Wsyp odrobinę soli na kostki lodu. Latem codziennie wykorzystasz ten trick
Sól ma wiele zastosowań w kuchni. Jednym z mniej znanych jest użycie jej do schłodzenia napojów. Posypanie kostek lodu szybko obniży temperaturę cieczy. Sposób pomoże wam przyjemniej spędzić upalne dni, kiedy ochota na chłodne picie jest ogromna.
Mało znana właściwość soli
Sól zwykle stosujemy do doprawiania dań, sporządzania kiszonek czy sprzątania. Posypanie nią kostek lodu mało komu przyjdzie do głowy. Tymczasem ten prosty trik sprawi, że nasze napoje w mig się schłodzą.
Wystarczy umieszczone w misce sześciany obsypać kilkoma łyżkami uniwersalnej przyprawy i zalać zimną wodą. W takiej lodowej kąpieli należy umieścić puszki z ulubionymi napojami i chwilę zaczekać. Picie dawno nie było tak orzeźwiające w tak krótkim czasie.
Kopalnia magnezu, selenu i witamin. Prawda o taniej rybie zadziwi PolakówDlaczego schładzanie solą działa?
Choć opisana praktyka może brzmieć absurdalnie, za jej skutecznością stoi proces zachodzący w mieszance składników. Rozpuszczająca się sól narusza strukturę krystaliczną lodu i tym samym powoli obniża jego temperaturę.
Chłód z kolei sprawnie przenika do metalu, z którego wykonuje się opakowania do napojów. Trzeba to mocno podkreślić, bo z butelkami plastikowymi nie będzie tak prosto. Plastik bowiem nie jest dobrym przewodnikiem ciepła.
Jak jeszcze stosować sól?
Oprócz oczywistej funkcji, czyli doprawiania, które zazwyczaj odbywa się pod koniec gotowania, jest kilka mniej popularnych opcji użycia tego składnika. Osoby posiadające srebrną zastawę ucieszy informacja, że można ją czyścić przy pomocy gorącej solanki.
Sól świetnie podkreśli też smak kawy. A jeśli ciekawi was przygotowanie domowych mieszanek przypraw, koniecznie sprawdźcie kilka naszych propozycji i zaoszczędźcie pieniądze. Dania będą smakować znakomicie.
Źródło: fakt