Zrobiłem na próbę ciasto od Heni. Ta szarlotka to mistrzostwo świata

Wprawdzie Tłusty Czwartek już był, ale na szarlotkę zawsze jest odpowiedni czas. Szczególnie jeśli przepis pochodzi od Heni Foks, która ma na swoim koncie wiele przepysznych dań zarówno słodkich, jak i słonych. Zbliżają się również Święta Wielkanoc, dlatego warto zapoznać się z tym przepisem, który Pani Henia ma do zaproponowania.
Jakie ciasto wybrać na Wielkanoc?
Wybór ciast na Wielkanoc jest tak bogaty, że podjęcie decyzji dotyczącej świątecznych wypieków może być nie lada wyzwaniem. Babka piaskowa, mazurek czekoladowy, makowiec czy sernik wiedeński, to tylko niektóre z pytań, które z pewnością pojawiają się w Waszych myślach w przedświątecznym zgiełku.

Co zatem wybrać? Odpowiedź jest prosta. To, na co mamy akurat ochotę. Wiadomo, że klasykiem może być mazurek, czy też babka wielkanocna. Jednak na stołach w każde Święta goszczą najczęściej sernik i szarlotka. Na to drugie ciasto właśnie przepis zaproponowała Pani Henia, która swoje przepisy publikuje na YouTube na kanale Henia Foks. Koniecznie musicie go wypróbować.
Nie ma lepszego mazurka na Wielkanoc. Mamy przepis z 1908 rokuPyszna szarlotka od Heni
Szarlotka od Heni to fajna propozycja na ciasto na Święta. Ewentualnie na podwieczorek do popołudniowej kawy lub herbaty. Do przygotowania takiego ciasta będziemy potrzebować następujących składników. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Henia Foks na YouTube.
Składniki:
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 100 ml oleju
- 100 ml mleka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka:
- 1 kg jabłek
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 2 galaretki
- 1/2 szklanki wody
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszną szarlotkę z przepisu Heni?
Taka szarlotka, którą zaproponowała Pani Henia, jest prosta w przygotowaniu, a co najważniejsze smaczna.
W pierwszej kolejności do dużej miski wbijamy jajka. W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Pół szklanki cukru natomiast wsypujemy do salaterki z jajkami i ubijamy mikserem. W takcie miksowania wlewamy mleko i olej, a także wsypujemy naszą mieszankę z osobnej miski. Dalej miksujemy. Na koniec możemy jeszcze przemieszać całą masę łyżką.
Tak przygotowaną masę przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 30 minut.

W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy je w drobną kostkę. Następnie przesmażamy je na patelni. Po chwili wsypujemy na patelnię również dwie suche galaretki i wszystko razem mieszamy.
Bierzemy się za krem, do którego będziemy potrzebować 200 g masła, pół szklanki cukru i 150 g serka homogenizowanego. Masło ucieramy z cukrem do białości, po czym dodajemy serek. Musimy uzyskać jednolitą masę.
Upieczone ciasto należy przekroić na pół. Na obie części wykładamy krem i starannie rozprowadzamy po całej powierzchni. Na jednym kawałku ciasta umieszczonego w formie wykładamy masę zrobioną z jabłek i galaretki, po czym nakrywamy go drugą częścią ciasta, kremem do dołu. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem.
Tak przygotowaną szarlotkę wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Po upływie tego czasu możemy delektować się jej smakiem.
Sprawdź przepis na placki ziemniaczane z dodatkiem kiszonej kapusty. Zobacz, jakie jest najlepsze mięso na krupnik.






































