz jako zalewę do nich robi się raczej delikatniejszą, słodszą marynatę.Do marynowania najlepiej przeznaczyć twardsze gruszki. To dlatego, że owoce wcześniej należy obgotować. W wyniku tej obróbki dobrze dojrzałe gruszki mogłyby się zacząć rozpadać i stracić apetyczny wygląd. Najlepiej sięgnij po dość twarde Konferencje.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ocet jabłkowy najczęściej decydujemy się kupić w sklepie ze względu na wygodę. Istnieje jednak banalnie prosta metoda, dzięki której wykonasz go w domowym zaciszu. Potrzebujesz jedynie jabłek, wody, cukru oraz trochę czasu. Ocet jabłkowy nie od dziś uznawany jest za wyjątkowo zdrowy i pożyteczny produkt spożywczy. Wiele osób twierdzi, że picie go rano pomaga im przyspieszyć metabolizm, a także poprawia pracę układu pokarmowego. Oczywiście w sklepach jest ogromny wybór octów z najróżniejszych jabłek - nie wiadomo jednak, co dokładnie się w nich znajduje. Robiąc go samodzielnie, dokładnie wiesz co do niego dodałeś. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem: