Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wsyp dokładnie 3 łyżki do ciasta na pierogi. Takiego jeszcze nie jadłeś
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 26.04.2023 21:56

Wsyp dokładnie 3 łyżki do ciasta na pierogi. Takiego jeszcze nie jadłeś

wycinanie ciasta na pierogi
Canva / Elena Ostankova

Wprowadź powiew świeżości do swojej kuchni. Przygotuj oryginalne ciasto na pierogi. Wystarczy, że do standardowego przepisu dodasz 3 łyżki kakao. Potrawa zrobi na wszystkich niemałe wrażenie.

Ciasto na pierogi z kakao pięknie się prezentuje i obłędnie smakuje

Pierogi to uwielbiana przez nas potrawa. Zajadamy je na słodko, oraz na wytrawnie. Mniejsza różnorodność dotyczy ciasta na pierogi. Dobrze wiemy, jak zmienić ten stan rzeczy.

Ciasto na pierogi z dodatkiem kakao cieszy pięknym czekoladowym kolorem. Do tego nadaje daniu intensywnego, niespotykanego wcześniej smaku. Idealnie komponować się będzie z twarogiem na słodko z lekką nutką wanilii. Wypróbujcie ten przepis, a nie pożałujecie.

Najlepsze kucharki wrzucają kostkę lodu do rosołu. Powód wprawia w osłupienie

Przepis na czekoladowe ciasto na pierogi

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 i ½  łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao naturalnego
  • ½ szklanki gorącego mleka
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki masła

 

Zaskakujące ciasto na pierogi z dodatkiem kakao krok po kroku

Masło do ciasta na pierogi przełóż do rondelka i rozpuść. Mąkę (odrobinę zostaw do podsypywania), kakao i cukier puder wymieszaj i przesiej do dużej miski. Dołóż do składników szczyptę soli i zacznij stopniowo dodawać do nich roztopiony tłuszcz. W następnej kolejności dolej też podgrzane mleko i wodę.

Składniki ciasta na pierogi wyrabiaj za pomocą dłoni. Kiedy zacznie przyklejać się do rąk przełóż je na blat. Kontynuuj wyrabianie, podsypując w razie konieczności mąką. Gotowe ciasto powinno mieć jednolity czekoladowy kolor.

Wyrobione elastyczne ciasto na pierogi uformuj w kulę. Owiń je folią spożywczą i pozostaw na 20-30 minut, aby odpoczęło. Po upływie tego czasu rozwałkuj je cienko, nadziej farszem i wrzucaj na wrzącą wodę z dodatkiem oleju. Po 2-3 minutach od wypłynięcia danie gotowe jest do zaserwowania. Jeśli Twoje pierogi nie chcą się skleić, skorzystaj z naszych porad w tym temacie. Strzelczyk nie zawraca sobie głowy sklejaniem, na pierogi ma zupełnie inny patent.

przesypywanie kakao.png
Canva / Darkkong