Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Hot dogi robię w domu. Z tą panierką są o wiele lepsze niż kupne
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 17.02.2024 16:44

Hot dogi robię w domu. Z tą panierką są o wiele lepsze niż kupne

corn dog
youtube.com/@ninoshome

Te nietypowe hot dogi mają w Stanach swoją własną nazwę. To corn dogi – parówki pokryte kukurydzianym ciastem i smażone na głębokim oleju. Warto spróbować tego nietypowego podejścia do hot dogów. Tylko uwaga – łatwo się uzależnić!

Amerykańskie corn dogi

Kiedy Amerykanom zaczęły przejadać się hot dogi, sięgnęli po nowe sposoby na przekąskę fast food z parówek. Tak narodziły się właśnie one, corn dogi. Popularne nie tylko w USA, lecz dziś także w Kanadzie, a nawet w Korei Południowej czy Australii, te znane od lat 40. przekąski mają nawet swoje święto. Przypada ono na początku marca. Może to dobra okazja, by ich spróbować?

Tradycyjnie corn dogi smażone są na drewnianym patyku. W Polsce najłatwiej dostępne są chyba szpadki do grillowania szaszłyków, mogą się one jednak okazać za cienkie. Warto spróbować nadziać parówki na pałeczki, które dostajemy wraz z azjatyckim jedzeniem.

smażenie corn dogów
youtube.com/@ninoshome
To największy błąd podczas gotowania jajek. Przez niego możesz wiele stracić, nigdy tak nie rób

Jak przyrządzić smażonego hot doga

Jak przystało na tak popularną potrawę, corn dogi mają swoje warianty. Kanał kulinarny Nino's Home, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje, pokazuje dość klasyczną wersję z mozzarellą, która cudownie ciągnie się po usmażeniu.

Składniki

  • 4 parówki, najlepiej grubo mielone
  • Kostka sera mozzarella
  • 240 g mąki typ 450
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • ¼ łyżeczki soli
  • Olej do smażenia, bułka tarta do panierowania

Przygotowujemy corn dogi

Parówki kroimy na połowy, a mozzarellę w słupki podobne wielkością do parówek. Na patyczek nadziewamy po pół parówki, a następnie kostkę mozzarelli tak, by razem stworzyły szaszłyk.

W misce mieszamy pozostałe składniki na ciasto. Musi ono być na tyle gęste, by dobrze przylegało do parówek i sera. Patyczki zanurzamy w cieście, a następnie dokładnie obtaczamy w bułce tartej. Powinny mieć teraz średnicę ok. 4 cm.

Corn dogi smażymy na głębokim oleju, odwracając od czasu do czasu, aż zrumienią się równomiernie ze wszystkich stron. Przekładamy je na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy z ulubionymi sosami – tradycyjnie jest to po prostu ketchup i musztarda.

Wypróbuj też przepisy na szybkie danie z kiełbasy i makaronu oraz niezwykłą sałatkę jarzynową.

przygotowanie corn dogów
youtube.com/@ninoshome