Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ocet

Ocet

Gruszki w occie
04.08.2021 02:00 Gruszki w occie - prosty przepis na przetwory na całą zimę

Gruszki w occie są nie lada frykasem. Bez wątpienia owoce w takim wydaniu zainteresują wielbicieli różnej maści przetworów. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Specjałem będziemy mogli cieszyć się przez całą zimę.Gruszki w occie potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ owoce w tej odsłonie smakują obłędnie. Domownicy nie będą mogli się im oprzeć. Gruszki jeszcze nigdy nie były tak pyszne.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Biszkopt z dodatkiem octu
03.08.2021 02:00 Dlaczego warto dodać ocet podczas pieczenia biszkoptu?

Wielu smakoszy przygotowuje biszkopt samodzielnie. Istnieją rozmaite sposoby na nadanie mu nienagannej puszystości. Okazuje się, że za sprawą dodatku octu możemy osiągnąć pożądany efekt. Biszkopt jest bazą pod wiele przepysznych ciast. Oczywiście najlepiej smakuje ten, który przyrządzimy w domowym zaciszu. Mało kto spodziewałby się, że dodanie do niego octu sprawia, że biszkopt będzie bardziej puszysty.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak przygotować ocet z obierek po jabłkach?
02.08.2021 02:00 Jak zrobić ocet jabłkowy z obierek po jabłkach?

Ocet idealnie pasuje do wielu sałatek, marynat i sosów. Jego kwaśność i aromat podkreśla smaki innych składników. Przygotowanie domowego octu jabłkowego jest bardzo proste. Najlepiej zrobić go z obierek, co stanowi świetny sposób na wykorzystanie pozostałych resztek.Ocet owocowy bez problemu można kupić w sklepie, jednak jego domowa wersja jest o wiele lepsza. Po pierwsze dokładnie wiemy, co się w nim znajduje, po drugie możemy zrobić go z owocowych resztek, których w każdym domu nie brakuje. Ocet jabłkowy jest często stosowany przez ludzi na diecie, którzy piją go wymieszany z wodą zaraz po przebudzeniu. W taki sposób pobudzają swój metabolizm i zmniejszają łaknienie, co ułatwia zrzucanie kilogramów. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Rosół z dodatkiem octu
31.07.2021 02:00 Dlaczego warto dodać ocet do rosołu?

Pyszny rosół jest absolutną klasyką naszej rodzimej kuchni. Niektórzy mistrzowie kulinariów wzbogacają zupę o ocet. Dzięki niemu rosół staje się bardziej wyrazisty w smaku i zyskuje gęstszą konsystencję.Rosół niejednokrotnie przyprawiał nas o autentyczny zachwyt. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy nie wyobrażają sobie udanego tygodnia bez tej wyśmienitej zupy. Za sprawą octu specjał będzie jeszcze bardziej kuszący.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sałatka węgierska do słoików
26.07.2021 02:00 Chrupiąca i soczysta sałatka węgierska do słoików - prosty przepis

Sałatka węgierska jest klasyką przetworów pakowanych latem do słoików - miks warzyw z zalewą pasuje wszak do wielu jesiennych i zimowych obiadów. Tym razem prezentujemy sposób na chrupiącą i soczystą wersję jak nigdy. Domownicy będą zachwyceni. Sałatka węgierska składa się w głównej mierze z papryki, stąd jej nazwa - kraj ten przecież słynie z doskonałej jakości papryki świeżej, jak i suszonej w proszku. Lekko pikantny smak nadają jej cebula oraz czosnek. W przypadku przetworów z octem bardzo istotna jest odpowiednia proporcja wody i octu w zalewie. Octu musi być wystarczająco dużo, aby całość zakonserwować, a przy okazji na tyle mało, by nie zniszczyć smaku sałatki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Słowiański przysmak, czyli kiszone jabłka
21.07.2021 02:00 Przepis na kiszone jabłka po ukraińsku

Kiszone jabłka nazywane są słowiańskim przysmakiem. Mało kto jednak pamięta o tym deserze. Choć zazwyczaj decydujemy się zamykać w słoikach warzywa, nietuzinkowy smak kiszonych owoców zachwyci każdego. Te przetwory otworzone zimą od razu przywołają wspomnienia lata. Latem, gdy mamy możliwość jedzenia świeżych owoców i warzyw, powinniśmy z tego czerpać pełnymi garściami. Szczególnie warto sięgać po jabłka, które o tej porze roku można zrywać prosto z drzewa. Już zjedzenie jednego dziennie przynosi bowiem niesamowite rezultaty. W wakacje Polacy bardzo chętnie wybierają papierówki, które kojarzymy właśnie z beztroskim czasem dzieciństwa i wakacjami na wsi. Papierówki rzeczywiście są bardzo zdrowe i jeśli nie mam żadnych przeciwwskazań do ich jedzenia, powinniśmy po nie sięgać jak najczęściej. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Ogórki małosolne w kamionce
15.07.2021 02:00 Jak zrobić ogórki małosolne w kamiennym garnku?

Ogórki małosolne to przysmak, który jest szczególnie bliski naszemu sercu. Pyszna, chrupiąca przekąska doskonale smakuje samodzielnie oraz jako dodatek do niemal każdego dania mięsnego. Dziś przekonamy się jak przygotować ogórki małosolne w tradycyjnej kamionce. Wybór kamionki albo kamiennego garnka do ogórków małosolnych nie jest przypadkiem. Kamiennie naczynie jest bowiem wyjątkowo odporne na działanie kwasu oraz soli. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Dzięki tej właściwości żadne niepożądane substancje nie przedostają się do ogórków - takie niebezpieczeństwo może wystąpić przy robieniu przetworów w plastikowych butelkach czy woreczkach.

214487037 796920847568779 5415949671263508974 n
13.07.2021 02:00 Przepis na ogórki curry w słoikach z dodatkiem papryki

Ogórki ze słoika wcale nie muszą być nudne - wystarczy dodać do nich dwie łyżki suszonej papryki i curry, aby odmienić ich smak. Tak przygotowane ogórki smakują wybornie i idealnie pasują do wielu różnych dań. Jest to również doskonały sposób na wprowadzenie powiewu świeżości do swoich przetworów. Ogórki ze słoika są klasyką, z której praktycznie żaden z nas nie potrafiłby zrezygnować. Smak dobrze zamarynowanych warzyw w zalewie octowej z przyprawami potrafi wzbogacić niejeden posiłek. Warto przy tym pamiętać, że praca przy takich przetworach jest stosunkowo niewielka - wystarczy bowiem odrobina wysiłku i po zamarynowaniu, wszystkie składniki są aromatyczne i smakowite. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Potrzebujesz pomysłu na szybki obiad? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na soczyste kotlety mielone bez dodatku bułki tartej. Ten tekst poświęcony został pieczonym ziemniakom po szwedzku, które pasują do letniego posiłku.

Projekt bez tytułu
13.07.2021 02:00 Wyborna marynowana cukinia w słodko-kwaśnej zalewie

Marynowana cukinia jest doskonałym dodatkiem do sałatek i kanapek, a także sprawdzi się jako zwykła przekąska. Słodko-kwaśna zalewa aromatyzowana prażonymi ziarnami kolendry, fenkułem oraz chilli sprawia, że smak warzywa zmienia się nie do poznania. Gdy zjesz całą cukinię, nie wylewaj zalewy - możesz wykorzystać ją do dressingów, sosów oraz dipów. Marynowana cukinia to wspaniały pomysł na zakonserwowanie tego pysznego warzywa. Po skończeniu sezonu można cieszyć się jej smakiem, bez konieczności kupowania cukinii zza granicy, czy uprawy szklarniowej. Prażenie ziaren kolendry jest bardzo proste - wystarczy na suchej patelni rozsypać suszone ziarna i podsmażać je bez dodatku tłuszczu na niewielkim ogniu, aż zaczną wydzielać intensywny, orzechowy aromat. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:Potrzebujesz pomysłu na szybki obiad? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy sposób na soczyste kotlety mielone bez dodatku bułki tartej. Ten tekst poświęcony został pieczonym ziemniakom po szwedzku, które pasują do letniego posiłku.

Pomidory w słoikach
09.07.2021 02:00 Obłędny przepis na pomidory z cebulą w zalewie octowej, hit wśród przetworów

Pomidory często goszczą na naszych stołach. Wykorzystujemy je w rozmaitych daniach. Na bazie pysznych warzyw możemy przygotować wyśmienite przetwory. Pomidory z cebulą w zalewie octowej momentalnie znikają z talerzy.Pomidory w formie przetworów zachwycają niepowtarzalnym smakiem, który przyprawia o szybsze nicie serca. Najlepiej, jeśli połączymy je z cebulą i zalewą octową. Efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu - 2021-07-05T153057.423
05.07.2021 02:00 Najlepszy przepis na ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub kanapek. Same w sobie mogą być fantastyczną przekąską, która podbije smak mięsa. Poniżej prezentujemy banalnie prosty przepis, który zrobisz we własnej kuchni. Nie da się ukryć, że ogórki konserwowe to jeden z najlepszych możliwych dodatków obiadowych - szczególnie bitek oraz pieczeni. Ich przepyszny smak może się również sprawdzić jako przekąska między posiłkami. Jeśli nie wiesz jednak w jaki sposób sporządzić je samodzielnie, mamy dla ciebie doskonałe wieści. Po wykonaniu wszystkich kroków możesz cieszyć się nimi znacznie szybciej niż kiszonymi, ponieważ nie trzeba czekać na zakończenie fermentacji. Dalsza część artykułu pod nagraniem:Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.

Projekt bez tytułu - 2021-07-04T134604.061
04.07.2021 02:00 Przepyszna surówka z ogórka i awokado

Surówka z ogórka i awokado jest nie tylko smaczna, lecz również zaskakująco zdrowa. O ile sam ogórek nie jest zbyt bogaty w wartości, tak awokado już jest. Działa obniżając cholesterol, reguluje poziom potasu i zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych omega-9, omega-3 i omega-6. Surówka jest koniecznym dodatkiem do obiadu, lecz zwykła mizeria czy kiszona kapusta z marchewką mogą się znudzić. Dlatego prezentujemy pyszny i zdrowy przepis na ogórki z awokado. Awokado jest bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera dużo potasu, witamin C,E,A, witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, luteiny, zeaksantyny, zapobiega cukrzycy, a także obniża poziom złego cholesterolu we krwi.

Projekt bez tytułu (98)
26.06.2021 02:00 Jak przedłużyć świeżość truskawek?

Truskawki mają tendencję do szybkiego psucia - nawet przechowywane w lodówce szybko tracą świeżość i pokrywają się nalotem z pleśni. Wystarczy jednak zanurzyć je w misce z wodą i octem, aby przedłużyć ich świeżość. W taki sposób będziesz mógł się nimi cieszyć znacznie dłużej. Truskawki są jednymi z najczęściej kupowanych przez Polaków owoców. Uwielbiamy ich charakterystyczny słodki smak, soczystość oraz orzeźwienie, jakie dają, które potrzebujemy szczególnie w gorące dni. Ich największym problemem jest jednak bardzo duża delikatność, która sprawia, że nawet kupując owoce w sklepie i przenosząc do domu, ryzykujemy, że się zniszczą. Dlatego warto dbać o ich odpowiednie przechowywanie, by nie stracić pysznego smaku i cennych właściwości. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Projekt bez tytułu (95)
24.06.2021 02:00 Letnia wersja mizerii z dodatkiem owoców

Mizeria wcale nie musi być jedynie ogórkami ze śmietaną - jeśli znudziła ci się klasyczna wersja, przetestuj poniższe propozycje. Pierwsza z nich zawiera przyjemnie chrupiące jabłko, które przełamuje swoją słodyczą resztę smaków. Z kolei drugi wariant jest dla fanów ostrzejszych smaków, ponieważ dodaje się do niego ostrą papryczkę. Mizeria jest znana praktycznie na całym świecie, choć w zależności od regionu, różni się dodatkami czy sposobem podania. Ogórek jest jednak podstawą tej surówki, więc to w niego warto zaopatrzyć się najbardziej. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Co w upały pija Ewa Wachowicz?
24.06.2021 02:00 Co pije Ewa Wachowicz w upały?

Ewa Wachowicz zdradziła, jak radzi sobie z upałami. Ma kilka sprawdzonych sposobów na wysokie temperatury. Okazuje się, że oprócz pożywnych koktajli i odpowiedniego nawadniania, prowadząca programu "Ewa gotuje" przed posiłkami pije wodę z octem jabłkowym. Upał daje się wszystkim we znaki. Gdy żar leje się z nieba, szukamy wszelkich sposobów, by nieco się ochłodzić i odpowiednio nawodnić. Oprócz picia przynajmniej dwóch litrów wody dziennie, w Internecie można również znaleźć wiele innych porad dotyczących tego, jak radzić sobie przy ekstremalnych temperaturach. Jak już wspominaliśmy w jednym z naszych artykułów, ważne, by w upały unikać takich płynów jak kawa, alkohole czy gazowane napoje. Jednak są też znacznie lepsze napoje niż woda, które jeszcze lepiej nawodnią nas, gdy jest gorąco. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

obraz 2021-06-24 083233
24.06.2021 02:00 Zimne nóżki - kultowa przekąska krok po kroku

Zimne nóżki są klasyką polskiej kuchni, która prym wiedzie głównie na imprezach. Na imprezowym stole nie może zabraknąć obok nich schłodzonego kieliszka wódki, który podkreśli smak galarety. Niżej zdradzamy banalnie łatwy przepis, do którego potrzeba ledwie kilku składników. Zimne nóżki, czyli galareta wieprzowa z mięsem i warzywami, jest wyjątkowo aromatyczna, tłusta i treściwa - dlatego stanowi idealną podstawę pod mocny alkohol. Podczas przygotowywania jej warto użyć dużej ilości przypraw, aby danie było jeszcze smaczniejsze. Jeśli chcesz ułatwić sobie pracę przy wyjmowaniu galarety z formy, użyj małych pojemników dla gastronomii z tworzywa sztucznego. W taki sposób ograniczysz zmywanie, a sama galareta będzie znacznie ładniej wyglądała. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy słowa premiera Mateusza Morawieckiego, który nakłania do kupowania określonych produktów. Ten tekst poświęcony został niebywałemu znalezisku, jakie odkryto pod transportem buraków.

obraz 2021-06-17 180257
17.06.2021 02:00 Obłędne ogórki w zalewie musztardowej

Ogórki w zalewie musztardowej smakują zupełnie inaczej od tradycyjnych ogórków konserwowych. Przepis składa się z dużej ilości przypraw oraz musztardy, dzięki którym ogórki są delikatnie pikantne, a zarazem słodkie. Przygotowanie tego przetworu zajmuje mniej niż godzinę, więc faktycznej pracy jest stosunkowo niewiele. Ogórki w najróżniejszych zalewach nie są niczym dziwnym, w końcu słodkie i octowe plasterki tego warzywa świetnie komponują się na kanapkach z innymi dodatkami. Oczywiście w sklepach można znaleźć gotowe produkty, lecz zrobione od podstaw w domu zawsze smakują najlepiej. Tak jak w przypadku innych przetworów z ogórków, kluczowym aspektem jest jakość tych warzyw. W sklepie należy wybierać dorodne i soczyste sztuki, które nie mają oznak przenawożenia (zbyt intensywny kolor i miękkość). W innym wypadku cała praca może pójść na marne, ponieważ ogórki zbyt mocno nawożone azotem, są bardziej podatne na choroby. Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:

Ocet jabłkowy ma wiele zalet
16.06.2021 02:00 Dlaczego warto pić ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy często gości w kulinariach. Powszechnie uważa się go za produkt, który pozytywnie wpływa na zdrowie. Okazuje się, że niepozorny ocet jabłkowy ma wiele zalet. Za jego sprawą można pozbyć się zbędnych kilogramów. Dzieje się tak dzięki regulowaniu poziomu cukru we krwi. Oprócz tego wypicie go na czczo może wspomóc procesy trawienne.Z całą pewnością ocet jabłkowy można zaliczyć do produktów spożywczych, które od dawien dawna wykorzystywane są w kulinariach. Dzięki niemu nasze potrawy zyskują bardziej wyrazisty smak. Warto wiedzieć, jak ocet jabłkowy wpływa na nasz organizm.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

cucumbers-3534185 1920
16.06.2021 02:00 Niezwykłe zastosowanie obierek z ogórka

Ogórki często goszczą w naszych specjałach. Po przygotowywaniu frykasów takich jak mizeria przeważnie zostają nam obierki. Większość smakoszy wyrzuca je po prostu do kosza. Okazuje się, że można wykorzystać je w ogrodzie. Zapach obierek skutecznie odstrasza mrówki. Z pozostałości po ogórkach możemy również przygotować domowy ocet.Nie da się ukryć, że ogórki odgrywają istotną rolę w kulinariach. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy regularnie po nie sięgają. Jeśli często wyrzucasz obierki po ogórkach, lepiej wykorzystaj je w bardziej praktyczny sposób.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

image
12.06.2021 02:00 Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?

Rosół gości na naszych stołach głównie w niedzielne obiady, ale jego miłośnicy gotują go czasem także wtedy, kiedy nagle za nim zatęsknią. Najlepsi szefowie kuchni dodają do niego odrobinę octu. Dzięki niemu więcej substancji odżywczych z mięsa przenika do zupy, a także staje się ona wyrazistsza w smaku i gęstsza. Ugotowanie dobrego rosołu jest swojego rodzaju sztuką, którą nie każdy zdołał opanować. Choć włożenie składników do garnka z gotującą się wodą, może zrobić każdy, tak uzyskanie odpowiedniej konsystencji, smaku i koloru nie jest proste. Na szczęście najlepsi szefowie kuchni nie zachowują tajników gotowania tylko dla siebie, przez co możemy korzystać z ich wiedzy i doświadczenia. Jednym z ich tricków jest wlanie do wywaru odrobiny octu. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej

Projekt bez tytułu - 2021-06-12T134611.864
12.06.2021 02:00 Sposób na pozbycie się pestycydów z owoców

Owoce hodowane przez rolników, często są pryskane pestycydami - ułatwiają one uprawę, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób czy eliminując niechciane szkodniki i chwasty. Jak najlepiej się ich pozbyć? Jeden ze sposobów polega na połączeniu wody, sody oczyszczonej, octu oraz pestek grejpfruta. Owoce stanowią ważny element naszej codziennej diety. Dostarczają nam energii przy pomocy węglowodanów, minerałów, witamin oraz wiele innych substancji korzystnie wpływających na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Niestety współcześni hodowcy regularnie posiłkują się pestycydami, które zabijają niechciane organizmy żywe na polach uprawnych, a także znacznie zwiększają plony. Dla człowieka nie są jednak zdrowe. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej

01.06.2021 02:00 Przepis na miksturę z octu i skorupek z jajek

Ocet wyróżnia się charakterystycznym smakiem i aromatem, dzięki czemu bardzo mała ilość dodana do potraw doskonale podkręca ich smak. Nasze mamy i babcie znały też bardzo wiele jego zastosowań, które czynią z niego wręcz magiczną substancję.

Ocet na mszyce
08.05.2021 02:00 Jak wykorzystać ocet w domowej uprawie ogórków?

Ocet jest powszechnym produktem, który najczęściej wykorzystuje się do gotowania lub czyszczenia. Marynowane w nim warzywa zakonserwowane są na długie lata, a mocno zapieczone zabrudzenia wręcz same odchodzą, po porządnym namoczeniu w occie. W maju wielu z nas decyduje się na rozpoczęcie pracy w ogródku czy na działce - pielęgnacja grządek, krzewów i roślin jest interesującym i pasjonującym zajęciem. Niestety, widok mszyc na łodygach roślin może zepsuć najlepsze popołudnie. Dlatego pokazujemy co zrobić, aby się ich łatwo pozbyć.

Mniszek lekarski
02.05.2021 02:00 Przepis na domowy ocet z mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski to niepozorna roślina, która skrywa w sobie naprawdę wielką moc. Warto wykorzystać ją do przygotowania domowych przetworów. Zrobimy z niej między innymi: syrop, miód oraz zaskakujący ocet. Jakie są jego zalety?

Rosół - jak go ulepszyć?
10.04.2021 02:00 Z jakiego powodu szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?

Polacy przygotowują rosół na wiele różnych sposobów - wszystko zależy od doświadczeń wyciągniętych ze swojego rodzinnego domu. Jeśli jednak chcesz ugotować tę zupę jak prawdziwy szef kuchni, skorzystaj z poniższej porady dodania odrobiny octu. Niewielka ilość octu nie wpłynie negatywne na smak zupy, jednak pozwoli uzyskać znacznie gęstszą, treściwszą konsystencję, a także znacznie zwiększy zawartość wartości odżywczych, które zostały wygotowane z kości, chrząstek oraz mięsa. Taka zupa smakuje znacznie lepiej niż zwykła.

Ocet jabłkowy skrywa pewne sekrety
12.03.2021 01:00 Dlaczego warto pić na czczo ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy jest znany ludzkości już od czasów starożytnych. Już wtedy uznawano go za bardzo zdrowy produkt. Pito go w przypadku wielu przypadłości. Współczesna nauka potwierdza, że ocet jabłkowy może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Ocet jabłkowy z obierek
08.03.2021 01:00 Domowy ocet jabłkowy z obierek

Ocet jabłkowy, który stoi w naszej kuchni najczęściej pochodzi ze sklepu. Jednak jego bardziej naturalna wersja jest o wiele lepsza i zdrowsza. Po pierwsze dokładnie wiemy, co się w nim znajduje, po drugie możemy zrobić go z owocowych resztek, których w każdym domu nie brakuje.Ocet jabłkowy jest często stosowany przez ludzi na diecie, którzy piją go z wodą zaraz po przebudzeniu. W taki sposób pobudzają swój metabolizm i zmniejszają łaknienie, co ułatwia zrzucanie kilogramów. Ten napój może więc pomóc osobom będącym na diecie. Dieta odchudzająca, oparta na spożywaniu octu jabłkowego zakłada jego regularne picie wraz z wodą – z zachowaniem odpowiednich proporcji. Zaleca się sięganie po mieszankę trzy razy dziennie przed posiłkiem i stosowanie diety średnio tydzień, a następnie zrobienie przynajmniej miesięcznej przerwy. Oczywiście wszelkie tego typu diety mogą być stosowane tylko po konsultacji z lekarzem.

Obierki z ziemniaków sprawdzą się podczas czyszczenia czajnika
24.02.2021 01:00 Niezwykły trick z wykorzystaniem obierek po ziemniakach

Obierki z ziemniaków są przez większość z nas traktowane jako śmieci. Choć zdarzają się ludzie, którzy lubią smażyć je na tłuszczu, gotując w taki sposób domowe chipsy, znaczna część Polaków po prostu je wyrzuca. Jeśli jednak zmagasz się z czyszczeniem czajnika - zachowaj je. Obierki z ziemniaków zawierają ogromną ilość skrobi, która świetnie sprawdza się w czyszczeniu czajnika z grubą warstwą kamienia. Mineralny osad ciężko jest doczyścić za pomocą mechanicznych metod, stąd wykorzystanie skórek ziemniaków jest genialnym ułatwieniem.