Smakosze.pl Porady Wekujesz słoiki w ten sposób? Zapomnij, zaprzyjaźniona kucharka pokazała mi 100 razy lepszy sposób
YouTube/@ChefsGearPolska

Wekujesz słoiki w ten sposób? Zapomnij, zaprzyjaźniona kucharka pokazała mi 100 razy lepszy sposób

19 września 2023

Wekowanie chroni przetwory, które przygotowujemy na zimę przed zepsuciem się. Jest koniecznością, jeśli chcemy, by żywność w słoikach była świeża i nadawała się do zjedzenia. Jaki jest najlepszy sposób na pasteryzację? Zaprzyjaźniona kucharka poleciła mi doskonały sposób na wekowanie.

Wekowanie, czyli jak to robisz?

Początek jesieni to czas, kiedy przygotowujemy przetwory na zimę. Zamykamy smaki lata w słoiczkach. Przydadzą się w długie zimowe wieczory i dodadzą naszym daniem smaku i witamin. Wekowanie słoików jest sprawdzonym sposobem na przedłużenie świeżości żywności, która trafia do słoików.

Zwykle słoiki wekujemy w garnku, w gorącej wodzie. Pasteryzujemy 20 minut i po wyjęciu słoiki ustawiamy do góry dnem. Też tak robiłam, ale odkąd zaprzyjaźniona kucharka zdradziła mi inny sposób na wekowanie, to tylko z niego korzystam. Jak teraz wekuję słoiki? Korzystam z pewnego sprzętu kuchennego.

słoiki
YouTube/@ChefsGearPolska
Weź wykałaczkę i wetknij między pokrywkę a garnek. Zawsze tak robię podczas gotowania makaronu

Wekowanie w zmywarce, czyli sposób na słoiki

Wekowanie w garnku ma ten minus, że zmieści się w nim mało słoików. Czynność należy powtarzać, jeśli mamy sporo słoików do zawekowania. Czy jest inny sposób na pasteryzację? Jak najbardziej! Poleciła mi go znajoma kucharka.

Teraz słoiki wekuję w zmywarce. Dzięki temu na raz mogę pasteryzować wiele przetworów. Jak wekować słoiki w zmywarce? Do wyparzony wcześniej słoików wkładamy naszą żywność, a potem przecieramy brzegi papierowym ręcznikiem.

Jak wekować słoiki w zmywarce?

Następnie mocno zakręcamy słoiki i wstawiamy je do zmywarki. Ustawiamy w niej najwyższy program. Temperatura zalecana do wekowania to 70 stopni . Po zawekowaniu wyjmujemy słoiki ze zmywarki i odstawiamy do góry dnem.

Przetwory zostawiamy do wystygnięcia. Sposób na wekowanie w zmywarce jest sprawdzony, skuteczny a słoiki są dobrze zawekowane. Teraz tylko w ten sposób pasteryzuję przetwory . Jest szybki i bardzo wydajny. Pisaliśmy o przetworach, które nie wymagają pasteryzacji. Polecaliśmy sposób siostry Anastazji na kiszenie kapusty.

słoiki
YouTube/@ChefsGearPolska
Kładę mielone na kapuste i wrzucam do piekarnika. Rodzina zajada aż się uszy trzęsą
Zalewam nim liście babki i zyskuję wyjatkowy syrop. Jego korzyści doceniam co roku
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy