Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ziemniaki duszone w śmietanie. Wielka gratka dla miłośników uwielbianego warzywa
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 28.12.2022 18:34

Ziemniaki duszone w śmietanie. Wielka gratka dla miłośników uwielbianego warzywa

Ziemniaki duszone w śmietanie. Wielka gratka dla miłośników uwielbianego warzywa
canva/vicuschka

Ziemniaki duszone w śmietanie z cebulą i czosnkiem są rewelacyjnym dodatkiem do obiadu, który przygotujesz w dosłownie 20 minut. Ziemniaki dopraw gałką muszkatołową, suszonym rozmarynem i świeżą natką pietruszki, będą smaczne i bardzo aromatyczne.

Znudziły Ci się zwykłe ziemniaki z wody? Przygotuj ziemniaki duszone w śmietanie. Ten aromatyczny dodatek do obiadu będzie pasował do każdego dania, jakie przyrządzisz. Ziemniaki doskonale łączą się z każdym rodzajem mięsa, rybami i potrawami wegetariańskimi.

Ziemniaki duszone w śmietanie swój wyjątkowy smak zawdzięczają aromatycznym dodatkom. Cebula przesmażona z czosnkiem na maśle, gałka muszkatołowa, suszony rozmaryn i świeża natka pietruszki sprawią, że już nigdy nie przygotujesz uniwersalnych warzyw obiadowych w inny sposób.

Do przygotowania ziemniaków duszonych w śmietanie wykorzystaj ziemniaki z jasną skórką. Ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki, posól i zalej wrzątkiem. Nie gotuj ich jednak do miękkości. Warzywa staną się miękkie, kiedy poddusisz je w aromatycznym sosie.

Ziemniaki duszone w śmietanie. Aromatyczny dodatek do obiadu w 20 minut Składniki:

  • 800 g ziemniaków

  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%

  • duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżka posiekanej natki pietruszki

  • szczypta rozmarynu suszonego

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

  • łyżka masła

Ziemniaki duszone w śmietanie. Przepis krok po kroku

Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do garnka. Wsyp płaską łyżeczkę soli, zalej wrzątkiem i gotuj 5 minut, odcedź. Na większej patelni zeszklij na maśle posiekaną cebulę. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze chwilę.

Na patelnię wlej śmietanę, dodaj ziemniaki, oprósz szczyptą gałki muszkatołowej i duś 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Ziemniaki dopraw do smaku solą, pieprzem, rozmarynem i natką pietruszki, smacznego.

Zostały Ci ziemniaki z poprzedniego obiadu? Przygotuj wyśmienite puree do obiadu. Pomysł na uniwersalny dodatek do mięsa i ryb? Pieczone ziemniaki z kminkiem. Są niezwykle aromatyczne i zdrowe.

ziemniaki w śmietanie
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: