Ziemniaki duszone w śmietanie. Wielka gratka dla miłośników uwielbianego warzywa
Ziemniaki duszone w śmietanie z cebulą i czosnkiem są rewelacyjnym dodatkiem do obiadu, który przygotujesz w dosłownie 20 minut. Ziemniaki dopraw gałką muszkatołową, suszonym rozmarynem i świeżą natką pietruszki, będą smaczne i bardzo aromatyczne.
Znudziły Ci się zwykłe ziemniaki z wody? Przygotuj ziemniaki duszone w śmietanie. Ten aromatyczny dodatek do obiadu będzie pasował do każdego dania, jakie przyrządzisz. Ziemniaki doskonale łączą się z każdym rodzajem mięsa, rybami i potrawami wegetariańskimi.
Ziemniaki duszone w śmietanie swój wyjątkowy smak zawdzięczają aromatycznym dodatkom. Cebula przesmażona z czosnkiem na maśle, gałka muszkatołowa, suszony rozmaryn i świeża natka pietruszki sprawią, że już nigdy nie przygotujesz uniwersalnych warzyw obiadowych w inny sposób.
Do przygotowania ziemniaków duszonych w śmietanie wykorzystaj ziemniaki z jasną skórką. Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki, posól i zalej wrzątkiem. Nie gotuj ich jednak do miękkości. Warzywa staną się miękkie, kiedy poddusisz je w aromatycznym sosie.
Ziemniaki duszone w śmietanie. Aromatyczny dodatek do obiadu w 20 minut Składniki:
800 g ziemniaków
200 ml kwaśnej śmietany 18%
duża cebula
2 ząbki czosnku
łyżka posiekanej natki pietruszki
szczypta rozmarynu suszonego
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
łyżka masła
Ziemniaki duszone w śmietanie. Przepis krok po kroku
Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do garnka. Wsyp płaską łyżeczkę soli, zalej wrzątkiem i gotuj 5 minut, odcedź. Na większej patelni zeszklij na maśle posiekaną cebulę. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze chwilę.
Na patelnię wlej śmietanę, dodaj ziemniaki, oprósz szczyptą gałki muszkatołowej i duś 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Ziemniaki dopraw do smaku solą, pieprzem, rozmarynem i natką pietruszki, smacznego.
Zostały Ci ziemniaki z poprzedniego obiadu? Przygotuj wyśmienite puree do obiadu. Pomysł na uniwersalny dodatek do mięsa i ryb? Pieczone ziemniaki z kminkiem. Są niezwykle aromatyczne i zdrowe.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czy trzeba usuwać białą skórkę z pomarańczy? Nigdy więcej nie popełnisz tego błędu
Nie wyrzucaj sałatki jarzynowej! Z niej i z makaronu zrobisz pyszne danie obiadowe
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama