Smakosze.pl
Pieczony kurczak od Magdy Gessler

Canva / manyakotic; Jakub Kaminski/East News

Pieczony kurczak z nadzieniem z wątróbki według Magdy Gessler

14 Lipca 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Pieczony kurczak jest nie lada smakołykiem. Nie bez powodu z miłą chęcią sięga po niego wiele osób. Dziś skorzystamy z receptury, którą podzieliła się sama Magda Gessler. Wyśmienity pieczony kurczak zaskakuje fantastycznym nadzieniem z wątróbki.

Pyszny pieczony kurczak niejednokrotnie przyprawiał nas o szczery zachwyt. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie tej potrawy. Magda Gessler również ma swój przepis. Jak słynna restauratorka przyrządza pieczonego kurczaka?

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Pieczony kurczak jeszcze nigdy nie był tak smakowity

Nie od dziś wiadomo, że Magda Gessler zna się na kuchni jak mało kto. Jakiś czas temu wspominaliśmy o jej wskazówkach dotyczących rosołu. Tym razem sięgniemy po recepturę słynnej restauratorki na wyjątkowy specjał. Pieczony kurczak w tym wydaniu zachwyci nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Pieczony kurczak zachwyca fantastycznym smakiem. Wszystko za sprawą wyjątkowego nadzienia na bazie wątróbki. Przepis Magdy Gessler zaskakuje prostotą. Jakich składników będziemy potrzebować?

  • kurczak

  • wątróbka drobiowa

  • pół kostki masła

  • jajko

  • bułka do namoczenia

  • 400 ml mleka

  • koper

  • pietruszka

  • sól

  • pieprz

  • gałka muszkatołowa

  • majeranek

  • 3 ząbki czosnku

  • cytryna

Młoda kapusta w przepysznej odsłonie

Przepis na młodą kapustkę z koperkiem i dodatkiem pomidorów

CZYTAJ DALEJ

Kurczak, którego nie powstydziłaby się sama Magda Gessler

Na początku myjemy kurczaka. Jego wnętrze nacieramy solą, pieprzem, majerankiem, sokiem z cytryny i wyciśniętymi ząbkami czosnku. Tak samo postępujemy z zewnętrzną warstwą tuszy. Mięso odstawiamy do lodówki.

W tym czasie masło ucieramy na puszystą masę. Wzbogacamy ją o żółtko i kontynuujemy ubijanie. Kiedy otrzymamy jednolitą mieszankę, wówczas ucieramy także białko. Pianę stopniowo dodajemy do masy maślanej.

Suchą bułkę namaczamy w mleku. Następnie odsączamy ją i rozrywamy na mniejsze kawałki. Mieszamy je z masą maślaną. Wątróbkę bardzo drobno siekamy. Tak samo postępujemy z koprem oraz pietruszką.

Pieczony kurczak

Pieczony kurczak

Canva / Yuri Iluhin

Wątróbkę mieszamy z zieleniną i masą na bazie masła. Całość doprawiamy gałką muszkatołową. Farsz umieszczamy we wnętrzu kurczaka. Tuszę zaszywamy lub spinamy wykałaczkami.

Kurczak powinien piec się przez około godzinę w 200 stopniach Celsjusza. Jeśli chcemy, by był bardziej soczysty, warto podlać go wodą. Nie zaszkodzi dodać do kurczaka również jabłek. Godny uwagi jest także inny przepis na fantastyczny pieczony drób.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kulinarni TVN

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznym wydaniu

Przepisy

Jak kisić ogórki, żeby wyszły twarde i jędrne?

Czytaj więcej >
Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędne ogórki w zalewie gyros

Czytaj więcej >
Pieczone kotlety schabowe

Przepisy

Prosty sposób na kotlety schabowe z piekarnika z chrupiącą panierką

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezwykły przepis na tradycyjne czarne kluski

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na marynowane kurki, hit na zimowe wieczory

Czytaj więcej >