Pieczony kurczak z nadzieniem z wątróbki według Magdy Gessler
Pieczony kurczak jest nie lada smakołykiem. Nie bez powodu z miłą chęcią sięga po niego wiele osób. Dziś skorzystamy z receptury, którą podzieliła się sama Magda Gessler. Wyśmienity pieczony kurczak zaskakuje fantastycznym nadzieniem z wątróbki.
Pyszny pieczony kurczak niejednokrotnie przyprawiał nas o szczery zachwyt. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie tej potrawy. Magda Gessler również ma swój przepis. Jak słynna restauratorka przyrządza pieczonego kurczaka?
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Pieczony kurczak jeszcze nigdy nie był tak smakowity
Nie od dziś wiadomo, że Magda Gessler zna się na kuchni jak mało kto. Jakiś czas temu wspominaliśmy o jej wskazówkach dotyczących rosołu. Tym razem sięgniemy po recepturę słynnej restauratorki na wyjątkowy specjał. Pieczony kurczak w tym wydaniu zachwyci nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.
Pieczony kurczak zachwyca fantastycznym smakiem. Wszystko za sprawą wyjątkowego nadzienia na bazie wątróbki. Przepis Magdy Gessler zaskakuje prostotą. Jakich składników będziemy potrzebować?
kurczak
wątróbka drobiowa
pół kostki masła
jajko
bułka do namoczenia
400 ml mleka
koper
pietruszka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
majeranek
3 ząbki czosnku
cytryna
Kurczak, którego nie powstydziłaby się sama Magda Gessler
Na początku myjemy kurczaka. Jego wnętrze nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, sokiem z cytryny i wyciśniętymi ząbkami czosnku. Tak samo postępujemy z zewnętrzną warstwą tuszy. Mięso odstawiamy do lodówki.
W tym czasie masło ucieramy na puszystą masę. Wzbogacamy ją o żółtko i kontynuujemy ubijanie. Kiedy otrzymamy jednolitą mieszankę, wówczas ucieramy także białko. Pianę stopniowo dodajemy do masy maślanej.
Suchą bułkę namaczamy w mleku. Następnie odsączamy ją i rozrywamy na mniejsze kawałki. Mieszamy je z masą maślaną. Wątróbkę bardzo drobno siekamy. Tak samo postępujemy z koprem oraz pietruszką.
Canva / Yuri Iluhin
Wątróbkę mieszamy z zieleniną i masą na bazie masła. Całość doprawiamy gałką muszkatołową. Farsz umieszczamy we wnętrzu kurczaka. Tuszę zaszywamy lub spinamy wykałaczkami.
Kurczak powinien piec się przez około godzinę w 200 stopniach Celsjusza. Jeśli chcemy, by był bardziej soczysty, warto podlać go wodą. Nie zaszkodzi dodać do kurczaka również jabłek. Godny uwagi jest także inny przepis na fantastyczny pieczony drób.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kulinarni TVN