Smakosze.pl Przepisy W głowie się nie mieści, co Strzelczyk robi z kawałka schabu. Przy tym kotlety mogą się schować
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

W głowie się nie mieści, co Strzelczyk robi z kawałka schabu. Przy tym kotlety mogą się schować

20 stycznia 2024

Szukasz pomysłu na obiad? Zrób schab z przepisu kucharza Tomasza Strzelczyka. Wyjdzie doskonałe danie, które rozpływa się w ustach. Czegoś tak dobrego dawno nie jadłeś.

Schab od Strzelczyka zachwyca smakiem

Jeśli wciąż nie wiesz, co przyrządzić na niedzielny obiad, to z pomocą przychodzi Tomasz Strzelczyk. Kucharz przyrządza zapiekany schab, który po prostu zachwyca smakiem . Mięso wychodzi soczyste, aromatyczne i pod pierzynką z doskonałego sera. Taka zapiekanka ze schabu i ziemniaków wystarczy nawet na kilka obiadów.

Potrawę zrobisz w prosty sposób, a tak przyrządzony schab będzie smakował całej rodzinie. Przepis na to znakomite danie znajdziesz na kanale YouTube Tomasza Strzelczyka . Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. Danie ze schabu od Strzelczyka jest dużo lepsze od tradycyjnych schabowych.

schab
YouTube/@ODDASZFARTUCHA
To moje popisowe danie. Ten kurczak jest tak obłędny, że wszyscy proszą o dokładki

Jak zrobić schab zapiekany z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 800 g schabu
  • 600 g ziemniaków
  • 200 g sera żółtego
  • 150 g mozzarelli
  • 2 cebule
  • czosnek
  • 4 łyżki majonezu
  • woda
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przygotowane schabu zacznij od pokrojenia mięsa na plastry i rozbicia go. Doprawiamy schab z dwóch stron solą i pieprzem . Ziemniaki kroimy na niezbyt grube plastry i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Polewamy odrobiną oleju i mieszamy.

Na ziemniaki kładziemy świeżą mozzarellę i obsmażamy szybko schab. Wówczas będzie soczyste i delikatne. Obsmażony schab układamy na mozzarelli. Cebulę i czosnek siekamy i mieszamy z majonezem, dodajemy starty żółty ser i mieszamy. Takim sosem przykrywamy mięso w naczyniu żaroodpornym. Schab wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.

Zapiekany schab, czyli soczyste i delikatne mięso

Po upływie tego czasu wierzch mięsa posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy aż do zrumienienia się . Powstanie smakowita pierzynka, a pod nią znajdziemy soczysty smak. Wierzch zapiekanki możemy posypać natką pietruszki.

Danie wychodzi pyszne, delikatne i bardzo aromatyczne. Tak przygotowany schab zachwyci całą rodzinę . Zrobisz go w pyszny i prosty sposób, który poleca Tomasz Strzelczyk. Pisaliśmy o tym, jak zrobić zapiekany schab w inny sposób. Podawaliśmy też przepis na domowy chrupiący chleb.

schab
YouTube/@ODDASZFARTUCHA
Zamówili nad Morskim Okiem 3 placki ziemniaczane. Cena brzmi jak żart, jednak to nic przy kiełbasie
Dawno nie jadłem tak dobrej surówki. To połączenie składników pasuje do każdego obiadu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy