Genialny trick na przywierające do patelni naleśniki
Naleśniki są jedną z najbardziej klasycznych propozycji kulinarnych. Niestety, czasem podczas smażenia potrafią one mocno przywierać do patelni. Okazuje się, że wystarczy szczypta popularnej przyprawy, by uniknąć takiego scenariusza. Mowa o soli.
Smakowite naleśniki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca za sprawą swoich wyjątkowych walorów smakowych. Jednocześnie potrafią one wywoływać frustrację podczas ich przygotowywania. Wszystko przez przywieranie do patelni.
Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:
Naleśniki już nigdy nie przywrą do patelni
Nie da się ukryć, że naleśniki cieszą się sporą popularnością. Niektórzy sięgają po nie przynajmniej raz w tygodniu. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a efekt potrafi powalić na łopatki. Jednak nie zawsze wszystko idzie po naszej myśli.
Niedawno prezentowaliśmy sprytny sposób na to, by naleśniki wyszły idealnie puszyste. Dziś nasza uwaga skupi się na kwestii ich przywierania do patelni. Mało kto spodziewałby się, że wystarczy pamiętać o jednym prostym triku.
Naleśniki nie będą przywierać do patelni, jeśli przed wylaniem ciasta wysypiemy na nią szczyptę soli. To właśnie popularna przyprawa sprawi, że pyszne placki wyjdą nam idealnie. Musimy jednak zastosować sztuczkę w odpowiedni sposób.
Sól wysypujemy na gorącą patelnię bez dodatku tłuszczu. Kiedy kryształki zaczną podskakiwać pod wpływem ciepła, wówczas zdejmujemy je ręcznikiem papierowym. Dopiero po takim zabiegu na patelni rozcieramy niewielką ilość oleju.
Jak jeszcze możemy uchronić się przed przywieraniem naleśników?
Sztuczka z solą powinna rozwiązać problem przywierających naleśników. Jednak warto przyjrzeć się również innym metodom. Czasami problem może tkwić w samej patelni. Wraz z upływem czasu powierzchnia naczynia zużywa się, a co za tym idzie łatwiej o przywieranie do niej smażonych smakołyków.
Naleśniki najlepiej przygotowywać na dobrej patelni, która ma nienaruszoną powłokę zapobiegającą przywieraniu. Dzięki temu smażenie nie sprawi nam większych problemów. Oczywiście na tym nie koniec wskazówek.
(Canva / VvoeVale)
Wielu smakoszy uważa, że za przywieranie może odpowiadać samo ciasto. Niektórzy zalecają, by nie dodawać do niego wody. Inni winę za kulinarną klęskę obarczają nieprawidłowe proporcje składników. W rzeczy samej takie czynniki mogą mieć wpływ na przywieranie naleśników do patelni.
Warto zauważyć, że niektórzy zalecają, by naleśniki smażyć na niewielkiej ilości oleju. Taki zabieg powinien uchronić placki przed przywieraniem. Samo ciasto warto również wzbogacić o odrobinę proszku do pieczenia. Wspomniane sztuczki pomogą nam uniknąć kulinarnej klapy. Pamiętajmy o nich podczas przyrządzania wybornych naleśników. Godny uwagi jest przepis na placki z niecodziennym dodatkiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel; Kafeteria