UE potwierdziła. Mąka z larwami owadów została dopuszczona do sprzedaży
Larwy i owady zazwyczaj kojarzą nam się z zepsuciem produktów. Niebawem nasza perspektywa ma się zmienić. Unia Europejska zdecydowała o dopuszczeniu pleśniaka lśniącego jako składnika produktów żywnościowych. Przyjęto także rozporządzenie zezwalające na stosowanie mąki ze świerszczy.
Nietypowe produkty wkrótce staną się bardziej powszechne. Znane już ludziom w innych zakątkach świata produkty niebawem zagoszczą na europejskich stołach. Unia Europejska wydał dwa istotne rozporządzenia w sprawie larw i świerszczy. Zapoznałyśmy się ze szczegółami.
Larwy będą elementem żywienia człowieka
Choć pomysł spożywania larw może wydawać się absurdalny, w czasach, gdy produkcja mięsa i nabiału staje się coraz bardziej szkodliwa dla planety, jest to bardzo rozsądny ruch. Jak czytamy w uzasadnieniu rozporządzenia dopuszczającego na rynek krajów członkowskich larw Alphitobius diaperinus, owady „są wysoce odżywczym i zdrowym źródłem żywności o wysokiej zawartości tłuszczu, białka, witamin, błonnika i minerałów."
Unijne autorytety argumentują więc, że mogą być „alternatywnym źródłem białka ułatwiającym przejście na zdrową i zrównoważoną dietę” i od 26 stycznia larwy będą pojawiać się na rynku w postaci mrożonej, suszonej, sproszkowanej lub w formie pasty.
Nowy produkt żywnościowy oznaczany będzie jako „larwy Alphitobius diaperinus (pleśniakowca lśniącego)". Podane będzie także ostrzeżenie o możliwości uczulenia na produkt, które dotyczyć może osób już teraz źle reagujących na kurz i skorupiaki.
Nie tylko larwy trafią na nasze stoły
Przedmiotem unijnego rozporządzenia, które w życie wchodzi 24 stycznia, są świerszcze, a konkretnie mąka z tych owadów. Unia Europejska zdecydowała się dopuścić ją jako dodatek do dań. Producenci żywności od teraz mogą stosować ją do produkcji m.in. pizzy, makaronów, wszelkich wyrobów piekarniczych, przekąsek, sosów, a nawet produktów piwopodobnych czy serwatki w proszku.
Lista zastosowań jest obszerna, a procedura pozyskiwania proszku z owadów również została ściśle ustalona. Świerszcze, które mają stać się mąkę, będą przez dobę podlegać postowi, zostaną zamrożone i starannie oczyszczone oraz przetworzone termicznie. Bezpośrednio przed zmieleniem zostanie z nich też wyekstrahowany olej.
Czy nowe źródła białka zostaną dobrze przyjęte przez konsumentów? Zwyciężyć może ciekawość, a z czasem być może także ceny. Trend jednak wydaje się nie do zatrzymania. W trakcie oceny ekspertów wspólnoty jest bowiem osiem kolejnych wniosków dotyczących żywności na bazie owadów.
Do czasu wprowadzenia larw i owadów na szeroką skalę warto wesprzeć planetę, wybierając dania roślinne. Na naszej stronie znajdziecie m.in. pyszną warzywną wersję smalcu oraz patent na aromatyczny rosół bez mięsa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Siostra Aniela stanęła przed kamerą i zaczęła robić gołąbki. 2 porady są bezcenne
Wrzuciła do blendera i włączyła pełną moc. Jej patent na naleśniki bez mąki jest hitem
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: farmer, cowzdrowiu