Nie ma lepszego patentu na młodą kapustę. Z tym dodatkiem smakuje najlepiej
![potrawka z kapusty](https://images.iberion.media/images/1920/kapusta1_fe8c768be8.jpg)
Cała radość w sezonie na młodą kapustę polega na tym, że produktu tego nie trzeba specjalnie obrabiać. Wystarczy poddusić ją z kilkoma przyprawami. Jest jedna kombinacja, w której odnajduje się ona najlepiej.
Duszona młoda kapusta
Wyjątkowo ciepła wiosna sprawia, że już w kwietniu można spodziewać się młodej kapusty, która czasem może też zaczynać się pojawiać dopiero w maju. Do końca wakacji będziemy mogli cieszyć się tym produktem, zdrowym, bogatym w mikroelementy i niezwykle dietetycznym.
Mając główkę takiej kapusty, wiele więcej nie potrzebujemy do szczęścia. Można nagotować sobie jej garnek i podawać go do obiadu. Jest też świetnym wsparciem diety, gdzie pojedyncza porcja może być niskokaloryczną przekąską. Niezastąpionym dodatkiem do takiej duszonej kapusty jest koperek, z którym komponuje się wprost idealnie.
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta3_8810132195.jpg)
Młoda kapusta z koperkiem
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Kulinarne Przygody. Nasza wersja jest bogatsza w dodatkowe smaki: przypominamy o jeszcze jednej świetnej w tym zestawieniu przyprawie, jaką jest kminek.
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- ½ l bulionu warzywnego (można też użyć wody)
- 1 mały pęczek koperku
- 1 łyżeczka kminku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól, pieprz
Duszona młoda kapusta
Kapustę szatkujemy po wykrojeniu głąbów. Umieszczamy ją w garnku i zalewamy bulionem do około połowy wysokości. Umieszczamy na małym ogniu i powoli dusimy do miękkości. Kapusta będzie puszczać sok. Kiedy będzie już miękka, w miarę potrzeby odlewamy wody z garnka, by nie była zbyt rzadka.
Na patelni rozgrzewamy masło. Kiedy się wyszumuje, zasypujemy je mąką i rozprowadzamy na jednolitą zasmażkę. Wlewamy ją do kapusty. Dodajemy posiekany koperek, łyżeczkę kminku, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Możemy serwować ją od razu, ale taka potrawka świetnie przechowuje się w lodówce przez kilka dni.
Wypróbuj też przepisy na pyszną prostą sałatkę z ogórka i doskonały chleb bez mąki.
![zasmażka w kapuście](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta2_92c8fb7c51.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![deser z ciasta francuskiego i jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_0d5fbb9f24.jpg)
![jajka na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/omlet1_6520d6b4a8.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![danie z pieczarek i żelatyny](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e57a9869f.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![Zupa z fasolki](https://images.iberion.media/images/origin/Zupa_z_fasolki_31631ca9f1.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![kompot ze śliwek](https://images.iberion.media/images/origin/kompot1_b442955899.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)