Cudowna, ekspresowa pasta do kanapek na bazie ogórków kiszonych
Świeże pieczywo idealnie smakuje z pastami kanapkowymi. Twarożek z dodatkiem ogórka kiszonego będzie pełnym smaku i charakteru rarytasem, który doskonale zastąpi gotowe smarowidła ze sklepu. Spróbujcie koniecznie.
Sprawdzonych przepisów na pasty kanapkowe jest wiele. Z pewnością próbowaliście już tej pysznej kompozycji z jajek i suszonych pomidorów czy smarowidła z dodatkiem pieczonego kurczaka. Tym razem zdradzamy jak zrobić pełen charakteru twarożek kanapkowy. Dodatek ogórka kiszonego urozmaici subtelny smak nabiału.
Przepis na pastę kanapkową z kiszonym ogórkiem
Składniki:
200 g twarożku białego
2 ogórki kiszone
2 łyżki śmietany 18%
pół pęczka koperku
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Twarożek umieszczamy w misce, rozdrabniamy go przy pomocy widelca, a następnie łączymy ze śmietaną. Ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Koperek myjemy i siekamy. Warzywa dodajemy do twarożku. Pastę doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy i podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego.
Wskazówki:
Jeżeli chcecie, by twarożek był lżejszy, użyjcie gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego. Ich konsystencja nie wpłynie na gęstość pasty, a smak będzie zachowany.
Smak smarowidła możecie podkręcić, dodając nieco ostrej musztardy. Dobra będzie np. dijon czy sarepska.
Źródło zdjęcia: canva/Zoryanchik
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przyslijprzepis