W jakiej kolejności dodawać składniki do ogórkowej?
Zupa ogórkowa najczęściej kojarzy się z dzieciństwem, kiedy podawana była na stołówkach czy domowym stole. Dzisiaj mnóstwo osób popełnia popularny błąd, który skutkuje zepsuciem całej zupy. Mowa oczywiście o dodawaniu ogórków kiszonych zbyt wcześnie, przez co ziemniaki i inne warzywa nie stają się miękkie. Dlatego kiszeniaki zawsze wrzuca się pod sam koniec gotowania.
Zupa ogórkowa ma mnóstwo zalet, których nie można lekceważyć. Jej przygotowanie jest tanie i szybkie, a finalny efekt może być przepyszny i sycący. Aby tego dokonać, należy jednak stosować się do jednej bardzo proste, a zarazem najważniejszej zasady gotowania ogórkowej. W innym wypadku cały wysiłek może pójść na marne.
Kiszone ogórki, jak sama nazwa wskazuje, mają kwaśne pH z powodu kwasu mlekowego, które wytworzyły bakterie na drodze fermentacji. Dlatego trzeba być ostrożnym z ich dodawaniem do ogórkowej.
Kiedy dodać ogórki do zupy ogórkowej?
Z pozoru zagadnienie to może wydawać się nieistotne, jednak w praktyce jest zupełnie inaczej. Problemem są kartofle, które muszą zostać najpierw w pełni ugotowane - dopiero wtedy można dodawać ogórki kiszone.
Kwaśność ogórków sprawia bowiem, że ziemniaki wymagają znacznie więcej czasu na ugotowanie. Kwas mlekowy opóźnia ich zmiękczanie, przez co gotowa zupa może zawierać twarde ziemniaki, które podczas jedzenia są nieprzyjemną niespodzianką. Zostaw więc starte ogórki w misce i wrzuć je do garnka, gdy każdy kawałek ziemniaków będzie delikatny.
Szybki przepis na zupę ogórkową
Składniki:
żeberka wieprzowe
2 marchewki
1 pietruszka
1 seler
6 ziemniaków
3 spore łyżki śmietany 18%
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
łyżeczka mąki pszennej
garść koperku
sól i pieprz
5 startych ogórków kiszonych
pół szklanki soku z kiszonych ogórków
Do wody wrzuć żeberka i wygotuj je przez 5 minut. Zmień wodę i gotuj mięso przez godzinę. Po tym czasie dodaj do niego liście laurowe, ziele angielskie, a także obrane i pokrojone w drobną kostkę marchewkę, seler oraz pietruszkę.
Ziemniaki dokładnie obierz, odetnij zielone i czarne plamy, umyj, pokrój w kostkę i wrzuć do zupy. Po około 25 minutach powinny być już miękkie. Ogórki zetrzyj na tarce i dodaj je wraz z sokiem do wywaru. W szklance zmieszaj mąkę ze śmietaną oraz kilkoma łyżkami gorącej zupy. Wlej zawartość szklanki, dopraw solą, pieprzem i świeżo krojonym koperkiem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak uratować zbyt ostrą zupę. Ten tekst wyjawia trik Ewy Wachowicz na esencjonalny rosół.
Źródło zdjęcia: canva/peredniankina, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: newsy.gotujmy; niebonatalerzu.pl