Sernik
Canva.com

Tradycyjny sernik, który nigdy nie opada - pokochasz prostą recepturę

Sernik, to jedno z najbardziej znanych ciast w naszym kraju. Nie ma mowy o rodzinnych uroczystościach bądź świątecznych spotkaniach, jeśli na stole nie pojawi się ten deser. Idealny do kawy i herbaty, świetnie skomponowany – nie za słodki, o ciekawej strukturze i przyjemnym smaku. Tradycyjnie bez żadnych dodatków. Jednak doskonale komponuje się z czekoladą, bakaliami lub słodkimi sosami.

Sernik to ciasto, które uwielbiane jest na całym świecie. Nic więc dziwnego, że powstało wiele wersji. Najpopularniejsze z nich to:

- nowojorski – posiada spód wykonany z pokruszonych krakersów wymieszanych z masłem, podawany z sosem truskawkowym,
- wiedeński – oryginalnie pozbawiony spodu, zdarzają się jednak wersje ze spodem wykonanym z kruchego ciasta,
- japoński – puszysty sernik, pieczony w kąpieli wodnej, ostatnio zdobywa coraz większą popularność dzięki portalom społecznościowym, które oszalały na punkcie „trzęsącego się” i lekkiego jak piórko ciasta,
- królewski – jego główną cechą jest czekoladowy spód oraz pyszna, czekoladowa kruszonka,
- sernik na zimno – w jego wypadku piekarnik to narzędzie zbędne, gdyż jest to ciasto bez pieczenia, zamiast tego używa się żelatyny, aby masa stężała.

Przepis na tradycyjny sernik Ewy Wachowicz

Szukając kuchennych inspiracji, nie raz zaglądamy do książki kucharskiej lub na bloga prowadzonego przez Ewę Wachowicz – jej proste, szybkie i przepyszne przepisy skradły nasze serca, dlatego chcemy się nimi podzielić również z Wami.

Do przygotowania sernika tradycyjnego potrzebne będą:

- 1 kg tłustego twarogu
- 10 jajek
- 125 g masła
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki budyniu śmietankowego, mąki ziemniaczanej lub kaszy manny
- łyżka cukru wanilinowego
- rodzynki (według uznania)
- kandyzowana skórka pomarańczowa

Ważne jest, aby do wypieku tego sernika używać zwykłego, białego twarogu – nie używajmy twarogu z wiaderka.

Pierwszy etap to przygotowanie twarogu – należy go dobrze odcisnąć na sitku i zmielić oraz odłożyć do osobnej miski. Następnie oddzielmy żółtka od białek. Te ostatnie ubijamy z odrobina soli. Natomiast żółtka ucieramy z cukrem pudrem, nie przerywając ucierania, dodajemy do nich masło i mieszamy dopóki składniki nie zaczną przypominać puchu. Kolejnym etapem jest dodanie do masy twarogu, cukru wanilinowego oraz dwóch łyżek budyniu, mąki ziemniaczanej lub kaszy manny – w zależności na jaki składnik zdecydowaliśmy się na początku. Jeśli jesteśmy zwolennikami rodzynek w serniku, to teraz przyszła pora, aby je dodać. Nie zapomnij ich wcześniej sparzyć. Do ciasta dodajemy ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wszystko mieszamy.

Żeby zapobiec przywarciu ciasta, blaszkę smarujemy masłem i posypujemy cienko bułką tartą. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. Co jakiś czas zajrzyj do piekarnika, gdyż w tym rodzaju ciasta wierzch ma tendencję do przypalania. Jeśli zauważysz taki proces, szybko przykryj sernik folią aluminiową. Gdy ciasto będzie upieczone, pozwólmy mu odpocząć w piekarniku uchylając lekko drzwiczki. Wyjmujemy go dopiero gdy wystygnie. Tak przygotowany sernik możemy podać od razu lub polać czekoladową polewą.

Cudowne właściwości twarogu

Twaróg, to istne źródło witamin i pełnowartościowego, lekkostrawnego białka. Zawiera korzystne dla nas aminokwasy, których nasze ciało nie jest w stanie samo wytworzyć, więc musimy je dostarczyć „od zewnątrz”. Białka mleka biorą udział w tworzeniu komórek oraz odbudowie komórek.

Wartość kaloryczna tego rodzaju sera jest stosunkowo niska, dlatego często jest on zalecany w dietach odchudzających. Twaróg tłusty jest najbardziej kaloryczny, jednak dostarcza nam najwięcej kwasów tłuszczowych. Warto zastanowić się więc, czy podczas diety redukcyjnej nie wybrać wersji chudej lub półtłustej. Dzięki temu, że witaminy lepiej rozpuszczają się w tłuszczach, to obecne w twarogu wartości odżywcze, zostaną lepiej przyswojone przez nasz organizm.

W Polsce uwielbiamy biały ser na surowo, czyli świeży, bez żadnej dodatkowej obróbki. Jest on częstym dodatkiem do śniadania lub kolacji. Mimo, że w codziennym życiu nie doceniamy tego składnika, to jednak Polacy na emigracji zgodnie twierdzą, że najbardziej tęsknią właśnie za twarogiem. Za Zachodzie produkt ten jest praktycznie niedostępny, można go spotkać tylko w wybranych sklepach, oferujących żywność przywożoną z ojczyzny.

Następny artykuł