Smakosze.pl Przepisy Wsyp do gorącej zupy z dyni. Zbijesz cholesterol i wzmocnisz odporność
Fot. Canva/kodiok

Wsyp do gorącej zupy z dyni. Zbijesz cholesterol i wzmocnisz odporność

24 września 2024

Zupa z dyni to jeden z pysznych smaków jesieni. Warto podać ją ze składnikiem, który nie tylko podkręci smak, ale też zadba o nasze zdrowie. Żadna infekcja nie będzie nam straszna.

Zupa z dyni na jesienny obiad

Zupa z dyni cieszy oczy pięknym kolorem i jest w sam raz na jesienny obiad. Zupa wyróżnia się kremową konsystencją i nieco słodkim smakiem . Teraz możemy sprawić, że zupa zyska wiele cennych wartości odżywczych. Wystarczy wsypać do niej pestki dyni. Są one prawdziwą skarbnicą witamin: A, C, E, B6 i K. Pestki dyni zawierają też fitosterole, które pomagają obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu.

Warto zawsze zupę dyni podawać z pestkami. Dzięki temu zmniejszymy ryzyko wystąpienie miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych.  Pestki dostarcza nam też cynku, który wspiera odporność i poprawia wygląd skóry i włosów . Oprócz tego zupę wzbogacimy o kwasy tłuszczowe omega-3. Mają one zbawienny wpływ na serce i układ krwionośny. Poniżej znajdziesz przepis na zupę z dyni z prażonymi pestkami.

pestki z dyni
Fot. Canva/arinahabich
Ostatni dzień promocji w Dino. Mleko za darmo, uwielbiane warzywa za grosze

Jak ugotować zupę z dyni z prażonymi pestkami?

Składniki:

  • 1,3 kg dyni (po obraniu i wypestkowaniu)
  • 400 g ziemniaków
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • prażone pestki dyni do posypania

Przygotowanie zupy zacznijmy od umycia i pokrojenia dyni na duże kawałki. Układamy na blaszce. Ziemniaki też myjemy, obieramy i kroimy . Układamy na blaszce. Skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Po upływie tego czasu upieczone warzywa wkładamy do garnka, wlewamy bulion, dodajemy czosnek i przyprawy. Składniki gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut . Potem zdejmujemy z palnika, wlewamy śmietankę i blendujemy na gładki krem.

Zupa z dyni z pestkami zdrowia doda

Jeśli zupa jest zbyt gęsta, to możemy do niej dolać śmietankę. Na patelni prażymy pestki z dyni. Zupę nalewamy do talerzy i posypujemy pestkami . Warto o tym pamiętać, bo zupa nie tylko zyskuje na smaku, ale też na cenny wartościach odżywczych.

Zupa z dyni z pestkami z dyni wychodzi bardzo smaczna, wyrazista i nieco pikantna. To sycące i rozgrzewające danie podajmy na jesienny obiad. Będzie smakować całej rodzinie. Taka zupa wyjdzie nam na zdrowie. Pisaliśmy o tym, jakiej ryby w jadłospisie powinniśmy omijać. Polecaliśmy przepis na zupę z buraków i śliwek na jesień .

zupa
Fot. Canva/Maria Borisenko

Źródło: zdrowie.interia.pl, poprostupycha.com.pl

Rozgrzewający kapuśniak Jaśka Kuronia to strzał w 10. W sam raz na jesienne chłody
Moja babcia robiła najlepszy dżem pod słońcem. Wystarczą gruszki, dynia i korzenne przyprawy
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy