Smakosze.pl Przepisy Ułóż biszkopty w naczyniu i wypełnij tą masą. Dawno nie jadłem tak pysznego ciasta
YouTube/@Gesund und schnell

Ułóż biszkopty w naczyniu i wypełnij tą masą. Dawno nie jadłem tak pysznego ciasta

23 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Poznaj przepis na szybkie ciasto bez pieczenia. Wystarczą biszkopty i kremowa masa, którą zrobisz tylko z kilku składników. Ciasto jest przepyszne i zawsze się udaje.

Pyszne i proste ciasto

Uwielbiam ciasta, ale niekoniecznie lubię je piec. Jest z tym dużo pracy, a w dodatku często nie wychodzi tak jak powinno. Albo odpowiednio nie wyrośnie, albo zbyt mocno się przypiecze. Na szczęście są przepisy, dzięki którym ciasto zawsze się udaje.

Jednym z nich jest ten, który znajdziesz poniżej. Robię je bardzo często ze względu na to, że nie trzeba go piec. Zachwyca nie tylko prostotą, ale i pysznym smakiem. A w dodatku składniki są tanie i łatwo dostępne.

biszkopty.jpg
YouTube/@Gesund und schnell
Żadne mielone, żadne schabowe. Te kotlety biją je na głowę, robię je praktycznie co tydzień

Nie tylko biszkopty

Podstawowym składnikiem tego ciasta są biszkopty Savoyardi, czyli takie jak na zdjęciu powyżej. To właśnie one sprawiają, że ciasto będzie delikatne, ale też lekko chrupiące. Oprócz nich przygotuj składniki na krem, który nie wymaga pieczenia. Wszystkiego potrzebne produkty znajdziesz na liście poniżej.

Składniki:

  • 200 g biszkoptów Savoyardi
  • 3 jajka
  • 500 ml mleka
  • 150 g skondensowanego mleka
  • 50 g skrobi ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • szczypta sproszkowanej wanilii

Przepis na ciasto z biszkoptów

Zacznij od przekrojenia biszkoptów na pół. Każdy z nich zamocz w mleku. Prostokątną formę do pieczenia wyłóż papierem. Biszkopty układaj pionowo obok siebie .

Do garnka wbij oddzielone żółtka. Wlej mleko oraz wsyp skrobię ziemniaczaną . Wymieszaj na jednolitą płynną masę. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodaj skondensowane mleko i wymieszaj. Gotuj do momentu zgęstnienia .

Dodaj masło i szczyptę wanilii. Wymieszaj, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły . Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i wstrzyknij pomiędzy ułożone biszkopty .

Jeżeli zostało ci odrobinę kremu, wyłóż go na wierzch i równomiernie rozsmaruj. Wierzch przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny . Po tym czasie wystarczy, że pokroisz ciasto na kawałki i gotowe. Sprawdź przepis na niesamowity obiad z ziemniaka oraz dowiedz się, jak zrobić pyszną surówkę z kapusty .

krem w biszkoptach .jpg
YouTube/@Gesund und schnell
Nikt nie wierzy, że to ciasto robię bez żelatyny. Mam inny, genialny sposób
Dawno nie jadłem tak dobrej zupy. Jest bardzo zdrowa i syci na długie godziny
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy