Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Uważaj, nie kładź tego na kanapki przy śniadaniu. Wielki błąd, sporo zapłacisz
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 24.09.2024 06:01

Uważaj, nie kładź tego na kanapki przy śniadaniu. Wielki błąd, sporo zapłacisz

kanapki
Fot. YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Kanapki na śniadanie jada wielu z nas. Szybkie i smaczne są bardzo popularne. Niestety jeden dodatek sprawia, że konsekwencje takiego śniadania bywają opłakane. Dlatego nigdy nie kładź tego produktu na pieczywo. 

Śniadanie najważniejsze w ciągu dniu

Warto pamiętać o jedzeniu śniadania. Jest to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dostarcza nam odpowiedniej dawki energii i sprawia, że mamy siły do pracy i nauki. Ten pierwszy posiłek nie powinien być ani za ciężki, ani za lekki. Wiele osób na śniadanie wybiera kanapki.

Przeważnie na pieczywo kładziemy wędlinę lub ser. Wybieramy też ulubione warzywa. Czasem na chlebie ląduje sałata, ogórek i pomidor. Niestety tu pojawia się pewien problem. Pomidor, choć zdrowy i wartościowy, nie powinien być podawany na śniadanie. 

kanapki
Fot. Canva/radbut
Stłuczony słoik w sklepie spożywczym. Przepisy są jasne, kto za to płaci

Kanapki z pomidorami nie na śniadanie

Pomidory pełne są witaminy C, potasu, miedzi i błonnika. Jedzenie tych warzyw zapobiega zaparciom, gasi pragnienie i wzmacniają organizm. Jednak kanapki z pomidorami nie są wskazane do jedzenia na czczo. Wszystko dlatego, że mogą zaszkodzić osobom, które mają wrażliwy żołądek. 

Jedzenie pomidorów na czczo wiąże się z ryzykiem wystąpienia nadkwasoty i bólu brzucha. Dotyczy to zwłaszcza osób, które cierpią na chorobę wrzodową żołądka. Jedzenie pomidorów może zaszkodzić też osobom, które chorują na dnę moczanową i reumatoidalne zapalenie stawów. Również przy anemii trzeba uważać na pomidory. Mogą one zmniejszać wchłanianie żelaza.

Śniadanie dla wrażliwego żołądka

Jakie śniadanie pozwoli nam zacząć dzień bez bólu brzucha? Warto na pierwszy posiłek w ciągu dnia wybrać owsiankę z bananami i miodem lub koktajl bananowy. Sprawdzi się też omlet, placki serowe, czy sałatka jajeczna z twarożkiem. Dobrym pomysłem będzie też jajko na miękko.

Warto pamiętać, by unikać surowych warzyw na pusty żołądek. Mogą one wywołać zgagę, wzdęcia i uczucie przepełnienia. Dlatego najpierw najlepiej sięgnąć po węglowodany. Takie śniadanie będzie odpowiednie dla osób, które mają wrażliwy układ pokarmowy. Kolejna przekąska może zawierać już warzywa. Pisaliśmy o tym, jak smakuje kurczak z azjatyckiego baru. Polecaliśmy domowy sposób na czyszczenie zamrażarki. 

owsianka
Fot. Canva/Geo's Gallery

Źródło: newsy.mojegotowanie.pl