Idealne w każdym kęsie żeberka w miodzie
Szukasz pomysłu na pożywny, mięsny obiad? Taki, którym zachwycą się wszyscy domownicy? Przygotuj żeberka pieczone w miodzie. Będą idealne w każdym kęsie — kruche, soczyste i niezwykle smaczne. Doskonałym dodatkiem do tego dania będą pieczone warzywa i aromatyczny sos.
Żeberka wieprzowe są dosyć tłuste, jednak to właśnie tłuszczyk i kości dodają im smaku. Doskonale nadają się do duszenia, ale najsmaczniejsze są pieczone. Trzeba tylko umieć je odpowiednio przyrządzić.
Dziś zdradzimy wam przepis na pyszne żeberka marynowane w miodzie, musztardzie i przyprawach. Są tak pyszne, że trudno im się oprzeć. Z pewnością nie poprzestaniecie na zjedzeniu jednego kawałka.
Idealne w każdym kęsie żeberka w miodzie
Składniki:
ok. 1 kg żeberek wieprzowych
3 łyżki płynnego miodu
2 łyżki musztardy
2 łyżki oleju
papryka słodka i ostra
sól, pieprz
3-4 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu lub tymianku
1/2 szklanki jasnego piwa
Przygotowanie żeberek
Żeberka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na kawałki z 1 lub 2 kośćmi. W misce wymieszaj 2 łyżki miodu, musztardę, olej, trochę papryki słodkiej i ostrej oraz soli i pieprzu.
Do przygotowanej marynaty włóż żeberka. Całość wymieszaj, przykryj, wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki. Jednak najlepiej trzymaj w niej żeberka przez całą noc.
Żeberka przełóż do żaroodpornego naczynia. Obłóż je przekrojonymi ząbkami czosnku, włóż gałązkę świeżych ziół, podlej piwem, przykryj.
Żeberka piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. W połowie pieczenia odwróć żeberka na drugą stronę.
10 minut przed końcem pieczenia posmaruj żeberka łyżką miodu. Nie przykrywaj już naczynia, piecz żeberka, aż ładnie się zrumienią.
Jeśli szukasz innych pomysłów na żeberka, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. recepturę na żeberka duszone w aksamitnym sosie, a także na żeberka pieczone w kiszonej kapuście.
Źródło zdjęcia: canva/Galembeck
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: poprostupycha