Smakosze.pl
Serek kanapkowy

canva/stockphotostudio, Getty Images Signature

Kremowy serek kanapkowy z czosnkiem i szczypiorkiem

14 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 14 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Aby zacząć dzień z pełnią energii i dobrym humorem zawsze warto postarać się o przygotowanie zdrowego i pożywnego śniadania. Takim pomysłem może być poniższy kremowy serek kanapkowy z czosnkiem i szczypiorkiem. Jest delikatny jak chmurka w konsystencji, a w smaku zachwyca intensywnością i świeżością.

Serek kanapkowy niejednokrotnie uratował już wielu ludziom dzień, gdy okazało się, że w lodówce nie znajduje się zbyt wiele produktów. Przygotowanie takiego serka zajmuje kilka chwil, a efekt pozwala cieszyć się pysznym posiłkiem całej rodzinie.

marchewka z groszkiem

Jak doprawić marchewkę z groszkiem?

CZYTAJ DALEJ

Jako biały ser polecamy używać kremowych wariantów przeznaczonych ściśle do smarowania pieczywa. Zwykły biały twaróg nie ma tak puszystej i delikatnej faktury, przez co podczas smarowania nie będzie się dobrze rozprowadzał.

Przepis na ser kanapkowy z czosnkiem i szczypiorkiem

Składniki:

  • 300 g białego sera

  • 3 ząbki czosnku

  • 3 łyżki mleka

  • pieprz kolorowy

  • sól

  • szczypiorek świeży

Zacznij od obrania czosnku ze skórki i rozdrobnienia go. Możesz zrobić to za pomocą zwykłego noża i drobnego posiekania lub wyciskarki do czosnku. Wybór należy do ciebie. Rozdrobniony czosnek umieść w miseczce.

Serek przepuść przez maszynkę do mielenia przynajmniej dwukrotnie, żeby uzyskać puszystą, a zarazem kremową fakturę. Wrzuć zmielony ser do czosnku, dodaj 3 łyżki mleka, sól, świeżo mielony kolorowy pieprz oraz świeżo siekany szczypiorek.

Wymieszaj masę bardzo dokładnie i wstaw ją do lodówki na przynajmniej 30 minut. Dzięki temu smaki dobrze się przegryzą, a sam serek nabierze jeszcze lepszej konsystencji. Podawaj ze swoim ulubionym pieczywem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, ile dni możemy przechowywać w lodówce śledzie. Ten tekst wyjawia, jak smażyć idealne sadzone jajka.

Serek kanapkowy

Źródło zdjęcia: canva/papkin, Getty Images

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kotlety

Przepisy

Niedrogi obiad - kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

Czytaj więcej >
chleb ze smalcem

Przepisy

Prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić pączki bez smażenia?

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa pieczarkowa z ryżem. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Obłędnie puszyste racuchy bez jajek

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety z kalafiora i ziemniaków - lekki obiad dla całej rodziny

Czytaj więcej >