Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ocet

Ocet

Sos śmietanowy do sałatki
22.02.2022 01:00 Wyborny sos śmietanowy do sałatki

Sos śmietanowy do sałatki to lekka i prosta propozycja. Sos pasuje do każdej sałatki z mixem sałat, idealnie łączy się każdym rodzajem sałaty i świeżym warzywami. Poznaj przepis na uniwersalny sos śmietanowy do sałatki. Sos śmietanowy do sałatki to kremowy, delikatny sos, który podkreśla smak zarówno warzyw, jak i samej sałaty. Sos na bazie śmietany z dodatkiem octu i cukru, to jeden z najszybszych sosów do dań.Sos przygotujesz w dosłownie kilka minut, a będzie pysznym dodatkiem do sałatek lunchowych, obiadowych oraz sałat. Doprawiaj go solą i pieprzem bardzo ostrożnie, żeby nie zepsuć jego smaku. Sałatkę z sosem możesz wstawić do lodówki i zjeść następnego dnia, sos nie zepsuje się przez noc.Szukasz pomysłu na pyszne sosy do sałatek? Tu poznasz przepis na sos francuski na bazie oliwy z oliwek, jest lekki i pyszny. Sos ranczerski również pasuje do wielu sałatek, ma ciekawy smak i jest bardzo aromatyczny.

Ocet jabłkowy
18.02.2022 01:00 Dlaczego warto pić ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy znajduje się w praktycznie każdej kuchni, dlatego dobrze jest znać jego cenne właściwości. Picie octu z jabłek może przynieść wiele korzyści, takich jak poprawa procesu trawienie, utrata wagi, czy stabilizacja poziomu cukru we krwi. Eksperci zalecają, aby codziennie przed śniadaniem wypijać szklankę wody z łyżką octu. Ocet jabłkowy wykorzystywany jest przez ludzkość od tysięcy lat i już starożytni Rzymianie i Grecy cenili jego pozytywne działanie. Można stosować go zarówno zewnętrznie, w celu leczenia zmian skórnych, a także wewnętrznie. Dzisiaj skupimy się na pozytywach płynących z regularnego picia octu. Choć kwaśny i charakterystyczny smak może odrzucać, zdecydowanie dobrze jest się przemóc. Efekty powinny być widoczne stosunkowo szybko od rozpoczęcia picia octu.

Pieczarki glazurowane
17.02.2022 01:00 Niesamowity patent na pieczarki w glazurze - idealny dodatek do obiadu

Czasem zdarza się, że mamy pomysł na główne danie, lecz brakuje do niego dodatków - w takiej sytuacji z pomocą może przyjść poniższa propozycja. Pieczarki w glazurze, czyli słodko-kwaśnym gęstym sosie, świetnie komponują się do wielu obiadów. Najlepiej podać je do mięs oraz ryb. Glazurowane pieczarki są idealnym przysmakiem dla osób, którym klasyczne zasmażane buraczki już się znudziły. Czasem trzeba bowiem wprowadzić do kuchni powiew świeżości, by ciągle móc być z niej zadowolonym. Ich przygotowanie jest banalnie proste - szczególnie, jeśli korzysta się z poniższej receptury. Wyjaśniamy w niej krok po kroku zasady gotowania glazurowanych pieczarek, aby nikt nie popełnił żadnego błędu.

Sprzątanie lodówki
15.02.2022 01:00 Jak wyczyścić lodówkę domowymi metodami?

Czyszczenie lodówki nigdy nie jest przyjemnym zajęciem, lecz czasem trzeba się za nie zabrać. Jednym z najlepszych sposobów na lodówkę lśniącą czystością, jest wymycie jej domowym środkiem z 3 produktów. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie wody, sody oczyszczonej i mydła. Niżej wyjaśniamy wszystko krok po kroku. Czysta lodówka jest jedną z podstaw dobrze zarządzanej kuchni. Bałagan w jej wnętrzu, plamy, zacieki i nieprzyjemny zapach nie tylko negatywnie wpływają na zdrowie, lecz również mogą doprowadzić do spowolnienia gotowania. Aby uchronić się przed nieprzyjemnościami, polecamy regularnie i dokładnie sprzątać ją od środka. W tym celu zdradzamy dzisiaj, jak sporządzić prosty środek do jej czyszczenia, który przygotujesz z podstawowych produktów.

Marynata do wołowiny
15.02.2022 01:00 Najprostsza i najlepsza marynata do wołowiny

Szukasz pomysłu na marynatę do wołowiny? W tym artykule poznasz przepis na marynatę do wołowiny po chińsku z warzywami, marynatę wołowiny z grilla z kolendrą smażoną, a także marynatę z musztardą do pieczonej wołowiny na obiad. Poznaj trzy proste przepisy na marynatę do wołowiny, a mięso nabierze doskonałego smaku.Wołowina jest twardym mięsem, które wymaga odpowiedniej marynaty i obróbki, aby stała się delikatna, soczysta i miękka. Marynaty do wołowiny różnią się w zależności od dania, jakie chcesz przygotować. Sposób marynowania mięsa jednak zawsze jest ten sam- wołowina musi poleżeć w przyprawach minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc. Wyjątkiem są dania z woka, gdzie w zupełności wystarczy 30 minut marynowania. W tym artykule poznasz przepisy na 3 świetne marynaty do wołowiny, dzięki którym przygotujesz przepyszną wołowinę z woka z warzywami, podasz pieczeń wołową, a także zrobisz doskonałe, grillowane mięso, które zachwyci wszystkich gości.Wołowina to również wyborne steki i pyszny, aromatyczny rosół- w tym artykule dowiesz się, jak usmażyć idealnego steka z antrykotu. Tu natomiast poznasz przepis na idealny rosół drobiowo- wołowy, innego już nie ugotujesz.

Jak wyczyścić drewniany chlebak?
03.02.2022 01:00 Jak wyczyścić drewniany chlebak?

Przechowywanie chleba w specjalnie do tego przeznaczonym pojemniku jest dobrym pomysłem. Brudny drewniany chlebak może jednak stanowić zagrożenie dla zdrowia. Podpowiadamy jak o niego zadbać, by długo wam służył. Z pomocą octu i sody oczyszczonej jego sprzątanie będzie bardzo proste.Pielęgnacja drewnianych naczyń i sprzętów wymaga szczególnej uwagi. Nie można ich wkładać do zmywarki, a wilgoć potrafi na nie bardzo źle wpłynąć. Chlebak zrobiony z tego materiału należy jednak regularnie myć. Tylko wtedy korzystanie z niego będzie bezpieczne.

Jak za pomocą soli wyczyścić przypalony garnek?
01.02.2022 01:00 Jak za pomocą soli wyczyścić przypalony garnek?

Przypalenie garnka może zdarzyć się nawet najlepszym kucharzom. Wystarczy chwila nieuwagi, by konieczne było usunięcie dość uciążliwego zanieczyszczenia. Podpowiadamy jak domowymi sposobami uratować kuchenne naczynie. Będziecie zaskoczeni, jak skuteczne środki do tego celu macie już w kuchni. Czyszczenie przypalonych garnków wcale nie musi wymagać zaangażowania specjalistycznych środków. Istnieją sprawdzone metody, by wyczyścić bez zbędnej i drogiej chemii. Wystarczy sięgnąć po sól kuchenną.

Czym różnią się ogórki kiszone od kwaszonych?
01.02.2022 01:00 Czym różnią się ogórki kiszone od kwaszonych?

Kiszone czy kwaszone? Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się, które z ogórków wybrać, spieszymy z pomocą. Wyjaśniamy podstawowe różnice w procesie ich przygotowania i zdradzamy, jak różni się produkt końcowy. Ogórki kiszone są bazą do popularnej kwaśnej zupy. Często też trafiają do uwielbianego przez wielu rarytasu — sałatki jarzynowej. Wyjaśniamy, co odróżnia je od ogórków kwaszonych i po które z nich powinniśmy sięgać.

Ja wyczyścić palniki w kuchence?
31.01.2022 01:00 Jak wyczyścić brudne, zalepione tłuszczem palniki w kuchence?

Szukasz taniego, szybkiego i przede wszystkim skutecznego sposobu na umycie palników kuchni gazowej? Zaopatrzcie się w biały ocet. Ten podstawowy produkt sprawdzi się doskonale, pozostawiając palniki czyste i pomagając utrzymać ich sprawność. Sprawdźcie, jak prosta jest domowa metoda mycie tego elementu kuchni. Ostatnio podpowiadaliśmy wam jak skutecznie oczyścić płytę indukcyjną. Część z was ma jednak w domach kuchenki gazowe, które również wymagają dokładnego posprzątania. Domowymi sposobami jesteśmy w stanie zadbać o palniki. Dowiedźcie się, czego potrzebujecie, by to zrobić.

Domowy ketchup
29.01.2022 01:00 Pyszny i aromatyczny sposób na domowy ketchup

Ketchup stanowi jeden z najważniejszych dodatków i sosów - wykorzystuje się go do wielu potraw z najróżniejszych kuchni świata. W sklepach dostępne jest mnóstwo wariantów ketchupu, jednak najsmaczniejszy i najzdrowszy będzie przygotowany własnoręcznie. Dlatego poniżej prezentujemy prosty i szybki przepis na ketchup. Wystarczy raz go spróbować, aby całkowicie zrezygnować z kupowania go w sklepie. Ketchup wywodzi się pierwotnie z kuchni chińskiej, gdzie prawdopodobnie służył w dawnych czasach jako zaprawa do dań rybnych. Nazwa pochodzi od słowa "kôe-chiap" w chińskim dialekcie Xiamen i znaczy dokładnie "zaprawa do ryb". Zaletą własnoręcznie zrobionego ketchupu jest przede wszystkim znajomość wszystkich składników. W takim sosie nie ma konserwantów, ulepszaczy smaku i innej chemii, dlatego jest znacznie zdrowszy. Co więcej, dostosowanie dokładnego profilu smakowego jest wyjątkowo ważne - dzięki temu można mieć pewność, że ketchup posmakuje każdemu.

Jak wyczyścić płytę indukcyjną?
28.01.2022 01:00 Jak wyczyścić płytę indukcyjną za pomocą sody i octu?

Czyszczenie płyty indukcyjnej nie musi wiązać się z kosztownymi zakupami i stosowaniem specjalistycznych środków. Z pomocą sody oczyszczonej i octu z łatwością pozbędziecie się zabrudzeń i zachowacie sprzęt w dobrym stanie na długo. Dowiedzcie się, jak to zrobić. Soda oczyszczona i ocet są jednymi z podstawowych domowych środków czystości, które sprawdzają się m.in. w usuwaniu przykrych zapachów — np. z lodówki — oraz ratowaniu przypalonych garnków. Środki te wesprą was również w walce z brudem, który osadził się na kuchni. Możecie z nich skorzystać nawet wtedy, gdy wasz sprzęt korzysta z indukcji.

Wołowina po chińsku
28.01.2022 01:00 Obłędna wołowina po chińsku - powiew Azji w Twojej kuchni

Wołowina po chińsku to prosty przepis na wyśmienite, chińskie danie stir- fry. Mięso smażone w woku z warzywami i specjalną marynatą ma doskonały smak, jest idealnie usmażone i chrupiące. Poznaj przepis na wołowinę po chińsku.Strir- fry to tradycyjna metoda smażenia w woku, czyli głębokiej, żeliwnej patelni. Wszystkie składniki dań stir- fry smażone są kilka minut w bardzo wysokiej temperaturze, co nadaje im niepowtarzalnego smaku i niezwykłej chrupkości.Sekretem idealnej wołowiny po chińsku jest marynowanie jej w imbirze, sosie sojowym i innych składnikach przez minimum 6 godzin, dzięki czemu zyskuje doskonały smak. Sama marynata podczas obróbki termicznej gęstnieje w woku, tworząc wyraźny sos.Wołowinę po chińsku z warzywami podaj z ugotowanym na sypko ryżem białym, sezamem i szczypiorkiem, dzięki czemu danie będzie wyglądać i smakować jak z chińskiej restauracji. W tym artykule dowiesz się, jak ugotować ryż na sypko do orientalnych potraw.Kuchnia Dalekiego Wschodu słynie z potraw przygotowywanych w woku- tu poznasz przepis na makaron chow mein z wołowiną, idealna na pożywny i aromatyczny obiad. Jeśli masz ochotę na doskonały bulion w japońskim stylu- tu poznasz przepis na japoński ramen, lepszego nie jadłeś.

mizeria
26.01.2022 01:00 Dlaczego do mizerii warto dodać ocet?

Mizeria jest jednym z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Najsmaczniejsza jest z ogórków gruntowych, ale dobrze też smakuje ze szklarniowych, dostępnych przez cały rok. Jej przygotowanie nie jest trudne, warto jednak wiedzieć, dlaczego do mizerii warto dodać ocet. W sumie wystarczy go dodać odrobinę, a sałatka zyska na wyrazistości.Mizeria, czyli ogórki w śmietanie albo coraz częściej w jogurcie naturalnym jest pomysłem na prosty dodatek do obiadu. Ogórki wystarczy pokroić w cienkie plasterki, doprawić i wymieszać ze śmietaną lub w wersji mniej kalorycznej — z jogurtem naturalnym.

Czyszczenie szafek kuchennych
25.01.2022 01:00 Jak usunąć tłuszcz z szafek kuchennych za pomocą octu?

Naturalnym jest, że powierzchnie w kuchni pokrywają się z czasem starym tłuszczem - skwierczący olej, chlapanie i osadzające się drobinki są nieuniknione podczas gotowania. Dobrym sposobem na wyczyszczenie kuchennych szafek jest potraktowanie ich roztworem sody oczyszczonej i wody. Poniżej zdradzamy dokładne tajniki receptury. Szafki kuchenne nie są zwykle najczystszym miejscem w domu. Korzystamy z nich na co dzień, otwierając je, wyjmując i wkładając produkty, czy przygotowując na nich posiłki. Nic więc dziwnego, że po kilku dniach pojawia się na nich osad z tłuszczu. Zaschnięty tłuszcz, gdy silnie przyczepi się do mebli, jest bardzo trudny do usunięcia. Zwykłe szorowanie zmoczoną gąbką nie zda się na wiele. Znamy genialną metodę, dzięki której każda szafka będzie lśnić w twojej kuchni.

rosół
24.01.2022 01:00 Dlaczego do rosołu warto dodać ocet?

Większość osób lubi rosół, za jego aromat i klarowność. Jednak niektórzy nazywają go wodą z kluskami. Na takie określenie z pewnością nie zasługuje, choć rzeczywiście do zawiesistych zup nie należy. A wiecie, dlaczego do rosołu warto dodać ocet? Wystarczy wlać go łyżkę, a zupa nabierze lepszych właściwości.Rosół gotuje się na mięsie i warzywach, jednak zwyczajowo tych składników nie podaje się w zupie. Ta zupa jest bowiem wywarem, co oznacza, że chodzi w niej głównie o smak i aromat, które przechodzą z mięsa i warzyw do wody. Można jednak polepszyć jej walory, dodając ocet.

Sos z papryki do słoików
21.01.2022 01:00 Pyszny sos z papryki do słoików

Sos z papryki jest pysznym dodatkiem do makaronów i mięsa. Zrób sos z papryki do słoików, a zachowasz jego smak, aromat i świeżość przez wiele miesięcy. Gotowy sos wystarczy podgrzać i podać z przygotowaną potrawą, będzie pysznie i szybko. Poznaj przepis na sos z papryki do słoików.Papryka czerwona to doskonały dodatek do wielu dań obiadowych, leczo, ryżu, makaronu i zupy krem paprykowej. Sos z papryki czerwonej jest bardzo aromatyczny, lekki i smaczny. Sos przygotujesz z odrobiną octu, dzięki czemu potrawa nie będzie cierpka.Papryka dostępna jest w sklepach przez cały rok i w przeciwieństwie do pomidorów, zimą nie traci swojego smaku, jest również chrupiąca. Sos możesz więc przygotować o każdej porze roku, nie tylko pod koniec lata. Pasteryzacja słoików pozwoli zachować świeżość sosu przez wiele miesięcy.Jeśli lubisz lekko pikantne sosy, dodaj do czerwonej papryki papryczkę chili, która doda ostrości i wyraźnego smaku. Miłośnikom bardzo pikantnych sosów polecam sos z papryczek chili do słoików. Z papryki zrobisz również pyszny ketchup- tu poznasz przepis na domowy ketchup z papryki, doskonały do frytek i wielu dań.

Sos z papryczek chili do słoików
19.01.2022 01:00 Sos z papryczek chili do słoików - prosty przepis

Domowy sos z papryczek chili do słoików to prosty przepis na sos, który zachowa swój smak i świeżość przez wiele miesięcy. Sos dodasz do zup, sosów i wielu dań, aby wzmocnić ich aromat i nadać im pikantnego wyrazu. Sprawdź, jak samodzielnie zrobić sos z papryczek chili na całą zimę. Sos z papryczek chili jest doskonałym dodatkiem do wielu dań. Doprawisz nim zupy, sosy, mięsa. Ostry sos sprawdzi się w pikantnej kuchni meksykańskiej, np. do przygotowania chili con carne lub buritto z kurczakiem. Sos jest świetny również na kanapki, podkreśla ich smak i nadaje ostrości. Sos z papryczek chili możesz zrobić z jednego lub wielu rodzajów ostrych papryk. Cebula czerwona i czosnek świetnie łączą się z pikantnym sosem i dodają mu aromatu. Pamiętaj, aby papryczki obierać i mielić w rękawiczkach. Kapsaicyna zawarta w warzywach może podrażnić delikatną skórę dłoni. Papryczki chili są bardzo zdrowe. Kapsaicyna jest enzymem, który przyspiesza metabolizm, pobudza, zmniejsza stany zapalne, łagodzi ból i wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. Papryczki chili jednak należy jeść z umiarem, gdyż ich nadmiar może spowodować pękanie naczynek, zwiększenie ciśnienie tętnicze i problemy trawienne.Sos do słoików zrobisz również w słodszej i delikatniejszej wersji- tu poznasz przepis na sos paprykowy do słoików z papryki czerwonej.

Obierki ogórka
19.01.2022 01:00 Sprytne patenty na wykorzystanie obierek z ogórka

Sprzątanie w domu często wykonywane jest przy użyciu octu, który świetnie radzi sobie z zanieczyszczeniami i zapieczonym brudem, lecz jego zapach długo unosi się w powietrzu. Zamiast niego warto przygotować domowy ocet do sprzątania z obierek ogórka, który ma delikatniejszy zapach. Dlatego po obieraniu tego warzywa nigdy ich nie wyrzucaj. Obieranie ogórków samo w sobie jest już dość dużą stratą, ponieważ bezpośrednio pod skórką znajduje się najwięcej wartości odżywczych - których w ogórkach nie ma zbyt wielu. Nawet najmniejsza ich ilość jest więc wyjątkowo cenna. Sprzątanie blatów, lodówki, okien i innych powierzchni octem jest skuteczne, lecz ciężko przykryć jego drażniący zapach. Sporządzenie octu z ogórków domowymi sposobami pozwala otrzymać ocet o delikatniejszym aromacie, to także sposób na wprowadzenie do życia zasad zero waste - wszak nawet najmniejszy fragment warzywa nie idzie na marne.

Jak zrobić zalewę do ryżu na sushi?
18.01.2022 01:00 Jak zrobić zalewę do ryżu na sushi?

Sushi to doskonałe, orientalne danie azjatyckie, które popularne jest na całym świecie. Delikatny ryż, aromatyczne dodatki i wodorosty sprawiły, że sushi pokochały miliony. Sushi zjesz nie tylko w restauracji, możesz je również przygotować samodzielnie. Sprawdź, jak ugotować ryż do sushi i jak zrobić zalewę do ryżu do sushi. Sushi to tradycyjna potrawa pochodząca z południowo- wschodniej Azji. W zależności od regionu dodaje się do niej różne dodatki, jednak zawsze sushi podawane jest z sosem sojowym, marynowanym imbirem i ostrą pastą wasabi. Do sushi możesz dać ulubione dodatki, np. surowego lub wędzonego łosia, krewetki, ogórki, awokado, czarny sezam, paluszki rybne, glony, żółtą rzodkiew. Rolki sushi zawijaj z odpowiednio przygotowanym, zbitym ryżem i prasowanymi wodorostami Nori. Do przygotowania sushi niezbędna będzie również specjalna rolka, dzięki której zawiniesz wszystkie składniki. Foremki do sushi dostaniesz w każdym większym markecie. Całą rolkę pokrój na kawałki bardzo ostrym nożem i podaj. Jeśli masz ochotę na danie w japońskim stylu- tu poznasz przepis na łososia w sosie teriyaki z ryżem, idealny na orientalny obiad.

Świeże owoce potrafią przyciągać muszki owocówki
16.01.2022 01:00 Jak raz na zawsze pozbyć się muszek z kuchni bez wysiłku?

Muszki owocówki są insektami, które potrafią pojawić się w naszej kuchni niespodziewanie. Czasami wystarczą świeże owoce położone na blacie czy odstawiona na moment szklanka soku, by zajęły naszą kuchnię. Dowiedzcie się co zrobić, aby skutecznie się ich pozbyć. Sprzątanie kuchni nie będzie mozolne, jeśli będziemy je przeprowadzać regularnie. Aby wyczyścić kuchenkę czy lodówkę wystarczą domowe specyfiki, których przyrządzenie jest naprawdę proste. Porządek w kuchni to jedna z metod zapobiegania pojawianiu się niepożądanych gości.

Przypalony garnek
14.01.2022 01:00 Jak wyczyścić przypalony garnek przy pomocy octu?

Nawet kilka chwil braku uwagi może skończyć się ogromną katastrofą i koniecznością wyrzucenia przypalonego jedzenia. Co jednak zrobić z garnkiem, z którego spalone resztki wcale nie chcą odejść? Świetnie sprawdza się w tym celu ocet, który wystarczy wlać do zabrudzonego naczynia i wygotować. Przypalone garnki i patelnie sprawiają nie lada kłopoty. Jedzenie gotowane przy ich użyciu jest niesmaczne i przede wszystkim niezdrowe, a doczyszczenie spalenizny jest ogromnie trudnym wyzwaniem. Jeśli więc borykasz się z takim kłopotem i chcesz sięgnąć po sklepową chemię, mamy znacznie lepsze rozwiązanie. Ocet, łatwo dostępny produkt w większości domów, poradzi sobie ze spalenizną w kilka chwil.

Sos śliwkowy do schabu
12.01.2022 01:00 Sos śliwkowy do schabu - rozkoszny dodatek do obiadu

Sos śliwkowy to jeden z lepszych sosów do pieczonego schabu. Jest słodki, aromatyczny z wyczuwalną nutą goździków, które nadają mu korzennego smaku. Sos śliwkowy jest gęsty, smaczny i doskonale łączy się z pieczonym mięsem. Poznaj przepis na sos śliwkowy do schabu.Pieczony schab jest bardzo delikatnym, soczystym mięsem, idealnym zarówno na ciepło do obiadu, jak i w postaci zimnej płyty, np. jako dodatek do kanapek. Pieczony schab polany aromatycznym sosem z suszonych śliwek smakuje doskonale, ponieważ słodko-korzenny smak śliwek idealnie łączy się z mięsem wieprzowym. Śliwki suszone koniecznie namocz dzień przed robieniem sosu, aby następnego dnia były miękkie i aromatyczne. Wodę z suszonych śliwek możesz wykorzystać do sosu, aby dodatkowo podbić jego smak. Kolejną, słodką propozycją do mięsa, jest sos żurawinowy, który doskonale łączy się z drobiem i schabem i jest pysznym dodatkiem do pasztety, wędlin i zimnej płyty.

lodówka
10.01.2022 01:00 Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki?

Lodówka jest niewątpliwie centrum kuchni. Trzymamy w niej bowiem większość składników potrzebnych do przygotowania potraw, a także gotowe dania. Ważne jest więc, by była czysta i pachnąca. Jednak jeśli chodzi o zapach, potrafi wydobywać się nawet z umytego sprzętu. Jak więc pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki?Utrzymanie lodówki w higienie jest ważne, bo przecież przechowujemy w niej żywność. Dlatego istotne jest, by regularnie ją przeglądać i czyścić. Warto raz w tygodniu sprawdzić, czy wszystkie produkty wciąż są świeże, czy nie upłynął ich termin przydatności do spożycia. Jeśli coś jest już przeterminowane, od razu to wyrzuć. Nie będzie wydzielała się nieprzyjemna woń, a także nie będą się rozprzestrzeniały drobnoustroje. Produkty z kończącą się datą przydatności do spożycia ustaw zawsze z brzegu półki, by nie zapomnieć zużyć ich na czas.

ciasto czekoladowe
10.01.2022 01:00 Dlaczego warto dodać do ciasta czekoladowego ocet?

Lubicie czekoladę? A ciasto czekoladowe? My też. Ostatnio odkryliśmy doskonały przepis na ten przysmak, którym chętnie się z wami podzielimy. Receptura jest zaskakująca, bo przewiduje dodatek octu. A wiecie, dlaczego warto dodać do ciasta czekoladowego ocet? Bez obaw, wyjdą z tego same korzyści.Ciasta czekoladowe potrafią smakować. Zwłaszcza jeśli są miękkie, wilgotne i rozpływają się w ustach. Prawdziwe ciasto czekoladowe zawiera dodatek czekolady. Jednak to z dodatkiem kakao w niczym nie ustępuje mu smakiem. Wszak czekolada zawiera kakao. Dziś zdradzimy wam przepis na szybkie i smaczne ciasto czekoladowe z octem.

Sałatka z ogórkami konserwowymi
09.01.2022 01:00 Hitowa karnawałowa sałatka z ogórków konserwowych

Ogórki konserwowe są smacznym i wyjątkowo zdrowym warzywem. Sięgnijcie po nie, by przyrządzić bogatą w smaki i tekstury sałatkę z dodatkiem jajek, pora i kukurydzy. Zajmie wam to chwilę, a efekt zachwyci każdego, kto dania spróbuje. Proponowaliśmy wam już pyszną kompozycję pora i kapusty oraz surówkę z ogórków na słodko. Tym razem zdradzamy wam pyszny przepis na szybką i smaczną sałatkę z delikatnym sosem na bazie jogurtu i majonezu. Połączenie wyrazistego smaku ogórków konserwowych i pora ze słodyczą kukurydzy i delikatnością ugotowanych jajek skradnie wasze serca.

lodówka, gazeta
06.01.2022 01:00 Prosty patent na nieprzyjemny zapach w lodówce

Czyścisz lodówkę, ale nie pachnie z niej świeżością? Pomożemy ci to zmienić. Zastosuj prosty patent na nieprzyjemny zapach w lodówce, a już zawsze będziesz do niego wracać. Nie musisz kupować specjalnych środków, wystarczy, że sięgniesz po znany produkt.Lodówka, jako miejsce, w którym przechowujemy żywność, powinna lśnić czystością i pachnieć świeżością. Dlatego trzeba ją regularnie myć i przeglądać. Czasami jednak mimo to, po jej otwarciu bucha w nas odpychający zapach.Brzydki zapach z lodówki wcale nie musi oznaczać, że coś się w niej psuje. Po prostu niektóre produkty spożywcze mają tak intensywną woń, że potrafi ona wypełnić całą lodówkę. Co gorsza, wyraziste zapachy mogą być pochłanianie przez inne produkty i popsuć ich smak.

chleb w chlebaku
02.01.2022 01:00 Jak czyścić chlebak?

Chlebak jest prostym pojemnikiem do przechowywania pieczywa, który przedłuża świeżość bułek i chleba. By jednak pieczywo zachowywało swoje najlepsze walory, trzeba dbać o higienę tego pojemnika. Najważniejsza jest regularność. Każdy powinien pamiętać, by czyścić chlebak przynajmniej raz w tygodniu. W przeciwnym wypadku możemy sobie zaszkodzić.Chlebak ogranicza wysychanie chleba, chroni też pieczywo przed pleśnieniem. Choć tylko przechowujemy w nim pieczywo, to trzeba dbać o czystość tego pojemnika. Zwykle na jego dnie zbierają się okruszki, które należy systematycznie usuwać. Jednak największym zagrożeniem dla naszego zdrowia są pleśnie i bakterie, które mogą pojawić się wewnątrz chlebaka. Ich powstawaniu sprzyja wilgoć i ciepło unoszące się z ciepłego pieczywa.

Szafka z produktami spożywczymi
30.12.2021 01:00 Szybki, naturalny sposób na pozbycie się moli z szafek w kuchni

Mole spożywcze potrafią nieźle uprzykrzyć życie - pozbycie się ich wyjątkowo trudne, ponieważ usunięcie dorosłych moli nie daje pewności, że nie zostały gdzieś złożone jajeczka. Na szczęście można prostymi domowymi sposobami uporać się z problemem. Wystarczy wlać do miseczki gorący ocet, a następnie postawić ją w szafce. Mole szybko znikną z twojej kuchni. Mole spożywcze są niewielkimi owadami, które najbardziej lubują się w sypkich produktach spożywczych. Z tego powodu najczęściej widoczne są w szafkach, gdzie trzyma się mąki, kasze czy ryże. Owady te są nieco większe od moli odzieżowych, a cechą charakterystyczną są specyficzne łuski na skrzydłach, układające się w różne wzory. Najczęściej przybierają barwy białą, srebrną, żółtą oraz szaro-brunatną. Mole spożywcze przypominają również motyle o bardzo smukłym ciele.