Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wilgotna, a zarazem puszysta babka wielkanocna według Siostry Anastazji. Ten składnik jest kluczowy

Wilgotna, a zarazem puszysta babka wielkanocna według Siostry Anastazji. Ten składnik jest kluczowy

Babka wielkanocna siostry Anastazji
canva/Tuned_In; Screen z filmu na kanale YouTube Wydawnictwo WAM

Babka wielkanocna siostry Anastazji jest prosta w przygotowaniu i niesamowicie smaczna. Sekretem jej delikatności i puszystości jest zastosowanie oleju rzepakowego. Roślinny tłuszcz stopniowo mieszany z pozostałymi składnikami pozwala uzyskać lekką masę, która po upieczeniu rozpływa się w ustach. Musicie spróbować.
 

Przepis na babkę wielkanocną siostry Anastazji

Wielkanocne wypieki nie muszą wymagać żmudnych przygotowań. Babka zaproponowana przez siostrę Anastazję zrobi się niemalże sama. Wystarczy bowiem odpowiednio połączyć ze sobą kilka składników i upiec je, nie zaglądając do piekarnika. Ciasto zachwyci was smakiem i konsystencją.

Składniki:

  • 4 duże jaja
  • 100 g cukru
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 g kakao
  • 125 ml oleju rzepakowego
Dziadek Staś dodawał go do wody i pił po śniadaniu wielkanocnym. Idealny sposób na przejedzenie

Jak zrobić pyszną babkę wielkanocną? Patent siostry Anastazji nie ma sobie równych

Zaczynamy od przesiania mąki pszennej wraz z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Białka oddzielamy od żółtek, po czym ubijamy je na sztywną pianę. Następnie, nie przerywając miksowania, stopniowo dodajemy cukier oraz — gdy już ten składnik się wyczerpie — żółtka.

Do jednolitej masy wlewamy olej i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, zachowując zasadę, że po porcji tłuszczu dodajemy trochę suchego miksu. Każdorazowo czekamy, aż dodany produkt dokładnie połączy się z zawartością misy miksera.

3/4 uzyskanego w ten sposób ciasta wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy na babę wielkanocną. Do pozostałej masy wsypujemy kakao i mieszamy. Ciemną warstwę wylewamy na wierzchu jasnej.

Słodycz pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Przed wyjęciem z ciepła nakłuwamy babę wielkanocną patyczkiem i sprawdzamy, czy jest gotowa. Drewienko powinno być suche.

Jak podać babkę wielkanocną?

Dwukolorowy wypiek po ostudzeniu oprószamy cukrem pudrem lub pokrywamy lukrem. Możemy też przygotować polewę czekoladową. Najlepiej smakuje z czarną herbatą lub kawą bez mleka.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na wielkanocne wypieki. Szczególnie polecamy prosty patent na pysznego mazurka kajmakowego. Być może skusi was też tradycyjna pascha.

Babka wielkanocna siostry Anastazji jest pyszna.png
canva/badmanproduction

Źródło: beszamel.se