Smakosze.pl Porady W jaki sposób upiec żeberka żeby mięso samo odchodziło od kości?
canva/ivanmateev

W jaki sposób upiec żeberka żeby mięso samo odchodziło od kości?

2 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jednym z najsmaczniejszych kawałków wieprzowego mięsa, są niewątpliwie żeberka. Jednak przyrządzenie odpowiednio miękkich, wcale nie jest takie proste. Zobacz, w jaki sposób upiec żeberka, żeby mięso samo odchodziło od kości. Takie danie z pewnością błyskawicznie zniknie z talerzy.

Żeberka wieprzowe swój smak zawdzięczają zawartości tłuszczu, a także obecności błon i kości. To właśnie z nich w czasie pieczenia czy duszenia wydobywają się składniki, które nadają smaku całej potrawie.

Mięso to doskonale nadaje się do duszenia, gotowania, grillowania i pieczenia. Żeberka przyrządzone dwiema ostatnimi metodami są najsmaczniejsze. Jednak jednocześnie najtrudniej jest przy tego rodzaju obróbce kulinarnej, uzyskać odpowiednią miękkość mięsa. Podpowiemy ci, jak to zrobić.

W jaki sposób upiec żeberka, żeby mięso samo odchodziło od kości?

Wiele osób żeberka przeznaczone do pieczenia, wcześniej obgotowuje. Niestety w ten sposób mięso bezpowrotnie traci wiele smaku i aromatu. Dlatego odradzamy ten sposób.

Zamiast tego przyprawione żeberka warto, jest obsmażyć. Potem trzeba je włożyć do brytfanny, podlać kieliszkiem wódki lub whisky i łyżką octu winnego. Na spód naczynia trzeba też nalać tyle wody, by warstwa płynu wynosiła ok. 0,5 cm.

Brytfannę należy przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C. W takiej temperaturze piecze się je ok. 2,5 godziny. W razie potrzeby należy uzupełnić wodę. Co godzinę warto też je polać sosem spod pieczeni.

Gdy żeberka będą już miękkie, trzeba je wyjąć z brytfanny, ułożyć na ruszcie piekarnika, posmarować glazurą i piec w temp. 180 st. C, aż wierzch ładnie się zrumieni. Przed podaniem żeberka smarujemy jeszcze raz warstwą glazury.

Co jeszcze wpływa na smak i miękkość żeberek?

Pieczone żeberka wyjdą smaczne, jeśli wybierzemy mięso dobrej jakości. Jeśli żeberka są bardzo grube, bo zawierają też polędwicę, należy ją usunąć i zachować do innej potrawy.

Mięso należy dokładnie opłukać, by usunąć kostne odpryski. Potem trzeba odkroić białą błonę, a także nadmiar tłuszczu.

Żeberka przed pieczeniem należy zamarynować. Najlepiej sprawdzają się suche marynaty, ale można też użyć płynnych. Mięso w marynacie musi poleżeć przynajmniej kilka godzin.

W naszym serwisie znajdziesz dokładny przepis na żeberka w miodzie , a także na żeberka w sosie pomidorowym .

żeberka
żeberka

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: hotchillismaki.blogspot

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy