Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Z niepozornego ziemniaka robię smakowity obiad. Zapiekam go z serem i warzywami
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 23.02.2024 09:03

Z niepozornego ziemniaka robię smakowity obiad. Zapiekam go z serem i warzywami

ziemniaki pieczone w foremce
youtube.com/@hausgemachterezepte

To niezwykle prosty przepis, ale jego efektem jest bardzo niecodzienne danie. Zdecydowanie za rzadko serwujemy ziemniaki w tej formie. Ze startych ziemniaków robimy tu coś w rodzaju babeczek, które stanową niezwykły posiłek.

Tarte ziemniaki w foremce

W wielu daniach tradycyjnej kuchni polskiej ziemniak ma dość szczególny status. Choć formalnie rzecz biorąc jest jak najbardziej warzywem, funkcjonuje jako dodatek do posiłków, sycąca węglowodanowa baza. W tym przepisie jest nieco inaczej. Łączymy go tu z innymi warzywami i sprawdza się jako baza dla muffinów

Dzięki dodatkowi różnokolorowych jarzyn babeczki prezentują się świetnie i są niezwykle zdrowe. A przy tym tak sycące, że dwie-trzy wystarczą jako porcja obiadowa.

smażone warzywa
youtube.com/@hausgemachterezepte
Nikt nie wierzy, że to ciasto robię bez żelatyny. Mam inny, genialny sposób

Babeczki jarzynowe z ziemniakami

Nasz przepis wykorzystuje tartą mozzarellę, sprzedawaną w sklepach jako posypka do pizzy. Kanał Hausgemachte Rezepte, z którego zaczerpnęliśmy zdjęcia do ilustracji, używa jednak zwykłego żółtego sera i efekt jest podobny.

Składniki

  • 1 duży ziemniak
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duża marchewka
  • Garść pomidorków cherry
  • Pęczek dymki
  • 1 jajko
  • Paczka tartej mozzarelli
  • Plastry surowego boczku lub szynki (pominięcie ich da wersję wegetariańską)
  • Sól, pieprz, olej do smażenia

Przygotowanie ziemniaczanych babeczek

Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych okach, solimy i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Formę do babeczek smarujemy oliwą i układamy na dnie po dwie łyżki startych ziemniaków, lekko uciskając. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni aż będzie złocisty. Wyjmujemy go na ręcznik papierowy.

Cebulę, paprykę i marchewkę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pod koniec duszenia dodajemy posiekaną dymkę i pokrojone w ćwiartki pomidorki cherry. Zdejmujemy z palnika i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Kiedy duszone warzywa przestygną, dodajemy rozmieszane jajko i dokładnie mieszamy.

Na spody z tartych ziemniaków układamy po łyżce podsmażonego boczku, a następnie masę warzywną. Pokrojone pomidorki można ułożyć osobno na wierzch, by ładniej się układały. Posypujemy startym serem i pieczemy przez kolejne 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż ser roztopi się na wierzchu babeczek.

Wypróbuj też przepis na faszerowaną paprykę i poznaj sposób na szybkie obranie pomidora.

krojenie papryki
youtube.com/@hausgemachterezepte