Wszyscy kupują kukurydzę z puszki po spróbowaniu tego przepisu. Smak z bajki
Za moim oknem pojawiła się w końcu jesienna aura - tradycyjnie z tej okazji zdecydowałem się przygotować moją ulubioną zupę. Głównym składnikiem jest zwykła kukurydza z puszki.
Niezwykle kremowa, sycąca i poprawiająca humor, tak można ją określić. Zupa z mojego przepisu tak zachwyca, że po spróbowaniu każdy od razu pędzi do sklepu po kukurydzę z puszki.
Jesienna zupa z kukurydzy z puszki
Kolejną ogromną zaletą mojej zupy z kukurydzy jest prostota. Samego przygotowania składników jest niewiele, ponieważ trzeba tylko posiekać cebulę w drobną kostkę. Wszystkie inne produkty są już gotowe.
Dlatego mój przepis sprawdzi się idealnie dla początkujących kucharzy, a także dla tych, którzy nie mają dużo czasu na gotowanie. W skrócie polecam to danie dosłownie każdemu.
Budyniowa, ale nie za słodka. Karpatkę bez pieczenia zrobisz w 20 minutPrzepis na zupę z kukurydzy
Składniki:
- 2 cebule
- 1 duża puszka kukurydzy o wadze 400 g
- 400 ml mleka 3,2%
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- sól
- pieprz
Gotowanie zaczynam od przygotowania cebuli. Obieram ją, odcinam jedną końcówkę i kroję na pół. Następnie siekam ją w drobną kostkę. Dzięki temu szybciej zachodzi karmelizacja i dużo oszczędzam na czasie.
Przygotowanie zupy z kukurydzy z puszki
Dalej wrzucam do garnka z nagrzanym masłem cebulę i smażę, aż stanie się lekko brązowa. Dorzucam do niej odsączoną kukurydzę z puszki i gotuję przez 5 minut. Po tym czasie zdejmuję garnek z ognia i wsypuję wszystkie przyprawy.
Zalewam całość mlekiem i blenduje blenderem na gładką masę. Jeśli mam ochotę na maksymalnie kremową zupę, przeciskam jeszcze masę przez sitko. Najczęściej podaję zupę z kukurydzy z drobno siekaną natką pietruszki i kawałkami świeżej papryczki chilli. Kadry wewnątrz artykułu pochodzą z kanału Webspoon World na YouTube.