Smakosze.pl Przepisy Weź herbatniki, jajka, mleko i odpal blender. Po chwili padniesz z wrażenia
Screen z filmu na kanale YouTube Dolci Veloci 89

Weź herbatniki, jajka, mleko i odpal blender. Po chwili padniesz z wrażenia

26 kwietnia 2023

Szybkie ciasto z herbatników, mleka i jaj idealne dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Prosty smakołyk przyrządza się sprawnie, a smakuje lepiej niż niejeden sernik. Musicie spróbować.

Przepis na szybkie ciasto z herbatników, mleka i jaj

Szybkie ciasto z herbatników, mleka i jaj sprawdzi się, gdy goście późno zapowiedzą się z wizytą. W proponowanym przepisie skorzystamy z prostych składników i przemieniamy je w nie lada kąsek. Podobny przysmak znajdziecie na kanale YouTube Dolci Veloci 89, z którego pochodzi zdjęcie ilustrujące artykuł. Dla chętnych jest też wersja bez nabiału.

Składniki:

  • 200 g ulubionych herbatników
  • 4 duże jaja lub 12 łyżek aquafaby
  • 150 g cukru lub słodzika
  • 800 ml mleka lub napoju sojowego
  • esencja waniliowa lub opakowanie cukru wanilinowego (opcjonalnie)
  • sos karmelowy lub czekoladowy (można pominąć)
Zapomnij o rosole i pomidorowej. Teraz gotuje się zupę botwinkową

Jak zrobić szybkie ciasto z herbatników, mleka i jaj?

W dużej misce umieszczamy pokruszone herbatniki. Wbijamy wszystkie jajka (lub wlewamy aquafabę), a następnie zalewamy całość mlekiem lub napojem. Dodajemy wanilię w dowolnej postaci - jeśli używamy - po czym starannie blendujemy.

W szklanej formie umieszczamy sos, jeśli go używamy, a następnie wlewamy przygotowaną masę. W większej szklanej, formie umieszczamy ręcznik papierowy, ciepłą wodę oraz naczynie z ciastem.

Małą formę szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 60 minut. Podajemy po ostudzeniu.

Jak podać szybkie ciasto z herbatnikami?

Do deseru pasować będą dowolne owoce sezonowe. To świetny pomysł na podkręcenie jego smaku. Możecie też polać go dodatkową porcją sosu smakowego lub przyozdobić bitą śmietaną — klasyczną lub roślinną.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne szybkie ciasta, które powstaną niemal bez wysiłku. Koniecznie sprawdźcie szarlotkę z ciasta francuskiego . Być może też skusi was ta propozycja z serkiem mascarpone . Wymaga chwili czasu, by zastygło, ale jest nieziemsko pyszne.

Szybkie ciasto z herbatników, mleka i jaj.png
canva/Sarsmis
Jak prawidłowo zawijać w folię aluminiową? 1 szczegół ma ogromne znaczenie
Mistrzowie kuchni robiąc schabowe pamiętają o 1 szczególe. Dzięki niemu kotlety wychodzą idealne
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy