Wyborne bajaderki z ciast po Wielkanocy. Przepis krok po kroku - nic się nie zmarnuje
Zastanawiasz się co zrobić z ciastami, które zostały po Wielkanocy i nikt nie jest w stanie ich do końca zjeść? Z poniższym przepisem na klasyczne bajaderki zrobisz z nich prawdziwy słodki przysmak. Dzięki niemu nie zmarnują się żadne resztki, a efekt smakuje każdemu miłośnikowi słodkości.
Bajaderki zostały opracowane w Warszawie w latach 20. XX wieku, aby móc spożytkować pozostałości po pracy cukierni. Do bajaderek dodaje się bowiem najróżniejsze okrawki ciast, biszkoptów czy pokruszone ciastka.
Przepis na bajaderki z ciast po Wielkanocy
Składniki:
-
900 g pozostałości po wielkanocnych ciastach i ciasteczkach
-
125 ml mleka
-
1 słoik marmolady
-
kostka masła
-
4 łyżki masła orzechowego
-
3 łyżki kakao
-
rum do smaku
-
2 tabliczki gorzkiej czekolady
-
orzechy
Zacznij od pokruszenia wszystkich ciast i ciasteczek wielkanocnych w dłoniach. Przesyp okruchy do dużej miski. W rondelku zagotuj mleko, dodaj do niego pół kostki masła oraz 3 łyżki kakao. Odstaw do lekkiego ostudzenia.
Przelej mieszankę do pokruszonych ciast, dodaj do całości marmoladę, masło orzechowe oraz rum i zacznij mieszać. Gdy masa uzyska jednolitą konsystencję, uformuj z niej kulki i włóż do lodówki na 1 godzinę.
W kąpieli wodnej roztop 2 tabliczki gorzkiej czekolady wraz z drugą połową masła. Obtocz je następnie w pokruszonych orzechach i odstaw do stężenia. Bajaderki najlepiej smakują następnego dnia. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne ciasto Mleczna Kanapka. Ten tekst wyjawia przepis na ciasto bez pieczenia „Jajko sadzone”.
Źródło zdjęcia: canva/teine, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Jak wykorzystać resztki wędlin po świętach? Mamy cudowny patent
-
Prosty przepis na rosół na białej kiełbasie. Idealne danie na Poniedziałek Wielkanocny
-
Zapiekanka ziemniaczana z jajkami na twardo i białą kiełbasą. Pyszny obiad z resztek po Wielkanocy
Źródło: beszamel.se.pl