To ogromny błąd, a Polacy wciąż tak robią. Przechowywania jedzenia w ten sposób unikaj, jak ognia
Nieodpowiednio przechowywane jedzenie może się zepsuć. Wie o tym każdy, a mimo to wiele osób popełnia błąd, który może mieć nieprzyjemne konsekwencje. Praktyka ta popularna robi się zwłaszcza w okresie przedświątecznym i trwa długo po nim. Sprawdź, czy nie popełniasz tej gafy.
Jedzenie zajmuje zbyt wiele miejsca
Zbyt duża ilość jedzenia również może stanowić problem. Wie o tym niejedna gospodyni, która w okresie świątecznym próbuje upchać je w lodówce. Ta nierówna walka często kończy się tym, że garnek z zupą lub blacha ciasta zamiast do lodówki trafia na balkon, a czasami nawet na parapet.
Dzieje się tak szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia, kiedy za oknami temperatury są naprawdę niskie. Niektórzy wykorzystują ten fakt i wystawiają żywność na zewnątrz. Kiedyś ta metoda była bardzo popularna, jednak przy dzisiejszej wiedzy wiemy, ile niesie za sobą zagrożeń..
Wygląda i smakuje jak z najlepszej cukierni. Nikt nie wierzy, że robię to ciasto w niecałe pół godzinyJedzenie za oknem to zły pomysł
Przechowywanie jedzenia na balkonie, nie jest najlepszym pomysłem ze względu na spore wahania temperatur. Zimą popołudniami temperatury spadają poniżej zera, ale w ciągu dnia mogą być powyżej niego. Przez to, że żywność raz jest utrzymywana w niskich, a po kilku godzinach w wysokich temperaturach, może szybciej się zepsuć.
Warto także pamiętać, że powietrze szczególnie o tej porze roku bywa także zanieczyszczone na przykład przez smog. Przez to szkodliwe związki mogą przenikać do żywności. A to jest szalenie niebezpieczne i może mieć wpływ na nasze zdrowie. Dlatego właśnie odradza się przechowywania jedzenia za oknem.
Jak przechowywać jedzenie?
Balkon powinien być ostatnim miejscem, gdzie trzymamy jedzenie. Trzeba przy tym pamiętać o odpowiednim zabezpieczeniu potraw. Dlatego jedzenie powinno znajdować się w szczelnie zamkniętych pojemnikach, do których nie dostaną się zanieczyszczenia z powietrza, ale też zwierzęta, jak chociażby ptaki.
Ponadto warto wybrać miejsce, do którego nie docierają promienie słoneczne, wtedy ograniczysz ryzyko zepsucia. Stosując te zasady, będziesz mieć większa pewność, że jedzenie nie ulegnie zepsuciu. Najlepiej jednak planować swoje zaopatrzenie tak, by całe bez problemu zmieściło się w lodówce.
Sprawdź także, kiedy nastawić zakwas na barszcz oraz zobacz, co przygotować z piersi z kurczaka