Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ocet

Ocet

sos paprykowy
14.10.2022 09:54 Jak zrobić pikantny sos paprykowy? Wspaniale podniesie smak mięs i wędlin

Jeśli lubisz ostre smaki, na pewno rozsmakujesz się w naszym pikantnym sosie paprykowym. Przygotowany ze słodkiej czerwonej papryki z dodatkiem papryczki chili, jest idealnym, uniwersalnym dodatkiem do wielu dań. Z pikantnym paprykowym sosem pod ręką możesz zapomnieć o istnieniu ketchupu.Sos paprykowy smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Możesz użyć go jako dodatku do makaronu, mięsa, smarować nim kanapki czy nawet wykorzystać jako dip. Warto przygotować większą porcję, gdyż sos znika ze słoika w mgnieniu oka.

buraczki na zimę
06.10.2022 15:20 Buraczki na zimę według przepisu Kuronia. Prosto i smacznie

Jesień jest doskonałą porą roku na zapełnianie spiżarni rozmaitymi przetworami. Wśród słoików nie może zabraknąć wyśmienitych buraczków na zimę według Jacka Kuronia. Starte warzywa z dodatkiem octu i aromatycznych przypraw, nie raz udoskonalą swoją obecnością rodzinny obiad.Przygotowanie tych buraczków na zimę jest bardzo proste. Pamiętaj jedynie, że warzywa przez wsadzeniem ich do słoików musimy ugotować do miękkości. Takie gotowanie może zająć od 60 do 90 minut. Niezbędny będzie także czas na ostudzenie buraków.

Wiemy, jak przyspieszyć mięknięcie mięsa
05.10.2022 11:49 4 dodatki, dzięki którym duszone mięso szybciej stanie się miękkie. Wystarczy odrobina, by skrócić czas gotowania

Czy wiecie, jak przyspieszyć mięknięcie duszonego czy gotowanego mięsa? Są produkty, które dodane podczas obróbki kulinarnej, sprawią, że mięso ugotuje się szybciej, a jego konsystencja stanie się więcej niż zadowalająca. I co warto dodać - te produkty z pewnością macie w kuchennych zapasach i nie zrujnują waszego budżetu. Marzy wam się pyszne, mięciutkie mięso, np. w postaci gulaszu, lecz nie macie czasu na długie gotowanie? Cztery produkty znacznie skrócą czas obróbki termicznej, a dania zachwycą delikatnością. Nie tylko więc będziecie mieć szybciej obiad, ale też zaoszczędzicie gaz czy energię.

Śliwki w occie na zimę
02.10.2022 22:08 Robisz śliwki w occie na zimę? Teraz do słoików wszyscy wrzucają też pewne warzywo

Lubicie śliwki w occie? Tym razem proponujemy wam przygotowanie przysmaku z aromatycznymi pomidorami. Owoce w ich towarzystwie nabierają wyjątkowego charakteru i świetnie sprawdzają się zarówno jako zdrowa przekąska, jak i dodatek do obiadu. Spróbujecie? Śliwki w occie doskonale sprawdzają się jako dodatek do dań, a także samodzielna przekąska. Z pewnością spodoba się amatorom kwaskowych rarytasów. Przepis jest bardzo prosty. Polecamy zrobić większą ilość, bo przysmak będzie znikał błyskawicznie.

Pyszne śledzie w octowej zalewie
01.10.2022 22:51 Pyszne śledzie w octowej zalewie. Prosta i smaczna przekąska

Smaczne śledzie w zalewie octowej skuszą niejednego smakosza. Wystarczy kilka kroków, by uzyskać znakomitą rybę. Przepis nie wymaga skomplikowanych składników. Koniecznie spróbujcie — goście będą zachwyceni.Amatorzy śledzi powinni choć raz spróbować tej prostej odsłony przysmaku. Cebulka połączona z octem i przyprawami stanowi prostą i niezwykle aromatyczną marynatę, która do tej delikatnej ryby pasuje doskonale.

Marynowana papryka z przepisu siostry Anastazji. Chrupiące, pyszne warzywo do słoików na zimę
30.09.2022 18:39 Marynowana papryka z przepisu siostry Anastazji. Chrupiące, pyszne warzywo do słoików na zimę

Marynowana papryka z przepisu siostry Anastazji zaskakuje smakiem i chrupkością. Siostra Anastazja przygotowuje przetwory według tradycyjnej receptury. Zalewę robi klasycznie z octu, wody, soli i cukru. Jednak ściśle trzyma się określonych proporcji, ponieważ właśnie zalewa jest sekretem doskonałego smaku całej marynaty. Na zimę przygotowujemy wiele przetworów, głównie kiszonki, marynowane warzywa, a także dżemy i konfitury. Marynowana papryka, dynia, grzyby, cukinia są pysznym dodatkiem do zimnej płyty i pieczywa. W przetworach bardzo ważne jest zachowanie określonych proporcji przypraw i składników na zalewę.W taki właśnie sposób siostra Anastazja przygotowuje marynowaną paprykę. Do słoików dodaje wyłącznie liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Zalewę gotuje również bez zbędnych dodatków, ponieważ to właśnie proporcje wody, octu, soli i cukru są odpowiedzialne za niepowtarzalny smak.Przed przyrządzeniem marynowanej papryki dokładnie umyj i wyparz słoiki i zakrętki. To bardzo ważny etap robienia wszystkich przetworów. W słoikach znajduje się wiele bakterii, które szybko zepsują zapasy na zimę. Wrzątek skutecznie je usunie, a przetwory będą smaczne i świeże, aż do następnego sezonu.

Jak skutecznie wyparzyć słoiki na przetwory? 1 sposób wygrywa z pozostałymi
28.09.2022 22:46 Jak skutecznie wyparzyć słoiki na przetwory? 1 sposób wygrywa z pozostałymi

Przygotowując przetwory na zimę nie możemy zapomnieć o dokładnym umyciu i wyparzeniu słoików, zakrętek oraz uszczelek. To bardzo ważny krok, dzięki któremu będziemy mogli cieszyć się smakiem i świeżością marynat, kompotów i dżemów, aż do następnego sezonu.Słoiki możemy wyparzać na wiele sposobów. Niektórzy gotują je w gorącej wodzie, inni wyparzają w mikrofalówce, a nawet zmywarce. Wyparzanie słoików w piekarniku jest najlepszym sposobem na przygotowanie szklanych pojemników do przechowywania zimowych przetworów.Dlaczego wyparzanie słoików, uszczelek i zakrętek jest takie ważne? Jeśli włożymy przygotowane przez nas przetwory do brudnych słoików, to już po kilku dniach namnożą się bakterie i kiszonki lub marynowane przysmaki zepsują się. Umycie słoików płynem nie wystarczy, żeby pozbyć się chorobotwórczych i szkodliwych drobnoustrojów. Wyparzanie słoików jest więc absolutnie niezbędnym procesem, dzięki któremu nasze zimowe przetwory zachowają smak i świeżość przez wiele miesięcy. Na zimę możemy przygotować wszystkie warzywa i owoce. Jesienią warto zrobić marynowane grzyby leśne, marynowaną dynię, gruszki w occie i konfiturę śliwkową. Smakują rewelacyjnie.

Niebywałe, z czego siostra Anastazja robi zalewę do grzybów. Idealna kompozycja przypraw
26.09.2022 19:56 Niebywałe, z czego siostra Anastazja robi zalewę do grzybów. Idealna kompozycja przypraw

Marynowane grzyby według przepisu siostry Anastazji to pomysł na niezwykle aromatyczną przekąskę i dodatek do zimnej płyty lub sałatek. Siostra Anastazja robi zalewę do grzybów z kilku aromatycznych przypraw, w tym cynamonu, to sekret doskonałego smaku.Jesienią lasy są pełne grzybów. Przygotujemy z nich aromatyczny sos, ugotujemy zupę, zrobimy jajecznicę. Na zimę grzyby możemy wysuszyć i wykorzystać je później do pierogów z kapustą, bigosu i innych potraw. Możemy również marynować grzyby i cieszyć się ich smakiem aż do następnego sezonu.Marynowane grzyby zwykle przygotowujemy klasycznie z cukrem, octem, gorczycą, cebulą. Siostra Anastazja robi zalewę z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i cynamonu. Zalewa jest niezwykle aromatyczna i dzięki niej grzyby smakują fantastycznie.Marynowane grzyby zawsze przekładaj do umytych i wyparzonych słoików, w przeciwnym razie szybko się zepsują lub pojawi się na nich pleśń. Marynowane, leśne przysmaki zachowają smak i świeżość, kiedy będziemy pasteryzować przetwory po przygotowaniu.

Babciny przepis na dynię w occie. Smakołyk jako pierwszy znikał ze spiżarni
24.09.2022 22:00 Babciny przepis na dynię w occie. Smakołyk jako pierwszy znikał ze spiżarni

Babciny przepis na dynię w occie jest niezwykle prosty. Sekretem smaku jest zalewa z dodatkiem aromatycznych goździków, octu, cukru i ziela angielskiego. Przetwory z dyni są tak smaczne, że znikają błyskawicznie z każdej spiżarni.Sezon na dynię już się rozpoczął i potrwa mniej więcej do końca października, czyli do pierwszych przymrozków. Z dyni przygotujemy wiele pyszności, między innymi zupy, sałatki, a także ciasta i przetwory na zimę, w tym właśnie dynię w occie, która oczaruje smakiem każdego.Dynia w occie przygotowana według tradycyjnej, babcinej receptury jest idealna jako przekąska lub dodatek do zimnej płyty. Dynia jest słodko- kwaśna z wyczuwalną nutą goździków, jest przepyszna. Dynię przed wkładaniem do słoików musimy zblanszować, wtedy będzie idealnie miękka.Przed przygotowywaniem dyni w occie dokładnie umyjmy i wyparzmy słoiki. Muszą być sterylnie czyste, żeby na przetworach nie pojawiła się pleśń. Zblanszowaną dynię wkładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą. Przetworów nie pasteryzujemy, odstawiamy do góry dnem, przykrywamy kocem i czekamy, aż powoli ostygną, a zakrętki będą wklęsłe.

Wachowicz pokazała jak zrobić śliwki w occie. Nie obędzie się bez 1 przyprawy
19.09.2022 17:42 Wachowicz pokazała jak zrobić śliwki w occie. Nie obędzie się bez 1 przyprawy

Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na śliwki w occie. Do śliwek dodaje goździki, które nadają przetworom niezwykłego smaku i aromatu. Śliwki w occie na słodko to idealna przekąska, kiedy na zewnątrz jest zimno i pada śnieg.Nie tylko lato jest dobrą porą na przygotowywanie przetworów na zimę. Jesienią mamy dynię, patisony, gruszki, śliwki. Zarówno warzywa, jak i owoce marynowane smakują rewelacyjnie. Ewa Wachowicz pokazała, jak zrobić śliwki w occie na słodko. Wachowicz do zalewy dodaje goździki, które dodatkowo podkręcają smak owoców.Zalewa gotowana z korzenną przyprawą nabiera niezwykłego aromatu. Mało kto wie, że goździki wzmacniają również odporność i działają przeciwwirusowo. Dzięki nim śliwki węgierki będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe i doskonale sprawdzą się na przekąskę w mroźne, pochmurne dni.Przed przygotowywaniem śliwek w occie musimy dokładnie umyć i wyparzyć słoiki i zakrętki, w przeciwnym wypadku nasze przetwory szybko się zepsują. Pasteryzacja również jest kluczowa, ponieważ bez niej na śliwkach może pojawić się pleśń. Do przetworów wykorzystajmy wyłącznie zdrowe owoce.

Przepis babci Uli na domowy ocet jabłkowy. Prosty, tani i wychodzi na zdrowie
19.09.2022 09:50 Przepis babci Uli na domowy ocet jabłkowy. Prosty, tani i wychodzi na zdrowie

Babcia Ula zdradziła przepis na domowy ocet jabłkowy z jabłek, miodu i wody. Ocet po kilku tygodniach fermentacji będzie pełen smaku. Jest delikatny dla żołądka, więc warto nim zastąpić ocet spirytusowy. Babcia Ula do octu wykorzystuje również skórki jabłek, dzięki czemu w jej kuchni nic się nie marnuje.Domowy ocet jabłkowy przygotujemy z trzech składników w naprawdę prosty sposobów. A jest o wiele tańszy od gotowego produktu, a także zdrowszy i smaczniejszy od octu spirytusowego. Ocet zawiera około 5% kwasu octowego, a dodatek miodu nadaje mu przyjemnej słodyczy. Miód dodajemy zawsze do ugotowanej i przestudzonej wody, nigdy do wrzątku, ponieważ straci wszystkie wartości odżywcze.Do przygotowania octu jabłkowego wykorzystajmy jabłka ekologiczne, niepryskane. Jabłka muszą być jędrne, zdrowe, nie mogą być obite i robaczywe. Ocet musi fermentować w umytym i wyparzonym słoiku, w przeciwnym razie może się zepsuć. Łyżka do mieszania octu również musi być dokładnie umyta i wyparzona.Po włożeniu jabłek do słoika zalejmy je wodą z miodem tak, aby jabłka były dokładnie przykryte zalewą. Musimy docisnąć owoce, ponieważ jeśli nawet kawałek jabłka będzie wystawał, pojawi się na nim pleśń, a ocet jabłkowy się zepsuje.

Śledzie po szwedzku - prosty przepis
18.09.2022 19:06 Śledzie po szwedzku. Pyszna przekąska na co dzień i od święta

Śledzie po szwedzku są prostym sposobem na podanie lubianej ryby. Smaczną przekąskę przygotowuje się w okamgnieniu. Wystarczy wymoczone płaty zamknąć w słoiku z pełną przypraw marynatą i wstawić do lodówki na jeden dzień. Będą wyśmienite na co dzień i od święta. Nie wiecie, jak przyrządzić śledzie, by każdy chciał ich spróbować? Zalejcie je pyszną marynatą wraz z cebulką i marchewką, a będą delikatne, aromatyczne i obłędnie pyszne. Zajadać będziecie mogli się już po jednym dniu trzymania ich w lodówce. Skusicie się?

Cukinia w wyjątkowej zalewie bije na głowę nawet ogórki. Sekret tkwi w 1 wyrazistej przyprawie
13.09.2022 23:11 Słodko - pikantna marynowana cukinia we francuskim stylu. Przebój wśród przetworów na zimę

Cukinia marynowana po francusku zachwyca słodko-pikantnym smakiem. Sprawdzi się doskonale w towarzystwie mięs, a także jako dodatek, na przykład do kanapek. Jest przetworem, po który z największa przyjemnością sięgniesz w zimowe miesiące.Marynowana cukinia w stylu francuskim wymaga użycia francuskiej musztardy. Przyprawa ta jest charakterystyczna, dzięki zawartości całych ziaren gorczycy. Taka musztarda wydobędzie z cukinii jej naturalną słodycz, a dodatkowo nada jej pikantnej nuty.

Klasyczne ogórki konserwowe - prosty przepis
12.09.2022 08:51 Przepis na klasyczne ogórki konserwowe. Doskonały smak i jędrność gwarantowane

Ogórki konserwowe stanowią świetny dodatek do surówek czy kanapek. Sekretem udanego wyrobu są odpowiedni wybór warzyw oraz właściwie sporządzona zalewa. Z naszym prostym przepisem przygotujecie je sprawnie, a smak pozytywnie was zaskoczy. Do przyrządzenia ogórków konserwowych najlepiej nadają się warzywa średniej wielkości. Powinny one też być jędrne i pozbawione przebarwień na skórce. Zalewając ogórki dobrze skomponowaną zalewą, uzyskamy smaczny i pełen aromatu wyrób.

sałatka z ogórków
11.09.2022 18:41 Prosta, łagodna sałatka z ogórków na zimę. Niepowtarzalny dodatek do obiadu

Marynowane przetwory kojarzą się z koniecznością zastosowania octu spirytusowego do przyrządzenia zalewy. Możesz jednak ten składnik zastąpić jego łagodniejszym odpowiednikiem, czyli octem jabłkowym. Sałatka z ogórków przygotowana przy użyciu octu jabłkowego jest niezwykle delikatna, a przy tym stanowi doskonałą przekąskę na zimowe miesiące.Ocet jabłkowy, w przeciwieństwie do swojego spirytusowego kuzyna, nie podrażnia żołądka i nie jest szkodliwy dla naszego organizmu. Proponowana przez nas sałatka z ogórków, dzięki zawartości octu jabłkowego działa korzystnie na układ trawienny oraz zwiększa uczucie sytości. Zimowa sałatka z ogórków jest pyszna i zdrowa.

Przepis na łagodne śliwki w occie. Wyborny dodatek do mięs i pasztetów
09.09.2022 08:49 Przepis na łagodne śliwki w occie. Wyborny dodatek do mięs i pasztetów

Szukasz pomysłu na oryginalny przetwór, który zimą będzie świetnym dodatkiem do potraw? Postaw na łagodne śliwki w occie z dodatkiem goździków. Podajemy Wam przepis na ten specjał, bo jest naprawdę pyszny. I z pewnością będzie rewelacyjnym dodatkiem do pieczonych mięs, wędlin, serów i pasztetów.Przełom lata i jesieni to czas, kiedy możemy cieszyć się smakiem śliwek węgierek, gruszek, jabłek, dyni, orzechów. Węgierki dojrzewające w pełnym słońcu są teraz słodkie i bardzo soczyste. Przygotujemy z nich wiele świetnych potraw, w tym właśnie śliwki w occie.Śliwki w occie na zimę to przetwory, które wykorzystamy do przełamania wyraźnego smaku mięs, pasztetów i serów. Śliwki w zalewie z dodatkiem korzennych przypraw pachną bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej.Przed przygotowywaniem śliwek w occie, koniecznie umyjmy i wyparzmy słoiki i zakrętki. Jeśli tego nie zrobimy, na owocach szybko pojawi się pleśń i wszystkie przetwory będą do wyrzucenia. Sprawdźmy również, czy zakrętki dobrze pasują do słoików, jeśli do śliwek dostanie się powietrze, także zaczną się psuć.Śliwki w occie musimy pasteryzować. Zakręcone słoiki wstawiamy do większego garnka, wlewamy wodę, żeby sięgała mniej więcej do 3/4 wysokości słoików. Wodę powoli doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut.

Buraczki do słoików z papryką i cebulą. Gotowy dodatek do zimowego obiadu
07.09.2022 18:45 Buraczki do słoików z papryką i cebulą. Gotowy dodatek do zimowego obiadu

Buraczki do słoików zimą znajdą z pewnością wielu amatorów. Sałatka z gotowanych buraków z dodatkiem czerwonej papryki i cebuli będzie świetnym dodatkiem do obiadu. Wystarczy ją tylko otworzyć. Sekretem smaku tego przetworu jest aromatyczna zalewa z octu, cukru i soli. Koniecznie przetestujcie nasz przepis.Przełom lata i jesieni to ostatni dzwonek na przygotowanie domowych przetworów. Marynowane i kiszone warzywa są pysznym dodatkiem do obiadu, są również bardzo zdrowe. Buraczki do słoików to jedne z tych przetworów, które muszą być w każdej spiżarni.Przed przygotowaniem buraczków do słoików dokładnie umyjmy i wyparzmy słoiki oraz zakrętki. Musimy dobrze dopasować zakrętki do słoików. Jeśli zakrętka nie będzie odpowiednia, do słoików dostanie się powietrze i buraczki się zepsują.Bardzo ważna jest również pasteryzacja, dzięki której sałatka będzie świeża i smaczna aż do następnego sezonu. Buraczki do słoików pasteryzujemy do góry dnem przez 10 minut, studzimy i odstawiamy do spiżarni. Tak przygotowane będą doskonałym dodatkiem do obiadu w chłodne, zimowe dni.

Surówka chińska z białej kapusty - prosty przepis
04.09.2022 18:34 Przebojowa surówka chińska z białej kapusty. Wyjdzie lepsza niż z restauracji

Chińska surówka z białej kapusty jest świetnym pomysłem na pełen charakteru dodatek do obiadu. Sos z dodatkiem octu ryżowego sprawia, że warzywa są przyjemnie chrupiące i orzeźwiające, a smak niezwykle głęboki i wyrazisty. Koniecznie spróbujecie — będzie lepsza niż w niejednym „chińczyku".Prosta i pełna smaku surówka chińska świetnie pasuje do dań z ryżem i nie tylko. Jej przygotowanie nie jest trudne, a efekty będą zachwycające. Zróbcie od razu dla całej rodziny, a na pewno poproszą o dokładkę.

Dlaczego warto dodać ocet do biszkoptu? Korzyści są ogromne
04.09.2022 17:47 Dlaczego warto dodać ocet do biszkoptu? Korzyści są ogromne, oto sekret cukierników

Biszkopt to pyszne i lekkie ciasto, z którego przygotowujemy torty, ciasta z kremami, owocami i galaretką. Często jednak biszkopt kruszy się, pęka, opada lub wcale nie rośnie. Mamy na to skuteczny sposób- do biszkoptu dodaj łyżkę octu, wyjdzie doskonały za każdym razem.Biszkopt jest ciastem, które wymaga odpowiedniego przygotowania. Musimy pamiętać o odpowiedniej kolejności dodawania składników, o mieszaniu, przesianiu mąki, ubiciu dobrej piany z białek. Bardzo ważny jest również dodatek octu, to sprawdzony sposób na najlepszy biszkopt.Z dodatkiem octu upieczemy biszkopt, który doskonale wyrośnie i będzie lekki i puszysty. Biszkopt po ostudzeniu możemy przekroić aż na trzy blaty. Jeśli chcemy zrobić tort, upieczmy biszkopt dzień wcześniej, a ostudzone ciasto przykryjmy ściereczką, aby nie wyschło.Bardzo ważny jest również sam proces studzenia biszkoptu. Po upieczeniu nie wyjmujmy ciasta od razu z piekarnika, uchylmy jedynie drzwi i pozwólmy mu stopniowo stygnąć w piecu. Biszkopt wyjmijmy po około 20- 30 minutach. Gwałtowna zmiana temperatury źle wpłynie na delikatne ciasto- biszkopt może wtedy popękać lub opaść.

Marynowane prawdziwki - prosty babciny przepis
04.09.2022 16:59 Babcia zdradziła recepturę na marynowane prawdziwki. Przekazywana jest z pokolenia na pokolenie

Lubicie marynowane prawdziwki? Lekkie i pełne aromatu grzyby zatopione w pysznej zalewie są doskonałą przekąską. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Skorzystajcie ze sprawdzonego babcinego przepisu, a wyjdą obłędnie pyszne. Marynowane prawdziwki kusza niebagatelnym smakiem. Pełen aromatu wyrób z octu będzie świetnym dodatkiem do niejednego obiadu. Babciną recepturę można wzbogacić o inne ulubione przysmaki np. kapary czy ostrą papryczkę. Smak zyska na głębi.

Krótki poradnik na najlepszą karmelizowaną cebulę. Wspaniały dodatek do mięs czy klusek śląskich
30.08.2022 19:40 Krótki poradnik na najlepszą karmelizowaną cebulę. Wspaniały dodatek do mięs czy klusek śląskich

Cebula karmelizowana to rewelacyjny dodatek do obiadu i zimnej płyty. Zrazy wołowe, pieczeń, kanapki, kluski śląskie i pyzy zyskają zupełnie nowy, niepowtarzalny smak. Cebulka będzie równie dobrze łączyć się z kromką pieczywa, grzankami i serem.Cebulkę karmelizowaną możemy kupić w każdym sklepie, gotowy produkt nie smakuje jednak jak potrawka z cebuli przygotowana samodzielnie. Tym bardziej, że cebula karmelizowana będzie gotowa dosłownie po godzinie smażenia i potrzebujemy kilku składników: octu, oleju, soli i pieprzu.Cebulę karmelizowaną zrobimy w prosty sposób. Cebulę wystarczy odpowiednio długo smażyć na patelni z rozgrzanym olejem, co jakiś czas ją przemieszać i dodawać odpowiednie przyprawy. Cebula już po 20- 30 minutach smażenia zmieni kolor na bardzo ciemny i zacznie uwalniać rewelacyjny smak.Karmelizowaną cebulę przełóżmy do umytego słoika, zakręć i wstawmy do lodówki. Przechowywana w ten sposób zachowa świeżość nawet do 2 tygodni. Do przygotowywania cebuli karmelizowanej wybierajmy zdrową, nieuszkodzoną i twardą cebulę. Warzywo, które zaczyna robić się miękkie, nie nadaje się już do jedzenia.

Klasyczne tarte buraczki do słoików na zimę. Wystarczą Ci 4 składniki, które prawdopodobnie masz pod ręką
29.08.2022 15:54 Klasyczne tarte buraczki do słoików na zimę. Wystarczą Ci 4 składniki, które prawdopodobnie masz pod ręką

Buraczki na zimę to jedne z lepszych przetworów, jakie możemy przygotować na przełomie lata i jesieni. Tarte buraki są pysznym dodatkiem do dań obiadowych. Podaj je do pieczonej kaczki, zrazów wołowych, czy kotletów mielonych, a cała rodzina będzie zachwycona.Nie wyobrażam sobie zimy bez przetworów z warzyw i owoców sezonowych. Buraczki na zimę, ogórki kiszone, ogórki w zalewie musztardowej i marynowana cukinia to jedne z moich ulubionych dodatków obiadowych w mroźne, zimowe dni.O ile przygotowanie niektórych przetworów zajmuje sporo czasu, tak buraczki na zimę są gotowe błyskawicznie. Do buraków potrzebuję octu, soli i cukru, nie ma tu żadnej zalewy i innych przypraw. Buraki wystarczy ugotować, zetrzeć na tarce i wymieszać z resztą składników.Przed przygotowywaniem buraczków na zimę zawsze dokładnie myję i wyparzam słoiki i zakrętki. Pojemniki muszą być idealnie czyste, inaczej szybko w przetworach pojawi się pleśń. Słoiki pasteryzuję około 15 minut, dzięki czemu mam pewność, że buraczki będą smaczne i świeże aż do następnego sezonu.

Wyrazista surówka z ogórków do każdego obiadu
29.08.2022 09:46 Wyrazista surówka z ogórków do każdego obiadu. Bije na głowę mizerię

Nie wiecie jaką surówkę przygotować do obiadu? Wybierzcie przyjemnie pikantny rarytas z ogórka. Kilka składników przemieni proste warzywo w prawdziwą ucztę. Spróbujecie koniecznie — miła odmiana od klasyki kuchni polskiej gwarantowana.Surówka z ogórka w stylu azjatyckim odmieni wasze spojrzenie na to warzywo. Sezonowy rarytas łączymy tu z aromatycznym prażonym sezamem i ostrym sosem przygotowanym z typowych dla tej kuchni składników. Smakołyk jest pikantny i aromatyczny — po prostu pyszny.

Siostra Anastazja pokazała przepis na sałatkę na zimę z buraków i cukinii. Absolutny hit
24.08.2022 17:26 Siostra Anastazja pokazała przepis na sałatkę na zimę z buraków i cukinii. Absolutny hit

Siostra Anastazja zdradziła przepis na sałatkę na zimę z buraków i cukinii. Sałatka jest pysznym dodatkiem do obiadu, pasuje do dań mięsnych, np. żeberek, kotletów schabowych, mielonych. Jest prosta w przygotowaniu i posmakuje całej rodzinie.Sałatka na zimę z buraków i cukinii będzie totalnym hitem na Twoim stole. Do sałatki dodajmy również paprykę czerwoną i cebulę. Nie zapominajmy również o przyprawach: liściach laurowych, pieprzu, soli, zielu angielskim, które nadają daniu wyrazu.Przed przygotowywaniem sałatki na zimę z buraków i cukinii dokładnie umyjmy i wyparzmy słoiki i zakrętki. Muszą być sterylnie czyste, dzięki czemu przetwory zachowają świeżość przez wiele miesięcy i nie pojawi się na nich pleśń. Niedokładnie umyte pojemniki przyczynią się do zepsucia przetworów.Bardzo ważny jest również proces pasteryzacji. Pasteryzowanie słoików przez 15 minut do góry dnem zapobiega dostawaniu się powietrza i wilgoci do przetworów, co znacznie przedłuża ich świeżość i smak. Dzięki pasteryzacji sałatka na zimę z buraków i cukinii będzie pyszna aż do następnego sezonu.

Ogórki po kozacku zaskakują zalewą. Najważniejszy składnik: musztarda
24.08.2022 16:25 Ogórki po kozacku zaskakują zalewą. Najważniejszy składnik: musztarda

Ogórki po kozacku to pomysł na świetne przetwory na zimę. Ogórki będą gotowe po około tygodniu i będą doskonałym dodatkiem do obiadu i innych dań, np. z grilla. Charakterne ogórki po kozacku zachwycą każdego smakosza.Ogórki po kozacku w zalewie musztardowej smakują fenomenalnie. Są wyraźne w smaku, lekko pikantne i bardzo soczyste. Ogórki po kozacku z dodatkiem gorczycy, baldachu kopru, czosnku, musztardy to absolutny hit.Do ogórków po kozacku wybierz ogórki mniejsze i średnie. Ogórki przed przygotowaniem dokładnie umyj, następnie przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na dwie godziny, w ten sposób ogórki gruntowe będą jędrne, świeże i zachowają smak na wiele miesięcy.Ogórków po kozacku nie musisz pasteryzować, jednak pamiętaj, aby słoiki i wieczka były wcześniej umyte i wyparzone. Po wlaniu gorącej zalewy musztardowej, odstaw zakręcone słoiki do góry dnem i zaczekaj, aż ostygną. Wieczka w tym czasie wklęsną i dzięki temu przetwory będą bezpieczne przed pleśnią i rozwojem bakterii.

Marynowane buraki w plastrach do słoików na zimę
23.08.2022 22:08 Marynowane buraki w plastrach do słoików na zimę. Bomba witaminowa

Lubicie marynowane buraki? Słodko-kwaśne warzywo ze słoika będzie świetne jako zdrowa przekąska, składnik sałatki czy dodatek do obiadu. Warto przygotować większą ilości i ułatwić sobie gotowanie. Przepis jest prosty i nie zajmie wam dużo czasu. Spróbujecie?Marynowane buraki spodobają się amatorom kiszonek i warzyw z zalewy. Słodkie i lekko kwaśne jednocześnie buraczane plastry są pełne aromatu i znajdziecie dla nich wiele zastosowań w kuchni. Zrobienie przetworu nie jest skomplikowane i czasochłonne — jeśli macie ugotowane lub upieczone buraki — zrobicie je w chwilę.

Cukinia w wyjątkowej zalewie bije na głowę nawet ogórki. Sekret tkwi w 1 wyrazistej przyprawie
23.08.2022 12:39 Cukinia w wyjątkowej zalewie bije na głowę nawet ogórki. Sekret tkwi w 1 wyrazistej przyprawie

Cukinia w zalewie curry jest jeszcze smaczniejsza od ogórków kiszonych. Cukinia w aromatycznej przyprawie z cebulą czerwoną i papryczką chili to hit zimowych przetworów. Cukinia do słoików jest pyszną przekąską i świetnym dodatkiem obiadowym.Cukinia w zalewie curry to jeden z tych przetworów, które muszą znaleźć się w naszej spiżarni. Aromatyczna przyprawa nadaje cukinii doskonałego smaku. Jeśli lubimy pikantne dania, do cukinii dodajmy papryczkę chili. Jeśli wolimy łagodniejszą kuchnię- pomińmy ostry dodatek.Pamiętajmy, żeby dokładnie umyć i sparzyć wszystkie słoiki i zakrętki, w przeciwnym wypadku nasze przetwory się zepsują i pojawi się na nich pleśń. Słoiki muszą być sterylnie czyste. Bardzo ważnym etapem jest również pasteryzacja. Cukinię w zalewie curry pasteryzujemy 15 minut.Do przygotowania cukinii do słoików wybierajmy mniejsze i średnie warzywa. Muszą być również jędrne i zdrowe, bez oznak uszkodzenia i nadgnicia. Zepsuta cukinia również bardzo szybko spleśnieje w słoikach i wszystkie przetwory nie będą nadawać się do jedzenia.

Pyszne gruszki w occie - prosty przepis
22.08.2022 13:40 Obłędnie pyszne gruszki w occie na słodko. Niezastąpiony dodatek do serów

Próbowaliście kiedyś gruszek w occie? Słodki owoc w delikatnej zalewie to nie tylko świetna przekąska, ale też doskonały dodatek do wielu wytrawnych dań czy serów. Z prostym przepisem przygotujecie go w kilka chwil. Warto od razu przygotować większą porcję, bo zniknie w mgnieniu oka.Gruszki są bardzo smaczne i można z nich przygotować wiele przysmaków. Zimą, gdy nie są już tak soczyste i pełne słodyczy, jak obecnie, z pomocą przyjdą nam domowe przetwory. Dzięki dodatkowi zanurzonych w słodkiej zalewie na bazie octu owoców niejedno danie zyska na smaku.