Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Śniadanie

Śniadanie

konfitura ze śliwek
30.08.2021 02:00 Jak przygotować aromatyczną konfiturę śliwkową?

Śliwkowy sezon w pełni. Możesz się więc nimi nasycić, jedząc je na przekąskę oraz robiąc z nimi ciasta czy knedle. Jednak może też skusisz się na przygotowanie aromatycznej konfitury śliwkowej? Dodaj do niej trochę cynamonu, a poznasz nowe oblicze śliwkowych przetworów. Jeśli chcesz na dłużej zatrzymać smak i aromat pysznych śliwek, zamknij je w słoiku. Wcześniej przerób je na aromatyczną konfiturę. Czym się różni od klasycznych powideł? Tym, że dodajemy do niej trochę cukru i mielonego cynamonu. Smakuje niepowtarzalnie.Na konfiturę najlepiej przeznaczyć dobrze dojrzałe śliwki. Idealne są węgierki z lekko pomarszczoną skórką przy ogonku. Takie śliwki są słodkie i nie trzeba do nich dodawać dużo cukru. Są też pełne aromatu.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kawa wyjdzie idealnie
29.08.2021 02:00 Jak parzyć kawę sypaną?

Kawa często gości na naszych stołach. Wielu smakoszy pija ją nawet kilka razy dziennie. Znaczna część wielbicieli ciemnego napoju korzysta z kawy sypanej. Okazuje się, że w trakcie jej parzenia trzeba zadbać o odpowiednie proporcje. Na 100 ml powinno przypadać około 5 g kawy. Nie bez znaczenia są również inne szczegóły.Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Jej wielbicieli znajdziemy w niemal każdym zakątku globu. W Polsce bardzo często wykorzystuje się kawę sypaną. Warto wiedzieć, jak przygotować ją w odpowiedni sposób.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Placki bananowe na śniadanie
25.08.2021 02:00 Proste i pyszne śniadanie - przepis na placki bananowe

Nie da się ukryć, że placki bananowe są nie lada specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Okazuje się, że proste śniadanie możemy przygotować z dwóch składników. Efekt powali na łopatki nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.Smakowite placki bananowe często goszczą na stołach smakoszy w trakcie śniadania. Nie jest to nieuzasadnione, wszystko dzięki ich niecodziennym walorom smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Omlet w przepysznej odsłonie
24.08.2021 02:00 Jak zrobić puszysty omlet?

Gdy gotujesz omlet, najczęściej wychodzi ci zwykły płaski placek? Mamy doskonały sposób, aby to danie uzyskało niesamowitą puszystość. Wystarczy oddzielić żółtka od białek i ubić białka na puszystą pianę, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Omlet kojarzy się głównie ze śniadaniem i nic dziwnego - jajeczne danie można podawać z najróżniejszymi dodatkami, jest sycące, a przy tym na tyle szybkie, że można z łatwością wykonać je przed pracą. Dla wielu osób może jednak stwarzać problem uzyskanie odpowiednio dużej puszystości. Niektórzy próbują nawet używać spulchniaczy, jak proszek do pieczenia, co często kończy się porażką. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:Aby cieszyć się delikatną, a zarazem dużą objętością, po prostu ubij pianę z białek i połącz je z resztą ciasta. Jedyne co pozostaje to zachować ostrożność podczas smażenia, a posiłek będzie idealny.

Jajecznica ze szpinakiem
23.08.2021 02:00 Jajecznica ze szpinakiem - śniadanie na dobry start

Smakowita jajecznica już sama z siebie wydaje się dobrą propozycją śniadaniową. W istocie jest to zasadne stwierdzenie, ponieważ same jajka zawierają wiele cennych składników odżywczych. Dziś u ich boku zagości szpinak, który także jest bogactwem witamin oraz minerałów.Jajecznica z dodatkiem szpinaku z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym spośród smakoszy. Wszystko dlatego, że dodatkowo wzbogacimy ją o aromatyczne składniki, które nadadzą śniadaniu niepowtarzalnych walorów.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Naleśniki z truskawkami
21.08.2021 02:00 Szybkie i proste śniadanie - naleśniki z truskawkami

Nie da się ukryć, że naleśniki są świetną propozycją śniadaniową. Wielu smakoszy stawia właśnie na nie, kiedy mowa o pierwszym posiłku w ciągu dnia. Tym razem smakowite naleśniki z truskawkami wzbogacimy o bitą śmietanę. Efekt powala na łopatki.Pyszne naleśniki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na osoby, które regularnie zajadają wyśmienite placki. Dziś wypróbujemy sprawdzony przepis na naleśniki z truskawkami.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Racuchy w przepysznej odsłonie
16.08.2021 02:00 Idealne na śniadanie racuchy z dodatkiem banana

Smakowite racuchy są jednym z kulinarnych szlagierów naszej rodzimej kuchni. Placki świetnie sprawdzają się w roli śniadania. Zazwyczaj goszczą w nich jabłka. Dziś sięgniemy po recepturę, w której wykorzystamy banany. Specjał zachwyci domowników.Przepyszne racuchy niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wszystko dzięki ich niecodziennym walorom smakowym, obok których nie sposób przejść obojętnie. Racuchy z bananów szybko znikają z talerzy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Placki bananowe w przepysznym wydaniu
11.08.2021 02:00 Cudowne placuszki z bananów - idealne na śniadanie

Placki bananowe potrafią przyprawić o zachwyt nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dziś sięgniemy po przepis, w którym wykorzystamy łyżeczkę proszku do pieczenia. Dzięki temu składnikowi placki bananowe będą niezwykle puszyste.Nie da się ukryć, że placki bananowe są nie lada specjałem. Dziś sięgniemy po przepis, który zaskakuje prostotą. Śniadanie w takiej formie momentalnie zniknie z talerzy. Placki bananowe jeszcze nigdy nie były tak kuszące.

Śniadanie i cytrusy
09.08.2021 02:00 Dlaczego lepiej nie jeść cytrusów na śniadanie?

Nie od dziś wiadomo, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Właśnie od niego w znacznej mierze zależy, ile będziemy mieli energii w godzinach porannych. Okazuje się, że śniadanie w formie cytrusów nie jest najlepszym pomysłem. Wszystko dlatego, że ich sok może drażnić układ pokarmowy.Śniadanie może mieć różne formy. Niektórzy smakosze stawiają na płatki z mlekiem, inni wola tradycyjne kanapki. Niezależnie od preferencji, warto mieć na uwadze, że niektóre produkty spożywcze nie spisują się najlepiej w roli śniadania. Do tego grona należą między innymi cytrusy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Placki owsiane
09.08.2021 02:00 Łatwy przepis na placki owsiane

Placki można przyrządzić na rozmaite sposoby. Dziś sięgniemy po przepis na śniadaniowe smakołyki na bazie owsianki. Efekt sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Przygotowanie placków zajmuje chwilę.Smakowite placki owsiane bez wątpienia świetnie sprawdzają się w roli śniadania. Przepis na nie jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić bez najmniejszych problemów. Specjał zachwyca niepowtarzalnym smakiem.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pasta jajeczna w przepysznej odsłonie
07.08.2021 02:00 Szybkie i pyszne śniadanie - pasta jajeczna z pomidorem

Pasta jajeczna jest jedną z najlepszych propozycji śniadaniowych. Istnieje wiele receptur na rozmaite wydania tego smakowitego specjału. Dziś sięgniemy po przepis na pastę jajeczną, w której zagoszczą pomidory. Efekt powala na łopatki.Przepyszna pasta jajeczna potrafi przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Wzbogacenie jej o pomidory, sprawi, że śniadanie momentalnie zniknie z talerzy.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dlaczego warto dodać kurki do jajecznicy?
05.08.2021 02:00 Aksamitna jajecznica z kurkami

Latem do tradycyjnej jajecznicy warto dodać nietypowy dodatek. Kurki, które w tym okresie łatwo znaleźć zarówno w lesie, jak i w sklepach, idealnie sprawdzą się w towarzystwie jajek podanych właśnie w tej postaci. Dzięki ich obecności jajecznica nabiera zupełnie innego smaku. Każdy ma swoje patenty na przygotowanie perfekcyjnej jajecznicy. Jedni skupiają się na idealnym wymieszaniu jajek, inni do dolewają do niej mleka, by była jeszcze bardziej puszysta. Jednak zazwyczaj to nietypowe dodatki są kluczowe dla uzyskania wyśmienitego smaku.Ciekawym opcją może okazać się, np. dodanie do jajecznicy ziela angielskiego lub boczku. W wakacyjnym okresie warto postawić jednak na produkty, które są sezonowe i jeszcze bardziej podkręcą smak zwykłej jajecznicy — są to właśnie kurki. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak zrobić jagodzianki?
29.07.2021 02:00 Jagodzianki wg przepisu Ewy Wachowicz

Skorzystaj z sezonu na borówki i przygotuj chrupiące jagodzianki. Maślana przekąska świetnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i deser do popołudniowej kawy. Przepis wcale nie jest skomplikowany, a efekty zachwycają. Borówki to owoce, które zawierają wiele cennych składników. Dlatego też latem warto sięgać po nie jak najczęściej. To najlepszy moment, by wykorzystać je choćby jako składnik farszu do pierogów, czy też zrobić z nich smakowite dżemy. Jeśli decydujesz się na zrywanie borówek w lesie, musisz jednak bardzo uważać. Łatwo bowiem pomylić je z wilczymi jagodami, które są bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pasta jajeczna w przepysznym wydaniu
27.07.2021 02:00 Prosty przepis na zachwycającą pastę jajeczną z ogórkiem kiszonym

Pasta jajeczna idealnie sprawdza się w roli śniadania. Tym razem sięgniemy po prosty przepis, w którym zagoszczą ogórki kiszone. Efekt przyprawi o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.Pasta jajeczna z ogórkami kiszonymi jest nie lada specjałem. Mało kto spodziewałby się, że receptura na śniadaniowy smakołyk może być tak prosta. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Na co pomaga kleik ryżowy?
25.07.2021 02:00 Na co pomaga kleik ryżowy?

Kleik ryżowy nie jest naszym pierwszym wyborem, gdy myślimy o przygotowaniu śniadania. Tymczasem to świetna alternatywa dla owsianki, a także idealna opcja dla osób, które zmagają się z zatruciem pokarmowym. Warto wprowadzić to danie do jadłospisu. Choć na śniadanie najczęściej wybieramy jajka (przygotowując m.in. pyszną jajecznicę), klasyczne kanapki lub owsiankę, warto czasem postawić na nieco mniej popularną opcję. Kleik ryżowy robi się parę chwil.Choć w Azji jest niezwykle popularny, w Polsce najczęściej sięgamy po niego, dopiero gdy zaczynamy mieć problemy z żołądkiem. Nic dziwnego - to lekki posiłek, który w żaden sposób nam nie zaszkodzi.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Projekt bez tytułu (28)
19.07.2021 02:00 Lekkoatletka pokazała zdjęcie posiłku z wioski olimpijskiej

Lekkoatletka Aneta Konieczek jest jedną z polskich sportowców, którzy biorą udział w tegorocznych zawodach olimpijskich w Tokio. Biegaczka udostępniła na swoim Twitterze zdjęcie posiłku, który podany jej został w wiosce olimpijskiej, gdzie przygotowuje się do zawodów. Zarówno jego jakość, jak i objętość, pozostawiają wiele do życzenia. Lekkoatletka Aneta Konieczek specjalizuje się w biegach na 3000 metrów. Wielu Polaków pokłada w niej ogromne nadzieje i liczą, że kobieta wygra i zdoła przywieźć do Polski złoto z Japonii. Niestety, biorąc pod uwagę niedawne doniesienia z wioski olimpijskiej w Zao Bodaria, Konieczek może mieć nie lada wyzwanie. Wszystko za sprawą wyżywienia, jakie Japończycy oferują sportowcom przygotowującym się do zawodów. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jajecznica według Magdy Gessler
18.07.2021 02:00 Zachwycająca jajecznica według przepisu Magdy Gessler

Magda Gessler całe swoje życie poświęciła gastronomii i sztuce kulinarnej. Nic więc dziwnego, że nie ma dania, które miałoby przed nią tajemnice. Nawet pozornie pospolita jajecznica może być nie lada przysmakiem, jeśli zastosujemy kilka z jej tricków. Za sukcesem wybitnej jajecznicy Magdy Gessler stoją trzy konkretne dodatki, które dla wielu z nas mogą wydawać się nie na miejscu. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Niektórych parówek lepiej w ogóle nie jeść
16.07.2021 02:00 Jakich parówek powinno się unikać?

Parówki są produktem, który Polacy bardzo chętnie wybierają na śniadanie. Jednak nie każdy zdaje obie sprawę, że aby trafić na takie, które nam nie zaszkodzą i nie zaliczają się do śmieciowego jedzenia, trzeba się naprawdę postarać. Niektóre parówki lepiej zdecydowanie omijać z daleka, ponieważ mogą nam mocno zaszkodzić. Choć parówki bardzo często lądują na stołach Polaków, niewielu z nas potrafi je odpowiednio ugotować, nie mówiąc już o wyborze takich, które nam nie zaszkodzą. Błędy w przygotowaniu tego popularnego posiłku wytknął nam choćby Robert Makłowicz. Robiąc parówki bardzo istotne jest, by sprawdzać czas ich gotowania. Niektóre parówki zawierają w składzie azotyn sodu, który po podgrzaniu większym niż 150 stopni Celsjusza wytwarza potencjalnie rakotwórcze związki. Parówki nie powinny być gotowane zbyt długo. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Dlaczego dobrze jeść daktyle na śniadanie?
12.07.2021 02:00 Dlaczego warto jeść daktyle na śniadanie?

Niewielu doceniania ogromną moc daktyli. Tymczasem są one bardzo zdrowe. Długowieczni mieszkańcy Ziemi, zamieszkujący tzw. niebieskie strefy, podkreślają, że ich obecność w diecie, jest niezbędna, by czuć się wyśmienicie. Najlepiej zjeść je na śniadanie, efekty są fenomenalne.Niebieskie strefy to miejsca na całym świecie, w których ludzie żyją nawet po sto lat. Długowieczni są między innymi mieszkańcy włoskiej Sardynii, japońskiej Okinawy, czy kalifornijskiego miasta Loma Linda. Na ich dobre samopoczucie wpływa przede wszystkim dieta, której od lat pozostają wierni. Dan Buettner, badacz niebieskich stref, zaobserwował, że najważniejszym posiłkiem w ciągu dla osób, które przeżyły ponad sto lat, jest przede wszystkim śniadanie. Stanowi ono podstawę ich jadłospisu. Okazuje się, że ogromne znaczenie mają produkty, które długowieczni jedzą z rana. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Jajecznica wyjdzie lepiej na odpowiednim tłuszczu
11.07.2021 02:00 Na jakim tłuszczu najlepiej smażyć jajecznicę?

Jajecznica jest jedną z najlepszych propozycji śniadaniowych. Każdy przygotowuje ją w odrobinę inny sposób. Warto jednak korzystać ze sprawdzonych metod. Wówczas jajecznica będzie smakowała jeszcze lepiej. Okazuje się, że specjał wiele zyskuje, jeśli usmaży się go na maśle.Nie da się ukryć, że jajecznica uchodzi za jedno z najbardziej podstawowych dań, które kojarzy się między innymi z prostotą przygotowania. Specjał będzie jeszcze bardziej smakowity, jeśli zrobimy go w odpowiedni sposób.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Przykra niespodzianka w jedzeniu
11.07.2021 02:00 Okropne znalezisko w kanapce

Czasami podczas jedzenia możemy natknąć się na przykre znaleziska. Przekonał się o tym jeden z klientów sklepu spożywczego. Mężczyzna kupił sobie gotową kanapkę. Kiedy zaczął ją jeść, okazało się, że w jej wnętrzu ukrywał się nieproszony gość. W posiłku znajdował się żywy żuk.Z pewnością insekty w jedzeniu nie należą do najapetyczniejszych znalezisk. Zwłaszcza jeśli przekonujemy się o tym dopiero w trakcie konsumpcji. Mężczyzna zdążył wziąć kilka gryzów kanapki, zanim zorientował się, że coś się w niej rusza.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Projekt bez tytułu - 2021-07-08T072027.657
08.07.2021 02:00 W którym momencie należy posolić jajecznicę?

Aby przygotować doskonałą jajecznicę, należy spełnić kilka podstawowych zasad. Jedną z najważniejszych jest odpowiedni moment solenia jajek - zbyt wcześnie, a danie stanie się zbyt twarde i bardzo sztywne. Kolejnym aspektem jest dolewanie do roztrzepanych jajek mleka lub wody, co w praktyce powoduje, że stają się one czymś w rodzaju nieapetycznej zupy. Niżej zdradzamy, jak sporządzić najlepszą jajecznicę.Prawdopodobnie nie istnieje nic bardziej kultowego od jajecznicy na śniadanie. Wraz z kromką chleba posmarowaną masłem, świeżo ugotowaną w wodzie kiełbaską lub parówkami oraz kilkoma plastrami pomidora, tworzy pyszne śniadanie. Mnóstwo ludzi nie wie jednak jak ugotować jajecznicę, aby móc cieszyć się zarówno smacznym, jak i pożywnym posiłkiem. Dlatego niżej zdradzamy tajniki optymalnego smażenia jajek.Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

obraz 2021-06-29 172153
29.06.2021 02:00 Dietetyczka pokazała jakie posiłki dostają młode matki w szpitalach

Młode mamy na oddziałach porodowych powinny dostawać najlepsze jakościowo jedzenie - niestety polskie szpitale nie mogę tego zaoferować. Dietetyczka udostępniła na swoim Instagramie zdjęcie dwóch kromek chleba, porcji masła i jednego jajka na twardo. Tak wygląda śniadanie kobiet tuż przed lub świeżo po porodzie. Szpitalne jedzenie od zawsze wywoływało w nas wiele emocji, w końcu często jego jakość, jak i ilość nie pozwalają na najedzenie się, czy dostarczenie odpowiedniej ilości wartości odżywczych. Szczególnie źle karmione są młode mamy. Kobiety przed porodem oraz zaraz po nim wymagają szczególnej opieki - wysiłek jaki podejmują, jest tak ogromny, że dostarczenie dużej ilości kalorii z pokarmem jest konieczne, dla odpowiedniej pracy ich organizmu.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Polacy na lotnisku
26.06.2021 02:00 Porażające zdjęcie Polaków z wakacji

Nie od dziś wiadomo, że wielu Polaków chętnie raczy się napojami alkoholowymi różnej maści. Podczas wakacji znaczna część osób nie jest w stanie oprzeć się wyskokowym trunkom. Mało kto spodziewałby się jednak, że o 7 rano ktoś pokusi się na picie wódki na lotnisku. Zdjęcie może przyprawić o konsternację.Polacy słyną z różnych rzeczy. Zalicza się do nich między innymi nasza rodzima kuchnia. Przypisuje się nam również zamiłowanie do alkoholu. Bez wątpienia odgrywa on istotną rolę w naszej kulturze. Niektórzy nie potrafią się powstrzymać i sięgają po niego nawet w oczekiwaniu na samolot.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Płatki owsiane mogą być niezdrowe?
24.06.2021 02:00 Groźne substancje w płatkach owsianych

Płatki owsiane powszechnie uznaje się za zdrowy element codziennej diety. Niezależna Fundacja Pro-Test postanowiła wziąć pod lupę najpopularniejsze produkty tego typu. Badania potwierdziły obecność potencjalnie szkodliwych substancji. Do całej sprawy odniosło się Stowarzyszenia Producentów Produktów Zbożowych, które wskazało, że dopuszczalne normy nie zostały przekroczone, a tym samym płatki owsiane nie stanowią zagrożenia dla zdrowia.Bez wątpienia płatki owsiane często goszczą na naszych stołach. Liczne grono smakoszy sięga po nie praktycznie codziennie w porze śniadaniowej. Większość osób uważa płatki owsiane za zdrowy produkt spożywczy. Fundacja Pro-Test przeprowadziła badanie, które potwierdziło obecność niklu, mykotoksyn oraz glifosatu.

Kopia Bez tytułu (7)
19.06.2021 02:00 Czego nie powinno się jeść na śniadanie?

Niektóre produkty, choć powszechnie uważane za zdrowe, nie powinny być jedzone na czczo. Dlatego też na śniadanie lepiej wybierać takie artykuły spożywcze, które w żaden sposób nie podrażnią naszego żołądka i dadzą nam jak najwięcej energii oraz dostarczą wartościowych składników. W związku z tym rano powinniśmy unikać jedzenia jogurtów, cytrusów czy bananów. Lepiej zjeść je w ciągu dnia. Pierwsze śniadanie, jakie zjemy zaraz po przebudzeniu, jest bardzo ważnym posiłkiem, gdyż zapewnia nam energię na cały dzień. Warto więc przemyśleć, co zjemy o poranku i nie traktować tego posiłku po macoszemu.W jednym z artykułów, które pojawiły się na naszej stronie, pisaliśmy o tym, że na pusty żołądek dobrze jest wypić napój z cytryn. Dostrzegliśmy też zalety nawadniania się rano czterema szklankami wody. Tym razem skupimy się na tym, co powinniśmy zjeść, a czego rano lepiej nie spożywać, choć pozornie wydaje się oczywistym wyborem.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

mleko kożuch
17.06.2021 02:00 Co można zrobić z kożuchów z mleka?

Kożuch na mleku to jedna z najgorszych zmor dzieciństwa. U niektórych osób do dzisiaj powoduje dreszcze. Choć trudno w to uwierzyć, ten nietypowy przysmak powstający jako efekt uboczny przy podgrzewaniu mleka, ma też swoich fanów. Ci, powstały kożuch zajadali na kanapce posypanej cukrem. Mleczne kożuchy grają główną rolę również w innym przepisie na przepyszne ciasteczka. Mleczne kożuchy wielu osobom kojarzą się z dzieciństwem. Picie ciepłego mleka było często obowiązkiem przy pałaszowaniu porannego śniadania. Wtedy też w kubku można było dostrzec powstały kożuchy, który z pewnym niesmakiem wybierało się łyżeczką, by bez przeszkód delektować się smakiem mleka. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

jajko na śniadanie
17.06.2021 02:00 Zalety jedzenia jednego jajka dziennie

Regularne jedzenie jednego jajka dziennie daje niesamowite efekty. Tezę potwierdzili naukowcy z dwóch prestiżowych uczelni, wskazując na zupełnie inne zalety spożywania tego produktu. Warto włączyć je do codziennego jadłospisu, szczególnie do śniadania, gdyż na dłużej zapewni nam uczucie sytości. Jeszcze kilkanaście lat temu badacze ostrzegali przed jedzeniem jajek w dużych ilościach i zbyt często. Podkreślano wtedy ich negatywny wpływ na wzrost złego cholesterolu czy przyczynianie się do powstawania miażdżycy. Dzisiaj wiadomo, że są one zbawienne dla naszego zdrowia. Dalsza część tekstu znajduje się poniżej: