Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ocet

Ocet

Ocet balsamiczny
06.04.2023 16:43 Wymieszaj kilka kropli z wodą i wypij przed posiłkiem. Zapomnisz o przykrej dolegliwości

Ocet balsamiczny stosowany jest w kulinariach zbyt rzadko. Dodawany zwykle do sosów sałatkowych składnik ma dobroczynny wpływ na układ trawienny. Już kilka kropel poprawi nasz komfort po posiłku. 

Chrzan
04.04.2023 20:23 Babcia robiła najlepszy chrzan. Nie obeszło się bez 1 składnika, jest kluczowy

Chrzan jest jednym z popularniejszych dodatków do potraw świątecznych. W domowej wersji nie może zabraknąć octu winnego, który podkreśli smak korzenia i sprawi, że nie ściemnieje przy tarciu. Babcie doskonale zdawały sobie sprawę z jego roli. Musicie spróbować tego patentu. 

jajka gotujące się w garnku
28.03.2023 22:47 Wlej odrobinę do gotujących się jajek. Unikniesz pękających skorupek

W kuchni spotyka nas wiele małych, ale irytujących potknięć. Jednym z nich jest pękanie skorupek jaj podczas ich gotowania. Na szczęście można temu zapobiec za pomocą niewielkiej ilości octu czy soku z cytryny. Ten trik jest niezastąpiony zwłaszcza w obliczu nadchodzących świąt wielkanocnych.

najlepsze buraczki na ciepło
26.03.2023 14:07 Sekretem idealnych buraczków na ciepło jest niepozorny składnik. Wielu o nim zapomniało

Smak buraczków na ciepło towarzyszy nam od dzieciństwa. Co jednak do nich dodać, aby dorównywały smakiem tym przygotowywanym przez babcie? Najbardziej zbalansowany smak zapewni dodatek octu winnego. Na tę potrawę znamy jednak więcej sposobów.

Katarzyna Bosacka miksuje majonez
26.03.2023 12:11 Takiego majonezu nie kupisz nigdzie. Bosacka dodaje do niego wyjątkowy składnik

Katarzyna Bosacka wrzuciła na YouTube istną petardę. Podzieliła się z internautami wyjątkowym przepisem na majonez. Jego tajemnica tkwi w dodatku domowego oleju szczypiorkowego. Teraz taki wykwintny sos możesz przyrządzić w swoim domu z okazji nadchodzących świąt.

Przygotowanie sałatki nicejskiej
24.03.2023 07:38 Bije na głowę nawet sałatkę jarzynową. Ten dodatek jest kluczowy

Zapomnij o nudnej sałatce jarzynowej. Znamy coś znacznie od niej lepszego. Koniecznie sprawdź przepis na barwną i pyszną sałatkę nicejską. Intensywny sos na bazie octu jabłkowego zapewnia jest wyjątkowy, idealnie zbalansowany smak.

żurek
20.03.2023 14:44 Najlepsi kucharze wlewają do żurku ocet. Powód nie mieści się w głowie

Gotujesz żurek? Dopraw go niewielką ilością octu. Płyn wzmocni smak, aromat i doda charakterystycznej, kwaskowatej nuty. Żurek koniecznie dopraw również suszonym majerankiem i ugotuj go na wędzonce. Wszyscy zjedzą go ze smakiem.

ocet jabłkowy
07.03.2023 22:12 Dietetyk zaleca łączenie go z 4 produktami. Ocet jabłkowy bije inne na głowę

W naszych kuchniach możemy znaleźć rozmaite zdrowe składniki. Jednym z nich jest dobrze wszystkim znany ocet jabłkowy. Dietetyk Bartek Kulczyński przypomina, że spożywanie go niesie ze sobą wiele korzyści. Podpowiada, z jakimi składnikami warto go połączyć, aby stosowanie było zarazem smaczne i skuteczne.

surówka z czerwonej kapusty do obiadu
06.03.2023 14:39 Surówka z czerwonej kapusty lepsza niż z restauracji. Te 2 dodatki są najważniejsze

Zapomnij o śmietanie, jogurcie i majonezie. Są o wiele lepsze produkty, aby podbić smak surówki z czerwonej kapusty. Oprócz jabłka i marchewki koniecznie dodaj jeszcze świeży czosnek i ocet balsamiczny. Efekt zachwyci każdego.

Wlej ocet do rosołu
19.02.2023 11:59 Nie uwierzysz, dlaczego warto wlać ocet do rosołu. Korzyści są naprawdę ogromne

Gotujesz rosół? Wlej do niego łyżkę octu, a wywar będzie smakował wyśmienicie. Stanie się bardziej zawiesisty, pełen smaku i aromatu. Przetestuj ten trik choć raz, a z pewnością będziesz do niego wracać. Zwłaszcza, że smak octu nie będzie wyczuwalny w potrawie. 

duszenie mięsa
17.02.2023 23:01 Wlej 2 łyżki w trakcie duszenia. Mięso po kwadransie będzie miękkie

Twarde mięso na obiad jest zmorą każdej gospodyni domowej. Na szczęście w łatwy sposób można uniknąć tej kulinarnej katastrofy. Do garnka z nieco podduszonym gulaszem dolej trochę octu spirytusowego. To sprawdzona, choć nie jedyna metoda na przyspieszenie mięknięcia mięsa.

Mistrzowska mizeria
15.02.2023 22:34 Oprócz śmietany dodaj 2 składniki. Cudownie podkręcą smak mizerii

Mizeria jest znakomitym dodatkiem do niejednego obiadu. Popularna surówka z ogórków będzie smakowała fantastycznie, gdy oprócz śmietany doprawimy ją cukrem i octem. Oba dodatki świetnie podkreślają delikatny smak szklarniowego warzywa. Musicie spróbować.Tradycyjna mizeria przyrządzana jest z ogórków gruntowych, o które zimą już trudno. Jednak warzywo sałatkowe, uprawiane w szklarniach też będzie dobre do jej zrobienia. Podkreślone delikatnie słodkim i lekko kwaśnym sosem ze śmietanki z odrobiną octu z pewnością przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi.

surówka z czerwonej kapusty
12.02.2023 13:44 Chwycił główkę i w 10 minut zrobił z niej pyszną surówkę. Lepszej nie zamówisz w żadnej restauracji

Zetrzyj, przypraw i wymieszaj - tylko te trzy kroki dzielą Cię od przyrządzenia wyśmienitej surówki z czerwonej kapusty. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a składniki tanie i ogólnodostępne. Jesteśmy przekonani, że ten przepis na stałe zagości w Twojej kuchni.Surówka z czerwonej kapusty jest prawdziwie uniwersalnym dodatkiem. Pasuje do niemal wszystkich dań obiadowych, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Samo przygotowanie dodatku zajmie zaledwie kilkanaście minut.Przepis na surówkę z czerwonej kapusty przewiduje dodatek majonezu. Bez trudu można jednak przygotować lżejszą wersję sosu. Majonez z powodzeniem można zastąpić jogurtem naturalnym lub po prostu olejem. Który wariant wybierzesz?Drobno poszatkowaną kapustę na surówkę należy osolić i odstawić na bok. Dzięki takiemu działaniu warzywo zmięknie i nabierze przyjemnej do jedzenia konsystencji. Czas oczekiwania na kapustę wynosi około 60 minut. Jeśli jednak wolisz bardziej chrupiące warzywo, bez problemu możesz odstawić je tylko na 30 minut, a nawet pominąć etap oczekiwania.

Racuchy nie wchłoną tłuszczu
07.02.2023 19:41 Dolej 1 łyżkę do ciasta na racuchy. Pozbędziesz się częstego problemu

Czy wiecie, co zrobić, żeby racuchy nie piły tłuszczu? Prosty patent polegający na dodaniu łyżki octu do ciasta uchroni smakołyk przed nasiąkaniem olejem. Niewielka zmiana zaowocuje znakomitym deserem dla całej rodziny. Spróbujecie? Smażone na patelni ciasto często chłonie tłuszcz. Jednym ze sposobów przeciwdziałania temu zjawisku jest dodawanie octu do masy. Patent znany z przepisów na pączki będzie przydatny także podczas przygotowywania racuchów. Warto przetestować i przekonać się jak delikatną słodycz można uzyskać.

surówka z cukinii
04.02.2023 21:30 Niemiecka surówka z cukinii bije rekordy popularności. Absolutny hit

Cukinia jest nie tylko wdzięcznym warzywem do duszenia czy pieczenia. Z powodzeniem można jeść ją również bez wcześniejszej obróbki cieplnej. Jednym ze sprawdzonych sposobów na to warzywo jest doskonała w smaku surówka. Musicie jej spróbować.Do przyrządzenia tej pysznej surówki potrzebujecie jedynie 2 warzyw. Do tego przyda się też garstka przypraw. Dodatek octu jabłkowego zapewnia intrygujący, nieco ostrawy smak. Aby wszystkie składniki dobrze się przegryzły, surówka przed podaniem musi spędzić w lodówce przynajmniej 24 godziny, a najlepiej 2 doby.

Czyszczenie piekarnika
31.01.2023 12:02 Piekarnik wyczyścisz samą wodą. Wystarczy jedna sprytna sztuczka

Czy wiecie, jak wyczyścić piekarnik? Specjalistyczne środki wcale nie będą potrzebne. Niektóre zabrudzenia usuniemy nawet przy pomocy czystej wody. Zdradzamy tanie sposoby na zachowanie urządzenia w dobrej kondycji. Środki czystości promowane w telewizji czy innych mediach, wcale nie są niezbędne, by w naszej kuchni panował porządek. Czasem proste taktyki, takie jak np. podgrzanie wody w piekarniku, mogą przynieść spektakularne efekty. Przekonajcie się sami, jak skuteczne potrafią być ekologiczne i tanie alternatywy domowej chemii ze sklepów.

gotowanie jaj
25.01.2023 08:14 Jak gotować jajka, by skorupki nie pękały? 1 produkt rozwiąże problem

Jajka na twardo lub na miękko są w naszych kuchniach znane i lubiane. Niestety często zdarza się, że ich skorupki pękają podczas gotowania. Zawartość jajka wylewa się wtedy częściowo, co nie wygląda zbyt apetycznie. Co zrobić, aby zapobiec temu zjawisku przy gotowaniu jaj? By pożegnać uciążliwy problem wystarczy odrobina octu.Pęknięte podczas gotowania jajka można bezpiecznie jeść. Sporo do życzenia pozostawia jednak ich estetyka. Na szczęście mamy na to sprawdzony sposób. Dzięki niemu gotowanie jaj zawsze będzie zakończone sukcesem.

Mycie zlewu
22.01.2023 19:02 Wrzuć skórkę z pomarańczy do zlewu i zacznij pocierać. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania

Czysty zlew jest gwarancją bezpieczeństwa w kuchni. Do zachowania go w dobrym stanie nie potrzeba jednak drogich środków chemicznych. Skórki pomarańczy, które zwykle wyrzucamy, będą świetnym produktem do przywrócenia blasku stalowego zlewozmywaka. Czyszczenie zlewu powinno odbywać się regularnie. Systematyczność sprawi, że zanieczyszczenia łatwiej będzie usuwać i wystarczą nam proste techniki. Jednym ze specyfików, które możemy zastosować niejako przy okazji, jest skórka pomarańczowa. Świeżo pozyskana roztoczy w kuchni piękny zapach i sprawdzi się jako czyściwo do stalowego zlewozmywaka.

Dodała 1 łyżkę octu, efekt przerósł wszelkie oczekiwania. Bułki z ciasta powietrznego są hitem
16.01.2023 14:51 Dodała 1 łyżkę octu, efekt przerósł wszelkie oczekiwania. Bułki z ciasta powietrznego są hitem

Macie ochotę na wyjątkowe, domowe pieczywo? Polecamy bułki z ciasta drożdżowego, które wyglądają trochę jak precle, trochę jak zawijane oponki. Ciasto z dodatkiem octu jest elastyczne i pięknie rośnie podczas wyrabiania. Domowe bułki już są hitem internetu i z pewnością posmakują też Twojej rodzinie. Ciasto powietrzne to nic innego, jak ciasto drożdżowe z dodatkiem octu. Podczas przygotowywania masa musi być dobrze wyrabiana i odstawiana co jakiś czas, żeby mogła podwoić objętość i stać się puszysta, jak chmurka. Ciasto powietrzne rośnie o wiele bardziej niż tradycyjne drożdżowe.Z ciasta powietrznego przygotujemy wyśmienite bułki dla całej rodziny. Każdy kawałek ciasta skręcamy i formujemy z niego kółko. Takie oponki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gotowe bułeczki posypujemy solą morską, sezamem lub makiem. Wszystko zależy od tego, na jakie wypieki mamy ochotę.Ciasto powietrzne jest dość czasochłonne, jednak naprawdę warto je przyrządzić. Bułeczki możemy przekroić i zjeść je z ulubionymi dodatkami. Domowe bułeczki będą idealne na drugie śniadanie do szkoły i pracy oraz na wyśmienity podwieczorek, czy kolację.

Jak wyczyścić palniki kuchenne?
15.01.2023 12:53 Produkt za 1,99 zł czyści palniki w kuchence na błysk. Drogie środki nie mogą się z nim równać

Czy wiecie jak wyczyścić palniki kuchenne? Zachowanie ich w dobrym stanie wcale nie wymaga drogich środków chemicznych. Wystarczy ocet i trochę wody, by usunąć z nich nawet najcięższe zabrudzenia. Trudność w czyszczeniu palników kuchennych wynika z faktu, że mają wiele przestrzeni, w których brud lubi się gromadzić. Nierzadko są to miejsca, które nawet trudno dostrzec spoglądając na kuchnię z zewnątrz. Podpowiadamy jak w łatwy i tani sposób uniknąć żmudnego sprzątania.

serowe oponki tomasza strzelczyka
06.01.2023 22:48 Kultowy przepis Strzelczyka na serowe oponki. Przysmak nie tylko na Tłusty Czwartek

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Czas najwyższy, aby odświeżyć sobie przepisy na kultowe przekąski. Tomasz Strzelczyk podzielił się sposobem na smakowite serowe oponki. Są tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka.Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z kanału YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, znany jest z prostej, ale niezwykle smacznej kuchni. Serowe oponki są tego doskonałym potwierdzeniem. Są lekkie, apetyczne i pięknie rosną podczas smażenia. Przygotuj je raz, a będziesz do nich wracać bez przerwy.

smażenie placków ziemniaczanych
05.01.2023 14:55 Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie chłonęły tłuszczu? Wystarczy odrobina znanego płynu

Placki ziemniaczane wychodzą Wam tłuste i niesmaczne? Dodajcie do masy łyżkę octu, a nie będą wchłaniały oleju podczas smażenia. Podpowiadamy, co jeszcze pomoże przygotować chrupiące i lekkie danie z ziemniaków.Jeśli jeszcze nie udało Wam się przygotować zachwycających smakiem i konsystencją placków ziemniaczanych, zastosowanie naszych rad może przyczynić się do kulinarnego sukcesu. Jednym z częstszych problemów podczas ich przyrządzania jest bowiem fakt, że placki często wychodzą ciężkie i tłuste. Wyjaśniamy, dlaczego tak się dzieje i jak zapobiegać niepożądanemu procesowi.

Surówka jak z baru chińskiego
31.12.2022 19:05 Oryginalna surówka jak z baru chińskiego. Hit do każdego drugiego dania

Surówka jak z baru chińskiego pasuje do niejednego obiadu. Wyrazista, soczysta i chrupiąca lub delikatna — jest pyszna i stanie się przebojem w waszej kuchni. Przygotowanie jest zaskakująco proste. Musicie spróbować. Jeśli surówka z kapusty i marchewki wydaje wam się nudna, najpewniej jeszcze nie mieliście okazji, by zrobić ją jak szefowie kuchni z baru chińskiego. Ich patent na zdrowy dodatek do dań jest niezawodny. Rarytas ożywi wasz posiłek i ekspresowo z niknie z talerza. Warto od razu zrobić większą porcję. Gwarantujemy, że będziecie zachwyceni.

carpaccio z buraków
31.12.2022 17:38 Zapomnij o mięsie. Ekspresowe carpaccio zrobisz z popularnego warzywa

Carpaccio z buraków jest wyśmienitą zimną przekąską. W porównaniu do swojego mięsnego odpowiednika, dłużej zachowa świeżość, a do tego trafi w gusta wszystkich gości. Wykwintne danie z dodatkiem wyrazistych składników będzie ozdobą każdego stołu.Do przyrządzenia carpaccio z buraków najlepiej użyć kupnych gotowanych warzyw. Dzięki temu zaoszczędzimy czas oraz energię na gotowanie czy pieczenie. W taki sposób potrawę możesz przygotować nawet w 20 minut. To doprawdy imponujący wynik.

surówka
26.12.2022 13:00 Chrupiąca surówka do obiadu. Dorzuć do niej 2 pyszne składniki, a będzie hitem

Znamy wyśmienity przepis na obiadową surówkę. Jej podstawę stanowi chrupiąca cykoria oraz soczyste jabłko. Charakterystyczny smak liści idealnie współgra ze słodko-kwaśną, owocową nutą. Surówka znakomicie komponuje się z drobiem oraz rybami.Jeśli obawiasz się, że cykoria w surówce będzie zbyt gorzka, możesz przed przyrządzeniem wymoczyć ją w wodzie. Nadmiar goryczki bez trudu wyciągniesz także za pomocą soli. Surówkę serwuje się z aksamitnym, musztardowo-śmietanowym sosem. Na samą myśl, aż cieknie ślinka.

Świąteczna sałatka z burakami. Smaczna i efektowna, będzie prawdziwą ozdobą stołu
26.12.2022 07:44 Świąteczna sałatka z burakiem. Smaczna i efektowna, będzie prawdziwą ozdobą stołu

Szukasz pomysłu na świąteczną sałatkę? Wykorzystaj buraki, gruszki i pomarańcze, a przygotujesz pyszną i niezwykle apetyczną przekąskę. Koniecznie polej ją sosem na bazie miodu i octu balsamicznego, a będzie smakować lepiej niż z restauracji. Do sałaki z burakami dodaj mieszankę sałat. Gorąco polecam mieszankę z roszponką. Roszponka jest delikatna w smaku i świetnie łączy się z resztą składników. Smak sałatki wzbogacony jest również o orzechy włoskie. Orzechy przyrumień na suchej patelni, efekt zachwyci każdego.Sałatka z burakami jest sałatką, do której doskonale pasuje kozi ser. Jeśli nie przepadasz za jego smakiem, możesz zamienić go na ser feta lub na białą mozzarellę. Te dwa rodzaje serów równie dobrze połączą się z resztą składników i z aromatycznym sosem, który jest przysłowiową wisienką na torcie.Sos do sałatki z burakami przygotuj wcześniej, żeby składniki dobrze się przegryzły. Sos na bazie miodu, octu balsamicznego, oliwy z oliwek i musztardy doda sałatce charakteru i sprawi, że całe danie będzie totalnym hitem na świątecznym stole.

szklanka wody
24.12.2022 19:51 Babcia zawsze dodawała go do wody i piła po Wigilii. Idealny patent na przejedzenie

Po świątecznej uczcie ciężko Ci wstać z krzesła? Babcia ma na to sprawdzony sposób. Po obfitym posiłku wypija szklankę wody z dodatkiem octu jabłkowego. Ta prosta mikstura działa cuda.Uczucie przejedzenia nie jest niczym przyjemnym. Na szczęście możesz temu prosto zaradzić. Wystarczy odrobina octu jabłkowego wymieszanego z wodą. Ulga po wypiciu jest nie do opisania.

barszcz bez zakwasu
20.12.2022 16:42 Najprostszy barszcz bez mięsa i zakwasu. Dorzuć do niego tylko 2 dodatki, zyska cudowny smak i aromat

Ekspresowy barszcz bez zakwasu uratował już niejedne święta. Błyskawiczne przygotowanie można zaplanować nawet w dzień podania tej potrawy. Klarowny buraczany wywar cieszy swoim smakiem i aromatem.Barszcz bez zakwasu idealnie komponuje się z suszonymi grzybami. Nie warto ich w tym przepisie pomijać. Ekspresową zupę przygotowuje się na bazie wywaru warzywnego. Dzięki temu jest pyszna i esencjonalna.