Wiosną i latem zawsze wrzucam do leczo to warzywo. Taki obiad zrobisz w 30 minut
Prosta i superszybka warzywna potrawka to danie, które nigdy się nie znudzi. Wystarczy pokroić w kostkę kilka prostych składników, by przygotować lekki obiad doskonały w ciepłych porach roku. Warto pamiętać przy tym o kilku warzywach, które nadają mu tej lekkości.
Proste leczo z warzywami lub bez
Duszone warzywa w sosie pomidorowym to doskonała potrawa na letnie popołudnia. Zwłaszcza że możemy nagotować gar takiej potrawki i mieć obiad na dwa, a nawet trzy dni . Łatwo podgrzać go wtedy w mikrofalówce lub rondelku, a oszczędzony na gotowaniu czas przeznaczyć na łapanie letnich chwil słońca.
Leczo może mieć postać wegetariańską, lecz jeśli chcemy przygotować je z mięsem, najlepiej sprawdzi się tu kiełbasa . Przepis ten jest więc też świetnym pomysłem na zagospodarowanie tej, której przypadkowo za dużo kupiliśmy na grilla. Nadadzą się także resztki z takiej weekendowej uczty na świeżym powietrzu.
Leczo z cukinią
Przygotowując taki szybki obiad nie należy zapominać o jednym z najważniejszych warzyw w tej kompozycji: cukinii . Wyjątkowo dobrze znosi ona duszenie i zyskuje, kiedy podamy ją po obróbce termicznej. Cukinia świetnie trzyma się w lodówce, a w sezonie letnim można kupić ją razem z kwiatem, który najlepiej przygotowywać osobno, smażony w cieście naleśnikowym .
Składniki
- ¼ kg kiełbasy
- 2 cukinie
- 2 papryki
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki ostrej węgierskiej pasty paprykowej
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Przyprawy: wędzona papryka, tymianek, oregano
Obiad z papryki i cukinii
Cebulę kroimy w grube pióra, a paprykę i cukinię w dość dużą kostkę. Czosnek, w zależności od upodobań, można posiekać lub przecisnąć przez praskę , ale można też obrać go i podzielić każdy ząbek na 2-3 kawałki, by były lepiej wyczuwalne w potrawie.
Kiełbasę kroimy w kostkę i razem z cebulą wrzucamy do garnka na rozgrzany olej. Ilość tłuszczu można zmieniać w zależności od tego, jak tłusta jest kiełbasa, której używamy. Po kilku minutach smażenia dodajemy czosnek i cukinię. Smażymy kolejne kilka minut. Następnie przychodzi kolej na paprykę. Smażymy, mieszając, i dodajemy przyprawy .
Po kilku minutach takiego podsmażania dodajemy passatę pomidorową. J eśli jest gęsta, można rozrzedzić ją wodą . Leczo dusimy przez ok. 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie , a smaki dobrze połączone. Pod sam koniec smażenia do leczo dodajemy posiekaną natkę pietruszki, zostawiając nieco do dekoracji.
Wypróbuj też przepisy na szybkie ciasto bez pieczenia i kurczaka w słodko-kwaśnym sosie .