W życiu nie jadłem tak dobrych kartaczy. Ten przepis Strzelczyka nie ma sobie równych
Tomasz Strzelczyk, ulubieniec polskiego kulinarnego youtube'a, wziął się za kartacze. Jak mówi, to nie pierwszy jego przepis na to danie, ale tym razem wykradł prosto z Podlasia przepis, który gwarantuje doskonałe efekty.
Sekret podlaskich kartaczy
Niestety, kartacze wymagają czasu i zaangażowania. Ale warto – przekonuje Tomasz Strzelczyk.
Rzeczywiście, jego przepis nie należy do mało czasochłonnych. Jednak zabiegi, które wykonuje, prowadzą do wprost niezwykłych rezultatów. Sekretem doskonałych kartaczy są ziemniaki na ciasto . Tomasz Strzelczyk podaje nie jeden, a kilka sposobów, by było ono odpowiednie. Sekrety dotyczą zarówno wyborów ziemniaków, jak i ich obróbki.
Po to się na Podlasie jeździ! Żeby się człowiek czegoś nauczył – podsumowuje kucharz.
Ziemniaki na kartacze
Jako że ciasto na kartacze jest czysto ziemniaczane, ważne jest to, jakie kartofle wybierzemy. Strzelczyk zaznacza, że muszą one być mączyste, czyli bogate w skrobię . Oznacza to, że w sklepach powinniśmy szukać ziemniaków o typie kulinarnym C. Są one czasem opisywane jako ziemniaki na kluski.
Składniki
- 1,3 kg ziemniaków
- 400 g karkówki wieprzowej
- 2 cebule
- 100 g surowego boczku
- Sól i pieprz
- Łyżka majeranku
Jak przygotować ziemniaki
Pierwszą tajemnicą dobrego ziemniaczanego ciasta jest proporcja surowych i ugotowanych bulw. Choć wiele przepisów mówi, by brać jednych i drugich pół na pół, Strzelczyk podkreśla, że ważne jest, by ugotować tylko 1/10 ziemniaków . Używamy więc 1,2 kg surowych ziemniaków i ok. 120 g ugotowanych w mundurkach.
Surowe ziemniaki obieramy. Ścieramy je na drobno do miski wyłożonej tetrową ściereczką. Kiedy cała masa z surowych ziemniaków jest już w misce, dokładnie odciskamy je , wyżymając zawinięte w ściereczkę. Ziemniaki powinny być suchą masą. Miskę odstawiamy, nie wylewając z niej wody. Kiedy odstoi, na dnie zbierze się warstwa skrobi.
W młynku mielimy pokrojoną w kostkę karkówkę, dodając jedną cebulę. Masę przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem i formujemy w kulki wielkości pulpecików .
W garnku zagotowujemy wodę i osalamy. Z miski ostrożnie zlewamy rzadką część z soku z surowych ziemniaków . Same ziemniaki mieszamy z ugotowanymi i przeciśniętymi na prasce. Skrobię z dna miski dodajemy do ciasta . Solimy i dokładnie wyrabiamy.
Ciasto formujemy na dłoni na placki, do każdego wkładamy po jednym pulpeciku, dopasowujemy kształtem i zalepiamy kluskę. Można kilka razy obić ją w dłoniach, żeby ciasto dobrze dokleiło się do mięsnego farszu.
Kartacze gotujemy w osolonej wodzie z sokiem z ziemniaków, od czasu do czasu poruszając garnkiem. Na palniku o minimalnej mocy gotujemy kartacze przez ok. 40 minut . Na patelni przysmażamy pokrojony drobno boczek. Kiedy się zarumieni, dodajemy pokrojoną cebulkę. Mieszając, smażymy, aż składniki będą złociste. Kartacze podajemy z okrasą z cebuli i boczku. Przygotowane według tych wskazówek będą miękkie i delikatne.
Wypróbuj też przepisy na kotlety mielone z chrzanem i zapiekankę z karkówki .