Ukryłam w schabowych pyszną niespodziankę, mąż od razu chciał dokładkę. Już nigdy nie zrobię inaczej
Kotlety schabowe często przyrządzałam na obiad. Jednak ostatnio trochę zmodyfikowałam tradycyjny przepis i w schabowych ukryłam pyszną niespodziankę. To by kulinarny strzał w 10. Polecam przepis na obiad, który uwielbia cała moja rodzina.
Schabowy z wkładką, czyli dodaj boczek do kotletów
Czy lubicie kotlety schabowe? Uwielbia je większość Polaków. Wpływa na to smak dania, ale też łatwość, z jaką możemy je przygotować na obiad. Ja też często robiłam schabowe, ale ostatnio postanowiłam trochę ulepszyć tradycyjny przepis.
W kotletach schabowych ukryłam boczek. Efekt był znakomity, mąż od razu chciał dokładkę, a danie szybko zniknęło z talerza. Polecam przepis na schabowe ze smaczną niespodzianką. Na niedzielny obiad będzie jak znalazł.
Pokrój karkówkę na plastry i ułóż z ziemniakami na blasze. Ten obiad robię praktycznie co weekendJak zrobić schabowe z boczkiem?
Składniki:
- 500 g schabu
- 200 g boczku
- 250 ml mleka
- 4 jajka
- mąka
- sól
- pieprz
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- buka tarta
Przyrządzenie schabowych z boczkiem zaczynamy od rozbicia plastrów schabu. Ścieramy cebulę i czosnek na tarce. Dodajemy je do mleka, a następnie mięso wkładamy do tak przyrządzonej marynaty na 2 godziny. Po wyjęciu schabu z marynaty osuszam je ręcznikiem.
Następnie oprószam solą i pieprzem z dwóch stron. Teraz na plastry mięsa układam plastry boczku i lekko je rozbijamy. Schab panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju lub smalcu.
Schabowe z niespodzianką zaskoczą smakoszy
Tak przyrządzone schabowe z boczkiem są soczyste i mają wyjątkowy smak. Możemy podawać je z ziemniakami oraz ulubioną surówką. To smaczna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Warto je przygotować na obiad, bo są mięciutkie i smakują jeszcze lepiej od tak lubianych schabowych.
To danie zrobicie w prosty sposób i szybko. Czasu wymaga tylko marynowanie mięsa. Zabiera nam to 2 godziny. Gwarantuję, że ta potrawa szybko zniknie z talerzy. Każdy smakosz będzie chciał jej spróbować. Pisaliśmy o tym, jak zrobić kruchy schab. Radziliśmy też, by wymieszać mięso z kilkoma składnikami i ułożyć na blasze, a efekt będzie pyszny.
Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału „Smacznydzień3697” na platformie YouTube.