Nieziemsko sycące, rewelacyjne naleśniki na bazie twarogu
Naleśniki często goszczą na naszych stołach. Tradycyjne ciasto warto urozmaicić o twaróg, który sprawi, że nabierze ono przyjemnej konsystencji. Dzięki temu dodatkowi danie będzie nie tylko smacznym, ale też sycącym deserem. Spróbujcie koniecznie.
Zdradzaliśmy wam już przepisy na pyszne naleśniki na maślance czy kefirze. Tym razem podpowiadamy jak pyszny specjał przyrządzić z wykorzystaniem białego twarogu. Dodanie go do masy czyni naleśniki niezwykle delikatnymi. Skusicie się?
Przepis na delikatne naleśniki z twarożkiem
Składniki:
2 jaja
160 g białego twarogu
160 ml mleka
120 g mąki
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju rzepakowego
1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
szczypta soli
Przygotowanie:
Jajka wbijamy do miski. Dodajemy cukier i sól, a następnie ubijamy na jednolitą masę. Wsypujemy mąkę i ponownie miksujemy na gładko. Wlewamy mleko.
Starannie łączymy wszystkie składniki. Wrzucamy rozdrobniony widelcem twaróg. Mieszamy, wlewamy olej i dodajemy cynamon, jeśli go używamy.
Wymieszane ciasto odstawiamy na około kwadrans, by odpoczęło. Na patelni rozgrzewamy olej. Wlewamy ciasto i równomiernie je rozprowadzamy. Gdy na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę.
Smażymy jeszcze przez chwilę, a następnie ostrożnie przenosimy na talerz. W ten sposób przygotowujemy wszystkie naleśniki. Podajemy z ulubionymi słodkimi dodatkami. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/lisaaMC
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: picantecooking