Z niepozornego ziemniaka robię smakowity obiad. Zapiekam go z serem i warzywami
To niezwykle prosty przepis, ale jego efektem jest bardzo niecodzienne danie. Zdecydowanie za rzadko serwujemy ziemniaki w tej formie. Ze startych ziemniaków robimy tu coś w rodzaju babeczek, które stanową niezwykły posiłek.
Tarte ziemniaki w foremce
W wielu daniach tradycyjnej kuchni polskiej ziemniak ma dość szczególny status. Choć formalnie rzecz biorąc jest jak najbardziej warzywem, funkcjonuje jako dodatek do posiłków, sycąca węglowodanowa baza. W tym przepisie jest nieco inaczej. Łączymy go tu z innymi warzywami i sprawdza się jako baza dla muffinów.
Dzięki dodatkowi różnokolorowych jarzyn babeczki prezentują się świetnie i są niezwykle zdrowe. A przy tym tak sycące, że dwie-trzy wystarczą jako porcja obiadowa.
Nikt nie wierzy, że to ciasto robię bez żelatyny. Mam inny, genialny sposóbBabeczki jarzynowe z ziemniakami
Nasz przepis wykorzystuje tartą mozzarellę, sprzedawaną w sklepach jako posypka do pizzy. Kanał Hausgemachte Rezepte, z którego zaczerpnęliśmy zdjęcia do ilustracji, używa jednak zwykłego żółtego sera i efekt jest podobny.
Składniki
- 1 duży ziemniak
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 czerwona cebula
- 1 duża marchewka
- Garść pomidorków cherry
- Pęczek dymki
- 1 jajko
- Paczka tartej mozzarelli
- Plastry surowego boczku lub szynki (pominięcie ich da wersję wegetariańską)
- Sól, pieprz, olej do smażenia
Przygotowanie ziemniaczanych babeczek
Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych okach, solimy i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Formę do babeczek smarujemy oliwą i układamy na dnie po dwie łyżki startych ziemniaków, lekko uciskając. Wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni aż będzie złocisty. Wyjmujemy go na ręcznik papierowy.
Cebulę, paprykę i marchewkę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pod koniec duszenia dodajemy posiekaną dymkę i pokrojone w ćwiartki pomidorki cherry. Zdejmujemy z palnika i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Kiedy duszone warzywa przestygną, dodajemy rozmieszane jajko i dokładnie mieszamy.
Na spody z tartych ziemniaków układamy po łyżce podsmażonego boczku, a następnie masę warzywną. Pokrojone pomidorki można ułożyć osobno na wierzch, by ładniej się układały. Posypujemy startym serem i pieczemy przez kolejne 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż ser roztopi się na wierzchu babeczek.
Wypróbuj też przepis na faszerowaną paprykę i poznaj sposób na szybkie obranie pomidora.