Smakosze.pl Przepisy Wlej do naleśników opakowanie gęstego płynu. Wyjdą puszyste jak obłok
canva/kajakiki

Wlej do naleśników opakowanie gęstego płynu. Wyjdą puszyste jak obłok

20 lutego 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na szybkie i tanie danie? Przygotuj naleśniki na kefirze naturalnym. Są puszyste, lekkie i bardzo smaczne. Ciasto z dodatkiem cukru z wanilią jest słodkie i świetnie łączy się z owocami, konfiturami i innymi składnikami.

Bez wody, bez mleka. Najlepsze naleśniki zrobisz na kefirze

Naleśniki są świetnym pomysłem na słodkie śniadanie, obiad lub podwieczorek. Podane z domową konfiturą, dżemem, owocami, serkiem lub sosami smakują obłędnie. Naleśniki są prostym i tanim daniem, które przygotujemy z kilku podstawowych składników.

Zwykle do ciasta na naleśniki wlewamy mleko i wodę gazowaną. Ciasto musimy odpowiednio przyrządzić, żeby nie było ani zbyt gęste, ani za rzadkie. Jeśli zrobimy jednak ciasto na kefirze, będzie ono miało idealną konsystencję.

Do przygotowania naleśników wykorzystajmy kefir naturalny w temperaturze pokojowej. Jajka również nie powinny być zimne. Po wyrobieniu ciasta odstawmy je na chwilę, żeby odpoczęło i dopiero smażmy na tłuszczu.

Okrasa miesza je z miodem i zalewa zapiekankę. Takiego sosu się nie spodziewasz

Przepis na obłędnie puszyste naleśniki

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 400 g kefiru naturalnego w temperaturze pokojowej
  • opakowanie cukru z wanilią
  • łyżka roztopionego masła
  • szczypta soli
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Jak zrobić naleśniki na kefirze?

Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli i cukier z wanilią, wymieszaj. Następnie wbij jajka, wlej kefir, roztopione masło i miksuj na wysokich obrotach, aż ciasto będzie miało jednolitą, lejącą konsystencję.

Ciasto odstaw na 20 minut. Następnie rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju lub masła i smaż naleśniki na złoty kolor. Naleśniki przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami.

Przygotuj również placki twarogowe oraz racuchy z jabłkiem . Cała rodzina będzie zachwycona.

naleśniki.jpg
canva/VYCHEGZHANINA
Błyskawiczna surówka z kiszonej kapusty. 2 dodatki sprawiają, że smakuje jak marzenie
Dodaj 1 łyżkę do gotujących się ziemniaków. 2 razy szybciej będą miękkie
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy