Tłuszcze trans - wszystko co warto wiedzieć
Tłuszcze trans, czyli inaczej izomery trans kwasów tłuszczowych, są przez wielu specjalistów uważane za wyjątkowo niezdrowe i niebezpieczne. Francuska uczona Françoise Clavel-Chapelon dowodzi, że kobiety spożywające produkty z tłuszczami trans, są dwukrotnie bardziej narażone na raka piersi.
Choć całkowite wyeliminowane ich z diety jest wyjątkowo trudne, warto jak najbardziej ograniczyć jedzenie produktów, które je zawierają.
Tłuszcze, które w nadmiarze mogą bardzo zaszkodzić
Od wielu lat słyszymy ostrzeżenia dietetyków, którzy twierdzą, że dieta obfita w tłuszcze nie jest zdrowa. Zbyt duża ilość tłuszczy może wywoływać liczne problemy z układem krążenia, nadwagą czy cukrzycą. Nienasycone kwasy tłuszczowe, do których należą tłuszcze trans, są jednymi z najgorszych.
Naukowcy już na samym początku XXI wieku zaczęli ostrzegać ludzi przed dewastacyjnym wpływem tłuszczy trans na nasze organizmy. W 2003 Dania jako pierwszy kraj wprowadziła zakaz sprzedaży przetworzonych produktów spożywczych ze zbyt dużym poziomem tłuszczy trans.
Do Danii w ciągu kilku lat dołączyła także Kanada oraz USA - w tym drugim obowiązuje od 2018 roku całkowity zakaz stosowania tłuszczów trans w jedzeniu. Jeśli chcesz dbać więc o zdrowie i cieszyć się nim przez wiele lat, zacznij robić świadome zakupy i czytaj skład produktów na etykietach.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy recepturę na najbardziej delikatne i aksamitne ciasto do pierogów. W tym tekście z kolei zdradzamy korzyści, które można czerpać z picia jednej szklanki zsiadłego mleka dziennie.
Źródło: canva.com/Anastasia Collection
Co powodują tłuszcze trans?
Jak już wyżej wspomnieliśmy, największym ryzykiem płynącym z ich nadmiernej konsumpcji , są nowotwory. Najbardziej narażone są narządy układu pokarmowego, które mają bezpośredni kontakt z tą substancją. Sporym problemem może być, chociażby rak jelita grubego, który przez długi czas nie daje żadnych objawów.
Kolejnym problemem jest znacznie podwyższony poziom złego cholesterolu, czyli lipoprotein o małej gęstości, które wypierają z krwioobiegu korzystne lipoproteiny o dużej gęstości. Cholesterol zatyka tętnice, co może wywoływać miażdżyce, udar oraz zawał serca.
Z powodu zwiększonego ryzyka otyłości u ludzi, których dieta zawiera nadmierna ilość tłuszczy trans, może dochodzić także do rozwoju cukrzycy. Choć choroba ta może być kontrolowana, istnieje ryzyko groźnych powikłań, takich jak niedokrwienie kończyn, a w najgorszych przypadkach ich utrata.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: wiadomoscihandlowe.pl; o2.pl; zdrowie.onet.pl