Wekujesz słoiki w ten sposób? Zapomnij, zaprzyjaźniona kucharka pokazała mi 100 razy lepszy sposób
Wekowanie chroni przetwory, które przygotowujemy na zimę przed zepsuciem się. Jest koniecznością, jeśli chcemy, by żywność w słoikach była świeża i nadawała się do zjedzenia. Jaki jest najlepszy sposób na pasteryzację? Zaprzyjaźniona kucharka poleciła mi doskonały sposób na wekowanie.
Wekowanie, czyli jak to robisz?
Początek jesieni to czas, kiedy przygotowujemy przetwory na zimę. Zamykamy smaki lata w słoiczkach. Przydadzą się w długie zimowe wieczory i dodadzą naszym daniem smaku i witamin. Wekowanie słoików jest sprawdzonym sposobem na przedłużenie świeżości żywności, która trafia do słoików.
Zwykle słoiki wekujemy w garnku, w gorącej wodzie. Pasteryzujemy 20 minut i po wyjęciu słoiki ustawiamy do góry dnem. Też tak robiłam, ale odkąd zaprzyjaźniona kucharka zdradziła mi inny sposób na wekowanie, to tylko z niego korzystam. Jak teraz wekuję słoiki? Korzystam z pewnego sprzętu kuchennego.
Wekowanie w zmywarce, czyli sposób na słoiki
Wekowanie w garnku ma ten minus, że zmieści się w nim mało słoików. Czynność należy powtarzać, jeśli mamy sporo słoików do zawekowania. Czy jest inny sposób na pasteryzację? Jak najbardziej! Poleciła mi go znajoma kucharka.
Teraz słoiki wekuję w zmywarce. Dzięki temu na raz mogę pasteryzować wiele przetworów. Jak wekować słoiki w zmywarce? Do wyparzony wcześniej słoików wkładamy naszą żywność, a potem przecieramy brzegi papierowym ręcznikiem.
Jak wekować słoiki w zmywarce?
Następnie mocno zakręcamy słoiki i wstawiamy je do zmywarki. Ustawiamy w niej najwyższy program. Temperatura zalecana do wekowania to 70 stopni . Po zawekowaniu wyjmujemy słoiki ze zmywarki i odstawiamy do góry dnem.
Przetwory zostawiamy do wystygnięcia. Sposób na wekowanie w zmywarce jest sprawdzony, skuteczny a słoiki są dobrze zawekowane. Teraz tylko w ten sposób pasteryzuję przetwory . Jest szybki i bardzo wydajny. Pisaliśmy o przetworach, które nie wymagają pasteryzacji. Polecaliśmy sposób siostry Anastazji na kiszenie kapusty.