Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To puszyste ciasto robię z kilku podstawowych produktów. Idealnie pasuje do kawy i herbaty
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 02.11.2023 13:19

To puszyste ciasto robię z kilku podstawowych produktów. Idealnie pasuje do kawy i herbaty

ciasto
YouTube/@leckerundschnell9705

Co może osłodzić nam długie listopadowe wieczory? Puszyste ciasto! Taki smakołyk będzie najlepiej smakował z kawą i herbatą. Ciasto lekkie jak chmurka zrobicie z zaledwie kilku produktów. Taki deser dosłownie rozpływa się w ustach.

Puszyste ciasto zawsze się udaje

Czy lubicie piec ciasta? Ja nie zawsze za tym przepadałam. Wszystko, dlatego, że zwykle ciasto robimy z wielu składników. Zajmuje to dużo czasu, a wypiek nie zawsze się udaje. Powstaje zakalec albo ciasto opada i smakuje nie tak, jak trzeba.

Jednak w końcu przekonałam się do pieczenia ciast. Dostałam przepis na deser, który robię z zaledwie kilku podstawowych produktów. Na pewno macie je w swojej kuchni. To ciasto jest niezwykle puszyste i zawsze się udaje. Polecam przepis na wypiek, który idealnie pasuje do kawy i herbaty. 

ciasto
YouTube/@leckerundschnell9705
Ułóż pomidory w słoikach i dodaj „śnieżną” zalewę. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu

Jak upiec puszyste ciasto?

Składniki:

  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 350 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g masła
  • 250 ml mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

Robienie tego puszystego ciasta zaczynamy od wbicia jajek do miski i dodania szczypty soli. Wsypujemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Teraz pora na miksowanie składników. Po chwili dodajemy pierwszą porcję mąki. Wszystko miksujemy. 

Pora na podgrzanie mleka w rondelku i dodanie masła. Wsypujemy cukier waniliowy i mieszamy składniki. Po kilku minutach zawartość rondelka wlewamy do produktów w misce, które miksowaliśmy. Teraz dosypujemy też drugą porcję mąki i składniki dokładnie mieszamy. 

Puszyste ciasto, które zrobisz raz-dwa

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i ciasto pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu nasz puszysty deser możemy posypać cukrem pudrem. Ciasto jest już gotowe do podania.

Z kilku podstawowych składników uzyskujemy niezwykle puszysty wypiek, które zachwyca delikatnym smakiem. Z kawą i herbatą smakuje wybornie. Będzie jak znalazł na długie listopadowe wieczory. Pisaliśmy o prostym i puszystym serniku. Podawaliśmy przepis na szarlotkę bez pieczenia. 

ciasto
YouTube/@leckerundschnell9705