Smakosze.pl Przepisy Wygląda jak jarzynowa, a smakuje jeszcze lepiej. Bez tej sałatki nie ma u mnie grilla
fot. Canva

Wygląda jak jarzynowa, a smakuje jeszcze lepiej. Bez tej sałatki nie ma u mnie grilla

17 kwietnia 2024

Już niedługo przyjdzie czas na grilla. U mnie nie może się on obejść bez tej sałatki. Minęły już czasy, kiedy szynka konserwowa była na zachodzie polskim hitem eksportowym, a w kraju – pożądanym delikatesowym towarem. Choć dziś powszechnie dostępna jest na półkach, nie traci nic ze swoich walorów. Ukazuje je w tej sycącej sałatce.

Sałatka z szynką konserwową

Sałatka z szynką konserwową? Jak najbardziej. Specjał zamknięty w charakterystycznych puszkach w kształcie podkówki była obiektem pożądania. Podobnie jak wiele towarów eksportowych, które w czasach PRL czasem niechcący zostawały w Polsce. Dziś łatwo ją kupić, nie tylko w puszkach. W wypadku tego przepisu warto poszukać takiej kupowanej na wagę . Wiele dyskontów sprzedaje ją bowiem w cienkich plastrach , które nie bardzo pasują do sałatki.

W porównaniu do zwykłej gotowanej szynki ta ma zupełnie inną strukturę mięsa . Jest ono bardziej miękkie i mniej włókniste. Między innymi dlatego dobrze odnajduje się w sałatce w towarzystwie innych produktów o podobnej strukturze, jak jajka na twardo.

sałatka na talerzyku
fot. Canva
Żaden olej, placki ziemniaczane smażę na innym tłuszczu. Spróbujesz i podziękujesz

Sałatka na grilla

Z nastaniem sezonu grillowego poszukujemy właśnie takich przepisów . Sałatka jest świetnym jarzynowym uzupełnieniem mięsnej uczty . Jest też dobrym wyborem dla osób poszukujących smaków mniej tłustych i mięsnych niż oferta rusztu. Ma też tę zaletę, że można przygotować ją zawczasu , a w takich sytuacjach jak grillowa impreza zawsze jest co robić.

Składniki

  • 400 g szynki konserwowej
  • 200 g sera żółtego
  • 2 ugotowane ziemniaki
  • 1 duży ogórek kiszony
  • 1 mała puszka groszku konserwowego
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 3 jajka
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki skyru
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz

Sałatka warzywna na grilla

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. Cebulę siekamy na drobne kawałki. Ser ścieramy na tarce o grubych okach.

Ziemniaki, szynkę i jajka na twardo kroimy w dość drobną kostkę. Dodajemy cebulę, odsączone z zalewy groszek i kukurydzę. Ogórka kiszonego kroimy drobno, najlepiej wycinając gniazda nasienne, zwłaszcza jeśli są mocno wodniste .

W miseczce łączymy składniki sosu : skyr, majonez i musztardę . Przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na 15 minut. Sosem zalewamy sałatkę, mieszamy i ewentualnie przyprawiamy do smaku. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Całość odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.

Wypróbuj też przepisy na pesto z czosnku niedźwiedziego i duszoną młodą kapustę .

sałatka z szynką i groszkiem
fot. Canva
Ułóż wafelki w foremce i zalej tą masą. Ten deser robię w chwilę, mógłbym go jeść codziennie
Gessler nie wyobraża sobie przygotowania schabowych be tej czynności. Dzięki niej są soczyste
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy