USA: Nie żyje ceniony fotograf kulinarny
Jeden z najbardziej cenionych i doświadczonych fotografów kulinarnych, Romulo Yanes, zmarł w wieku 62 lat. Największą popularność zdobył, pracując dla magazynu Gourmet, w którym jego zdjęcia pojawiały się przez 26 lat. Na przestrzeni lat wypracował elegancki styl, w którym żywność przedstawiana była w elegancki, a zarazem naturalny sposób.
Fotografia kulinarna jest wyjątkowo silnym elementem gastronomii na całym świecie. Jak wiadomo, "jemy oczami", więc pierwsze, na co zwracamy uwagę, to wygląd. Gdy jedzenie przedstawione jest w pyszny sposób, od razu mamy ochotę je zjeść.
Dlatego śmierć Romulo Yanesa jest tragiczna dla całej branży kulinarnej - jego zdjęcia w znacznym stopniu przyczyniły się do rozpoznawalności magazynu Gourmet, który nabrał przy ich pomocy zupełnie nowej jakości.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Znany fotograf kulinarny zmarł w wieku 62 lat
Romulo Yanes urodził się na Kubie w 1969 roku, lecz w wieku 8 lat musiał wraz z rodziną uciekać do Stanów Zjednoczonych z powodu przejęcia władzy na wyspie przez Fidela Castro. W USA zaczął interesować się fotografią.
We wczesnych latach 80. studiował fotografię na nowojorskiej Akademii Sztuk Pięknych - po ukończeniu studiów, rozpoczął pracę dla magazynu Gourmet, gdzie fotografował zarówno w terenie, jak i w studio.
W całym swoim życiu robił zdjęcia dla 35 publikacji, gazet i magazynów - w 2005 i 2008 roku zdołał wygrać swoim kadrami dla Gourmet nagrody ASME, które są bardzo prestiżowe w branży fotografów profesjonalnych.
Ulubione zdjęcie Yanesa
Jak wspomina edytorka Gorumet Ruth Reichl, jego ulubionym zdjęciem były kilka owoców granatu, znajdujących się na okładce magazynu ze stycznia 2000 roku. Na wielu jego zdjęciach widać, że żywność nie jest jedynie ozdobą - Yanes potrafił oddać na nich jej wagę i wartość.
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia, po których zmarło niemowlę w niemieckim szpitalu. Ten tekst poświęcony został doskonałej recepturze na zapiekanego w serowo-śmietanowym sosie kalafiora.
Po zamknięciu magazynu Gourmet, Yanes rozpoczął karierę freelancerską, podczas której tworzył dla licznych książek kucharskich, wydawnictw i wielu innych.
Romulo zmarł w swoim domu w Tampa na Florydzie na nowotwór otrzewnej 16 czerwca bieżącego roku. Po śmierci pozostawił swojego męża Mr. Schaublin-Yanes oraz dwie siostry, Cirę i Anę Yanes.
Źródło: facebook.com/Romuloayanes
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: nytimes.com