Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Śniadanie

Śniadanie

Placki twarogowe z kokosem
26.12.2021 01:00 Lekkie placki twarogowe z wiórkami kokosowymi

Słodkie twarogowe placki będą wspaniale smakowały o poranku. Delikatne ciasto podane z owocami nie ma sobie równych. Dodajcie do niego łyżkę wiórków kokosowych, a nabierze przyjemnej konsystencji i zapachu. Nie możecie przegapić takiego rarytasu. Placki są doskonałym pomysłem na szybkie śniadanie. Niezależnie od tego, czy sięgnięcie po te ziemniaczane, dyniowe czy może — tak jak tym razem proponujemy — twarogowe, będzie pysznie. Dzięki ubijaniu piany z białek placki wyjdą delikatne i puszyste. Trudno będzie się im oprzeć.

Jajecznica
24.12.2021 01:00 Lekka i puszysta jajecznica bez oleju i masła

Jajecznica jest bez wątpienia jednym z najczęściej przygotowywanych śniadaniowych dań na całym świecie. Zazwyczaj smaży się ją na maśle lub oleju - my jednak prezentujemy zupełnie inny sposób. Lekka i puszysta jajecznica może być usmażona także na mleku. Dzięki temu będzie wyjątkowo objętościowa i delikatna. Jajecznica przyrządzana jest na całym świecie z użyciem najróżniejszych dodatków, choć największą popularnością cieszą się wędliny, grzyby, cebulka czy pomidory. W Polsce zazwyczaj można zjeść ją z kiełbaską i kromką świeżego chleba. Poniższą metodę smażenia jajecznicy docenią głównie osoby, które preferują bardzo puszyste jajka. Z początku pomysł ugotowania jej na mleku może wydawać się niecodzienny, jednak efekty powalają. Taka jajecznica zachwyca lekkością oraz mocno napowietrzoną konsystencją.

jajecznica
20.12.2021 01:00 Maślana, kremowa i obłędnie pyszna jajecznica od Gordona Ramsaya

Jajecznica nie ma przed tobą tajemnic? Za każdym razem wychodzi ci smaczna? Z pewnością zawsze można coś ulepszyć. Dlatego dzisiaj pokażemy ci, jak zrobić wyjątkowo maślaną, kremową i obłędnie pyszną jajecznicę. Przygotujemy ją tak, jak Gordon Ramsay, bo on zna się na rzeczy. Gordon Ramsay to słynny, szkocki kucharz. Prowadzi programy kulinarne np. Hell's Kitchen, jest też autorem wielu książek kucharskich, a przede wszystkim szefem kuchni. W swoim życiu zdobył wiele prestiżowych nagród za nietuzinkowe pomysły i doskonałe wyczucie smaku, m.in. dwie gwiazdki w przewodniku Michelina dla londyńskiej restauracji Aubergine, w której był szefem kuchni.Jeśli więc Ramsay poleca jakiś przepis, warto go przynajmniej przetestować. A my jesteśmy przekonani, że dziś na nowo odkryjecie jajecznicę i zachwycicie się jej smakiem. Bo choć dania z jaj są proste, to jednak trzeba wiedzieć, z czym wymieszać, ile smażyć.

Placki śniadaniowe
16.12.2021 01:00 Placuszki na śniadanie wprost od Nigelli Lawson

Placki na śniadanie powinny być ekspresowe i banalnie proste w wykonaniu, a także sycące i dostarczające dużo energii. Placki opracowane przez Nigellę Lawson spełniają te kryteria, a dodatkowo są wyrośnięte i pełne smaku. Można podawać je zarówno samodzielnie, jak i ze słodkimi dodatkami. Z pewnością każdy będzie zachwycony możliwością zjedzenia tak pięknie wyglądającego śniadania. Placki na śniadanie nie mogą być czasochłonne ani wymagające dużej ilości składników, w końcu mało kto ma wtedy dużo czasu. Nigella Lawson znana jest z wykorzystywania tradycyjnych przepisów i modyfikowania ich w taki sposób, aby były przystępne dla zwykłych ludzi, którzy w kuchni nie mogą spędzić każdego dnia wielu godzin. Placuszki śniadaniowe smakują same, jednak pełnie smaku wydobywa się, podając je z dodatkami. Na talerzu nie powinno zabraknąć bitej śmietany, słodkich sosów, świeżych owoców, powideł czy syropu klonowego. Pokaźna porcja takich placków z pewnością dostarczy energię na cały poranek.

Magda Gessler, pasta jajeczna
11.12.2021 01:00 Najlepszy, kultowy przepis Gessler na pastę jajeczną

Jeśli zastanawiacie się, co dobrego zjedlibyście jutro na śniadanie, mamy pomysł. Przygotujcie pastę jajeczną według najlepszego, kultowego przepisu Magdy Gessler. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a smakuje doskonale. Ważnym jej składnikiem jest orzeźwiająca zielenina. Jajka są jednym z ulubionych składników śniadania. Można je bowiem szybko i łatwo przygotować na wiele sposobów. Doskonale smakuje jajecznica, jajka gotowane czy sadzone. Z ugotowanych na twardo jajek można też przygotować pyszną pastę. Będzie doskonałą, kanapkową odmianą od szynki i żółtego sera.

Projekt bez tytułu (13)
08.12.2021 01:00 Pasta z makreli z jajkami i orzechami włoskimi. Przepis na proste śniadanie

Marzy ci się coś smacznego na śniadanie? Możesz przygotować pastę z makreli z jajkami i orzechami włoskimi. Wystarczy, że wymieszasz rozdrobnione składniki, doprawisz je i gotowe. Spróbuj, a dzisiejszy przepis na proste śniadanie z pewnością wykorzystasz jeszcze nie raz. Pasty do pieczywa są o wiele smaczniejsze niż zwykły, żółty ser czy plasterek wędliny. Kuszą bogactwem smaku, wilgotnością i aromatem. Do ich przygotowania zwykle wystarczy kilka minut. Naszą pastę możesz zrobić z wędzonej makreli, jednak jej oczyszczenie zajmie trochę czasu. Gdy jednak sięgniesz po makrelę z puszki, zrobisz pastę ekspresowo. Co więcej, pastę śniadaniową możesz przygotować spokojnie wieczorem. Nie straci nic na smaku.

Pasztet rybny z grzybami
07.12.2021 01:00 Obłędny pasztet rybny. W sam raz na wigilijny stół

Święta nie będą kompletne, jeśli nie podamy pasztetu. Do jego przygotowania, zamiast tłustych mięs, warto wybrać lekką i wyjątkowo aromatyczną rybę — pstrąga tęczowego. Wyrób będzie smaczny, a przy tym postny, więc sprawdzi się podczas wigilijnej kolacji. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Zdradzaliśmy wam jak zrobić pasztet z królika. Podpowiadaliśmy też, z czego przygotować smaczny wegański zamiennik tego klasycznie mięsnego dania. Tym razem proponujemy wam wyjątkowo delikatną, grzybową wersję rybną z pstrąga. Zaopatrzcie się w dobrej jakości filety i sprawdźcie, jak pyszna jest ta niezwykła kompozycja smaków.

Pasta kanapkowa z tuńczykiem
06.12.2021 01:00 Przepyszna pasta kanapkowa z tuńczyka, białego sera i majonezu

Wiele Polaków nie ma czasu na wystawne śniadanie, dlatego wykorzystujemy takie pomysły, jak pasta twarogowa z tuńczyka, białego sera i majonezu. Jej niewielka cena, doskonały smak oraz łatwość w przygotowaniu sprawiają, że ciężko o lepszy błyskawiczny posiłek, gdy spieszymy się do pracy. Niżej tłumaczymy, jak ją wykonać. Pasta kanapkowa może smakować w najróżniejsze sposoby, wszystko bowiem zależy od produktów, jakich użyło się do jej przygotowania. Tuńczyk ser twarogowy oraz majonez dają kremowy i sycący efekt, który dostarcza mnóstwa energii z białka, jak i tłuszczu, a w dodatku obłędnie smakują. Dużą zaletą pasty jest jej niewielka cena, ponieważ wszystkie potrzebne składniki można zmieścić na dość niewielkim rachunku. Część z nich zapewne i tak znajdziesz w kuchennej szafce, więc istnieje szansa, że wycieczka do sklepu wcale nie będzie potrzebna.

Kremowa jajecznica
05.12.2021 01:00 Aksamitna i wilgotna jajecznica z dodatkiem majonezu

Większość z nas przyzwyczajona jest do nieco innej jajecznicy, która nie ma kremowej i delikatnej konsystencji. Alton Brown, amerykański szef kuchni i osobowość telewizyjna, pokazał przepis na jajecznicę z majonezem, która zachwyca swoją puszystością, a także wilgotnością. Już jedna łyżka majonezu wystarcza, aby smażone jajka nie były suche, co pokazujemy w poniższym artykule. Jajecznica może z pozoru wydawać się potrawą banalnie prostą, której ulepszanie nie ma za bardzo sensu - dobrej jakości jajka bronią się intensywnym smakiem i zawartością wielu wartości odżywczych. Niektórzy jednak chcą czegoś więcej, więc poszukiwania idealnej jajecznicy cały czas trwają. Alton Brown ma pomysł, który może zakończyć tę dyskusję raz na zawsze. Brown zachęca do dodawania jednej łyżki majonezu jeszcze przed rozpoczęciem smażenia jajek. Według szefa kuchni klasyczny sos nie jest wyczuwalny podczas jedzenia, a jego minimalna ilość nie zwiększa zanadto kaloryczności dania. Dla ciekawskich zostawiamy poniżej pełną recepturę wzorowaną na pomyśle Altona Browna.

Kawa
29.11.2021 01:00 Kiedy najlepiej pić kawę?

Masz ochotę na małą czarną? Najpierw przeczytaj nasz materiał i dowiedz się, kiedy najlepiej pić kawę. Być może nie jest to najwłaściwsza pora na filiżankę przebudzenia. Sprawdź, o jakiej godzinie kawa działa na ciebie najlepiej, a o jakiej porze lepiej jej unikać. Wiele osób zaraz po przebudzeniu wypija filiżankę kawy. W kawie bowiem ukryta jest nadzieja na szybsze obudzenie się i „dojście do siebie". Zawarta w kawie kofeina rzeczywiście ma działanie pobudzające i poprawiające koncentrację. Jednak nie bez znaczenia jest, w którym momencie dnia sięgamy po małą czarną. Sposób działania kofeiny na nasz organizm związany jest z naturalnym mechanizmem pracy mózgu i wykrywaniem zmęczenia. Gdy komórki nerwowe wykazują wysoką aktywność, w mózgu pojawia się produkt uboczny — adenozyna. Kiedy jej poziom jest za wysoki, mózg spowalnia aktywność układu nerwowego i czujemy się zmęczeni. Kofeina ma budowę zbliżoną do adenozyny, więc zaburza działanie układu nerwowego. Kofeina ma też wpływ na poziom kortyzolu. Rano stężenie tego hormonu jest największe. A to właśnie on odpowiada za zwiększenie stężenia glukozy we krwi w czasie aktywności fizycznej i stresu. Rano dodaje nam energii, jednak gdy dodatkowo pobudzimy się wtedy kawą, produkcja kortyzolu zostanie ograniczona. Nasz organizm nie wyprodukuje więc samodzielnie tyle energii, ile potrzebuje.

Jajecznica na parze
26.11.2021 01:00 Delikatna i rozpływająca się w ustach jajecznica na parze

Zdrowszą alternatywą dla smażenia jest gotowanie na parze. Okazuje się, że jajecznicę również można przygotować w ten sposób. Wychodzi delikatna i smakowita. Jest lekkostrawna, więc, jeśli jej nie posolimy, będzie dobra nawet dla bardzo małych dzieci. Dajcie się skusić i spróbujcie już dziś.Jajecznicę na parze zrobicie równie szybko, jak klasyczną. Jest lekka, bo nie dodajemy tłuszczu. Do przygotowania natomiast wystarczą zaledwie 3 składniki. Fani maślanego posmaku potrawy mogą oczywiście dorzucić do gotowego dania odrobinę masła. Nie pozostanie to jednak bez wpływu na wartość energetyczną posiłku.

Pasta z tuńczyka
24.11.2021 01:00 Cudna pasta na kanapki z tuńczykiem - lepsza niż z makrelą

Pasta twarogowa z tuńczykiem ma wyjątkowy smak, który zachwyca fanów ryb. Jeśli zazwyczaj decydujesz się na pastę z makreli, poniższy wariant jeszcze bardziej przypadnie ci do gustu. Wykonanie dużej ilości pasty zajmuje jedynie kilka chwil. Świetnie pasuje jako dodatek do kanapek czy tostów na śniadanie bądź kolacje. Pasta twarogowa z tuńczykiem składa się jedynie z kilku produktów, których kupno nie powinno sprawić żadnych problemów. Dodatkowo można zrobić ją w kilka minut, więc jeśli co rano jesteś bardzo zabiegany i nie masz czasu na długie gotowanie, pasta może być idealnym rozwiązaniem. Pasta z tuńczykiem jest sycąca, a spora zawartość białka w mięsie ryby wydłuża uczucie najedzenia. Jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność, zamiast majonezu dodaj do pasty jogurtu greckiego lub islandzkiego skyru - oba z nich mają odpowiednią gęstość, aby imitować tłusty majonez.

Omlet na słodko bez jaj i mleka
24.11.2021 01:00 Śniadaniowy omlet bez jajek i mleka

Smaczne i lekkie śniadanie na słodko zachwyci każdego smakosza. Bananowy omlet bez jaj i mleka sprawdzi się w tej roli doskonale. Wystarczą 4 składniki — i nie ma wśród nich jaj ani mleka — by cieszyć się wyjątkowo smacznym deserem. Niewiele potrzeba też, by uczynić go zdrowym. Koniecznie przetestujcie ten przepis. Do przyrządzenia tego dania idealne będą dojrzałe banany, które łatwo jest rozdrobnić. Jeżeli z nich skorzystacie, być może będą tak słodkie, że dodawanie cukru okaże się zbędne. Owoc ten sam w sobie słodki i lepiący się, więc dodawanie jaja do potrawy można pominąć. Wraz z mąką i odrobiną wody masa będzie zwarta, słodka i bardzo delikatna. Warto się na nią skusić.

Projekt bez tytułu (1)
23.11.2021 01:00 Lekka, delikatna jajecznica na mleku bez masła i oleju

Zwykła jajecznica potrafi się znudzić. Warto od czasu do czasu zmienić nieco sposób jej przyrządzania i wprowadzić nowe dodatki. Szyczpiorek doskonale podskreśli subtelny smak jaj, nadając daniu charakteru. Dodanie mleka z kolei spowoduje, że stanie się aksamitne i niezwykle delikatne w odbiorze. Musicie spróbować. Przepisów na dobrą jajecznicę znamy wiele. Dzieliliśmy się już recepturami bogatymi w nietypowe dodatki takie jak brokuły czy ser oraz pieczarki. Tym razem prezentujemy wam wariant nieco może skromniejszy, ale równie pyszny. Do jajek wrzucimy aromatyczny szczypior, który ożywi kolor dania i uzupełni smak masy mleczno-jajecznej.

Jajecznica z boczkiem i cebulą
22.11.2021 01:00 Jajecznica z boczkiem i cebulą. Dobry start na początek tygodnia

Jajecznica jest doskonałym pomysłem na sycące śniadanie. Występuje w tylu wariantach, że każdy znajdzie taką, która mu najbardziej posmakuje. Tym razem sięgamy po klasykę — jajecznicę na boczku z cebulką. Te dwa dodatki sprawią, że proste danie nabierze charakteru. Smażenie nie zajmie wcale tak dużo czasu. Spróbujcie już dziś. Nie ma to, jak pyszna jajecznica. Aksamitna masa jajeczna uzupełniona tym, co lubimy np. serem czy grzybami jest potrawą, po którą naprawdę często sięgamy. Potrafi ją przygotować niemal każdy i zawsze wychodzi. Skuście się na klasyczne połączenie jaj, cebuli boczku, a naprawdę dobrze rozpoczniecie dzień. Ten posiłek nasyci was na długo i zachwyci smakiem. Wykonanie naprawdę nie jest skomplikowane.

Racuchy maślankowe
21.11.2021 01:00 Aksamitne racuchy na maślance. Bez drożdży i proszku do pieczenia

Racuchy często goszczą na naszych stołach. Są doskonałym deserem, zwykle przyrządzanym z jabłkami przy użyciu drożdży. Warto jednak nieco odejść od klasyki i zamiast drożdży i owoców użyć maślanki. Składnik ten nada ciastu niezwykłej lekkości i sprawi, że wyjdą miękkie oraz przyjemnie wilgotne w środku. Będą w sam raz do podania na śniadanie. Dajcie się skusić, a pokochacie ten smak. Przedstawialiśmy wam już różne wariacje na temat racuchów. Na naszej stronie znajdziecie zarówno przepis na wariant bez jajek, jak i wytrawną kompozycję składającą się z tych delikatnych placuszków. Racuszki przygotowane na maślance wychodzą bardzo puszyste. Nawet jeśli ułożycie je jeden na drugim, nie opadną i pozostaną przyjemnie puchate. Są też wilgotne w środku i wyjątkowo miękkie, przez co w odbiorze przypominają pączki. Spróbujcie ich koniecznie.

koktajl ze szpinaku i banana
16.11.2021 01:00 Pobudzający, poranny koktajl zamiast kawy

Jeśli nie masz czasu na zasiadane śniadanie, a jednocześnie potrzebujesz szybko się obudzić, mamy dla ciebie super rozwiązanie. Przygotuj pobudzający, poranny koktajl zamiast kawy. Jest na tyle pożywny, że się nim najesz, a zawarte w nim składniki wpłyną też na inne funkcje organizmu. I co ważne — przygotujesz go w minutę.Zwykle rano sięgasz po kawę, by szybko się obudzić i zacząć działać. Potem w pracy pijesz kolejne filiżanki, aby dodać sobie energii i zachować trzeźwość umysłu. Często tych kaw jest w ciągu dnia zwyczajnie za dużo, a wiadomo, że nadmiar kofeiny szkodzi. Czas zastąpić kawę zdrowszym odpowiednikiem, który nie tylko doda energii, ale też nie wypłucze z organizmu cennych minerałów i nie podrażni jelit. Taki zdrowy, domowy koktajl wystarczy ci też często za całe śniadanie. Zawiera bowiem wiele odżywczych składników. Przygotujesz go raz, dwa. Wrzuć tylko do kubka miksującego kilka składników, zmiksuj, wypij i biegnij do pracy. Oczywiście taki koktajl możesz też wlać do słoika, zabrać ze sobą i wypić, gdy poczujesz spadek energii.

Projekt bez tytułu (27)
15.11.2021 01:00 Najszybsza pod słońcem pasta jajeczna z serem

Jeśli na szybko chcesz przygotować na śniadanie coś smacznego, mamy dobry pomysł. Ugotuj jajka, zetrzyj ser i zrób najszybszą pod słońcem pastę jajeczną z serem. Zobacz, co jeszcze warto do niej dodać, by była pyszna i smarowna.Pasty do pieczywa są świetnym pomysłem nie tylko na śniadanie. Robi się je bardzo szybko i w zasadzie z tego, co ma się pod ręką. Może to być biały ser, wędzona ryba, ugotowane warzywa czy jajka. Łączy się je z dodatkami wzbogacającymi ich wartość odżywczą, smarowność i smak.Jajka w paście można połączyć np. z posiekaną zieleniną, startą rzodkiewką czy ulubionym rodzajem sera. Dla związania składników zwykle dodaje się majonez, można też połączyć go ze śmietaną, jogurtem, odrobiną musztardy czy chrzanu.

Puszysta jajecznica
12.11.2021 01:00 Jak zrobić puszystą jajecznicę? Zdradzamy najlepszy sposób

Jajecznica jest jedną z najlepszych propozycji śniadaniowych. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią sięgają po nią w trakcie pierwszego posiłku. Podczas przygotowań warto zmieszać jajka z odrobiną mleka. Natomiast w trakcie smażenia do mieszanki należy zetrzeć trochę masła. Dzięki temu jajecznica wyjdzie lekka i puszysta. Nie da się ukryć, że jajecznica zalicza się do kulinarnych klasyków, które często goszczą na naszych stołach. Dziś sięgniemy po niezawodny sposób, dzięki któremu specjał wyjdzie jeszcze bardziej puszysty. Śniadanie w tym wydaniu na długo pozostanie w pamięci.

Kawa z imbirem i cynamonem
12.11.2021 01:00 Kawa z dodatkiem imbiru i cynamonu - pobudzenie i wzmocnienie odporności

Nic tak nie pobudza o poranku, jak kawa. Przeważnie wzbogacamy ją o dodatki takie jak mleko i cukier. Oczywiście możliwości jest znacznie więcej. W czasie jesieni, kiedy tak łatwo o różnego rodzaju infekcje, warto postawić na kawę z cynamonem i imbirem. Napój doskonale wzmocni naszą odporność.Kawa z imbirem i cynamonem jest świetnym połączeniem smaków. Każdy, kto skosztował napoju w takim wydaniu, często po niego sięgał. Jednak sam smak to nie wszystko. Zarówno cynamon, jak i imbir mogą nam pomóc zatroszczyć się o odporność organizmu.

Jajecznica z mlekiem - delikatne śniadanie
09.11.2021 01:00 Jajecznica z mlekiem - delikatne śniadanie

Szukasz pomysłu na błyskawiczne i lekkie śniadanie, które doda Ci energii na cały poranek? Przygotuj delikatną jajecznicę z mlekiem. Jajka smażone na mleku są idealnie ścięte, wilgotne i puszyste. Poznaj przepis na jajecznicę z mlekiem- idealną na delikatne śniadanie.Jajecznica z mlekiem jest doskonałym pomysłem na szybkie śniadanie. Jest pożywna, ale jednocześnie bardzo lekka, ponieważ nie zawiera roztopionych tłuszczy. Jajecznicę zawsze smaż na wolnym ogniu i mieszaj delikatnie, aby otrzymać duże kawałki jajek. Energiczne mieszanie bardzo rozdrobni jajecznicę.Jajecznicę z mlekiem możesz przygotować na dwa sposoby. Możesz podgotować mleko i dodać jajka, wtedy białka będą wyraźnie oddzielone od żółtek lub dokładnie wymieszać jajka z mlekiem przed wlaniem na suchą patelnię. Drugi sposób pozwoli na usmażenie jajecznicy w jednolitym kolorze. Jeśli szukasz pomysłu na równie szybkie i delikatne śniadanie- tu znajdziesz przepis na genialną owsiankę ze śliwkami i kakao, idealną na jesienne dni.

Jajecznica z tofu
08.11.2021 01:00 Jajecznica z tofu - pyszna propozycja na śniadanie

Jajecznica z tofu wędzonym jest świetną alternatywą dla tradycyjnej jajecznicy. Tofu dostarcza białka i niezbędnych składników odżywczych i w smaku zbliżony jest do oscypka. Jajecznica z wędzonym tofu jest więc doskonałym pomysłem na pyszne i aromatyczne śniadanie dla całej rodziny. Poznaj przepis na jajecznicę z tofu. Tofu jest wegańskim serem produkowanym z mleka sojowego. Tofu ma bardzo delikatny, praktycznie niewyczuwalny smak, jednak świetnie przejmuje smak potrawy, z którą jest podawany. Wędzone tofu ma charakterystyczny dla wędzonek zapach i smak i jest świetnym dodatkiem do jajecznicy, curry z pieczarkami i wielu innych potraw.Tofu jest bardzo popularnym zamiennikiem mięsa. Zawiera duże ilości białka, dzięki czemu dostarcza niezbędnych dla organizmu składników. Wędzony i podsmażony na maśle z cebulką ser zyskuje genialny smak, przypominający oscypek. Pamiętaj, aby przed smażeniem dokładnie odsączyć tofu z wody i mleka sojowego.

Projekt bez tytułu (18)
07.11.2021 01:00 Delikatna, lekka jak chmurka jajecznica z dodatkiem koperku

Jeśli już wstaliście i zastanawiacie się, co zrobić na śniadanie, mamy pomysł. Skuście się na lekką jajecznicę z dodatkiem koperku. Ma wszystko, czego potrzebujecie w niedzielny poranek — prostotę przygotowania, pożywność i niezwykły smak. Jajecznica dla wielu osób jest daniem idealnym. Na patelnię wystarczy wybić kilka jajek, oprószyć przyprawami, usmażyć i gotowe. Ma też tę zaletę, że bardzo łatwo można modyfikować jej smak. Wystarczy tylko wzbogacić ją odpowiednim dodatkiem. Nasz dodatek, czyli koperek, nie tyle doda jajecznicy kalorii, ile wprowadzi do niej ciekawą nutę smakową. Będzie orzeźwiająca i aromatyczna. Da poczucie, że jecie coś niebywale lekkiego.

Congee ryżowe na słodko
06.11.2021 01:00 Jak zrobić congee ryżowe?

Na śniadanie często jemy owsianki, kanapki lub jajecznicę. Tymczasem kleik ryżowy to równie smaczna, a przede wszystkim delikatna dla naszego żołądka, opcja śniadaniowa. Można go podać zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Sprawdźcie jak przygotować congee. Kleik ryżowy to pełnowartościowy posiłek, bogaty w witaminy z grupy B, magnez czy żelazo, a więc dostarczający najważniejszych składników odżywczych. W podstawowej formie sprawdzi się w przypadku zatruć i innych problemów pokarmowych. Łagodzi bowiem podrażnienia, wspomaga wątrobę, żołądek oraz korzystnie wpływa na jelita. Smak takiej wersji congee nie jest wybitny. Można jednak do niego wrzucić najróżniejsze składniki, które nadadzą daniu charakteru. Wybierzcie swoje ulubione owoce i orzechy albo warzywa i delikatne mięso i spróbujcie, jak smakuje ten dobroczynny dla naszego organizmu posiłek.

Jajecznica z awokado - na dobry początek dnia
05.11.2021 01:00 Jajecznica z awokado - na dobry początek dnia

Jajecznica z awokado to pomysł na szybkie, lekkie i pełnowartościowe śniadanie. Jajecznica doskonale sprawdzi się zarówno dla osób będących na diecie ketogenicznej, paleo, wegetariańskiej, a także dla wszystkich miłośników jedzenia. Jajecznica z awokado jest niezwykle sycąca i doda Ci energii na wiele godzin. Poznaj przepis na jajecznicę z awokado- idealną na dobry początek dnia.Awokado, mimo, iż kaloryczne, zalecane jest w każdej diecie. Owoc zawiera duże ilości tłuszczy i błonnika, które zaspokajają uczucie głodu na wiele godzin. Tłuszcze roślinne rozkładają się wolniej, dzięki czemu dłużej czujemy się syci i rzadziej sięgamy po niezdrowe i szybkie przekąski. Awokado bogate jest również w potas i kwas foliowy. Potas obniża zły cholesterol i normuje ciśnienie i pracę serca. Kwas foliowy natomiast niezbędny jest do prawidłowego wzrostu i rozwoju płodu i dziecka już od pierwszych dni życia. Przed kupieniem awokado, zawsze zwracaj uwagę na jego odmianę, kolor i sprężystość. Dojrzałe awokado Fuerte ma mocno zieloną barwę, natomiast dojrzałe awokado Hass charakteryzuje ciemnofioletowy kolor. Owoc musi być na tyle miękki i sprężysty, że po naciśnięciu go palcem powstanie lekkie wgniecenie, które za chwilę powróci do pierwotnego kształtu. Awokado jest nie tylko doskonałym dodatkiem do jajecznicy. Przygotujesz z niego wiele pysznych dań, takich jak sałatka z tuńczykiem, makaron z pesto, czy doskonałe burgery z kurczakiem i guacamole.

Idealna na lekkie śniadanie jajecznica z cukinią
04.11.2021 01:00 Idealna na lekkie śniadanie jajecznica z cukinią

Jajecznica z cukinią jest wyjątkowo smaczną i lekką opcją śniadaniową. Jajecznica jest aromatyczna, zdrowa i bardzo pożywna. Śniadanie przygotujesz w kilka minut, doskonale sprawdzi się więc w nawet najbardziej zabiegany poranek. Poznaj prosty przepis na jajecznicę z cukinią, idealną na lekkie i sycące śniadanie. Cukinia jest warzywem dyniowatym, z którego przygotowujemy głównie leczo, cukinię faszerowaną, zupy kremy. Cukinia doskonale sprawdzi się również jako składnik śniadania, sprawiając, że danie jest pożywne i bardzo smaczne. Z cukinii możesz przygotować jajecznicę, omlet, a nawet słodką owsiankę, która doda Ci energii na cały poranek.Czosnek i cebulka świetnie komponują się z cukinią. Podsmażone na maśle warzywa pachną niesamowicie, a smakują jeszcze lepiej. Przed wbiciem jajek na patelnię wymieszaj je z odrobiną mleka, dzięki czemu jajecznica będzie doskonale ścięta, ale się nie wysuszy. Jajecznicę podawaj z kromką świeżego chleba lub jeszcze ciepłą bułką.

Swojska jajecznica z kiełbasą
04.11.2021 01:00 Swojska jajecznica z kiełbasą

Swojska jajecznica z kiełbasą jest prostym i szybkim pomysłem na bardzo pożywne śniadanie. Podsmażone na maśle z cebulką mięso genialnie komponuje się z delikatnymi jajkami i szczypiorkiem. Jajecznica jest bardzo sycąca, doda Ci więc energii na wiele godzin. Poznaj przepis na swojską jajecznicę z kiełbasą.Jajecznica z kiełbasą to świetna opcja śniadaniowa dla całej rodziny. Jest niezwykle aromatyczna i smaczna. Jajecznicę zawsze podaję z grzankami lub świeżym, jeszcze ciepłym pieczywem, na którym masło delikatnie się rozpuszcza. Jajecznicę doprawiam delikatnie solą i pieprzem pod sam koniec smażenia.Do przygotowania dania wykorzystaj tradycyjną, śląską kiełbasę lub podsuszaną, np. żywiecką. Jajka przed dodaniem na patelnię wymieszaj z mlekiem i posiekanym szczypiorkiem, dzięki czemu jajecznica nie będzie sucha i się nie przypali. Mleko dodane do jajek dobrze je rozpulchnia i sprawia, że danie jest wilgotne i doskonałe w smaku.Jeśli szukasz pomysłu na równie smaczne śniadanie-tu poznasz przepis na doskonałą jajecznicę na boczku, idealnie ściętą i niezwykle aromatyczną.

 Przepis na dżem z wiśni
02.11.2021 01:00 Przepis na dżem z wiśni - na cały zimowy sezon

Dżem z wiśni jest świetnym dodatkiem do wielu dań, ciast i deserów. Dżem jest słodki z wyczuwalną, kwaśną nutą owoców. Przetwory zachowują świeżość przez wiele miesięcy, przygotujesz je w tradycyjny sposób lub wykorzystując cukier żelujący. Poznaj przepisy na pyszny dżem z wiśni.Domowy dżem wiśniowy jest słodki o wyraźnym, owocowym smaku. Dżem możesz przygotować z owoców, cukru i soku z cytryny lub dodać do wiśni cukier żelujący, który błyskawicznie zagęści owoce i sok, a dżem będzie gotowy już następnego dnia.Dżem wiśniowy, zarówno przygotowany tradycyjnie, jak i z pomocą cukru żelującego to doskonały dodatek do naleśników, ciast i deserów. Dżem wiśniowy smakuje genialnie z grzankami lub goframi na ciepło. Dżem możesz również dodać do zimnej płyty, jako dodatek do wędlin i pieczonego schabu.