Smakosze.pl Przepisy Wlewam jogurt do płatków owsianych. Wszystkich zaskakuje, co z tego wychodzi
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Wlewam jogurt do płatków owsianych. Wszystkich zaskakuje, co z tego wychodzi

23 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Chcesz zaskoczyć rodzinę na śniadanie? Zainspiruj się przepisem i przygotuj z niego to fantastyczne danie z jogurtu i płatków owsianych. To, co wyjdzie z tego połączenia, zaskoczy niejednego smakosza. Zrób i o jego doskonałym smaku, przekonaj się wraz z rodziną, która poprosi o niejedną dokładkę.

Zaskakujące danie na śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To właśnie ono dostarcza niezbędnej w pierwszej części dnia energii oraz pozytywnie wpływa na nasze funkcjonowanie. Dlatego nie warto go pomijać, szczególnie że z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu, przygotujesz smaczne i pożywne śniadanie.

Co więcej, zrobisz to w łatwy i szybki sposób, więc zdążysz przygotować je przed wyjściem do pracy. Pamiętaj jednak, że smak tego dania uzależnia tak bardzo, że domownicy będą błagać cię, o to śniadanie bardzo często.

śnia.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Z przepisu siostry Anastazji na jagodzianki korzysta cała Polska. Nie ma lepszych

Śniadanie z kilku składników

Zaletą tego dania na śniadanie jest również to, że do jego przygotowania nie potrzeba wielu składników. Najważniejszy jest jogurt oraz płatki owsiane. Pozostałe składniki umieszczono na liście poniżej. To także tam znalazły się ich dokładne proporcje. Zobacz, jakie produkty są niezbędne, a później zapoznaj się z przepisem. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Smczny.tv , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 250 g płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 100 g mozzarelli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • czarny sezam
  • olej
  • pieprz
  • sól

Przepis na śniadanie

Płatki owsiane wsyp do miski. Wbij dwa jajka i wlej mleko. Dodaj także jogurt oraz startą na dużych oczkach tarki mozzarellę. Wsyp drobno posiekaną pietruszkę. Całość przypraw pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę .

Na patelni rozgrzej olej. Nałóż na nią gęstą masę i równomiernie rozprowadź po całej powierzchni. Wierch obsyp czarnym sezamem i smaż pod przykryciem, do momentu zarumienienia z dwóch stron. Placek krój na kawałki i podawaj na śniadanie. Sprawdź przepis Strzelczyka na jajecznicę oraz poznaj przepis na szczawiową .

śnaidan.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Najlepsze ogórki małosolne robię bez zalewy. Znajomi błagają mnie o przepis
Cukinia zalana tą zalewą smakuje jak ananas. Co roku robię więcej niż jedną porcję
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy