Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie ma lepszego patentu na młodą kapustę. Z tym dodatkiem smakuje najlepiej
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 17.04.2024 08:45

Nie ma lepszego patentu na młodą kapustę. Z tym dodatkiem smakuje najlepiej

potrawka z kapusty
Fot. youtube.com/kulinarneprzygody

Cała radość w sezonie na młodą kapustę polega na tym, że produktu tego nie trzeba specjalnie obrabiać. Wystarczy poddusić ją z kilkoma przyprawami. Jest jedna kombinacja, w której odnajduje się ona najlepiej.

Duszona młoda kapusta

Wyjątkowo ciepła wiosna sprawia, że już w kwietniu można spodziewać się młodej kapusty, która czasem może też zaczynać się pojawiać dopiero w maju. Do końca wakacji będziemy mogli cieszyć się tym produktem, zdrowym, bogatym w mikroelementy i niezwykle dietetycznym.

Mając główkę takiej kapusty, wiele więcej nie potrzebujemy do szczęścia. Można nagotować sobie jej garnek i podawać go do obiadu. Jest też świetnym wsparciem diety, gdzie pojedyncza porcja może być niskokaloryczną przekąską. Niezastąpionym dodatkiem do takiej duszonej kapusty jest koperek, z którym komponuje się wprost idealnie.

szatkowanie kapusty
Fot. youtube.com/kulinarneprzygody
Niedroga i bez ości. Ta ryba bije na głowę nawet dorsza

Młoda kapusta z koperkiem

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Kulinarne Przygody. Nasza wersja jest bogatsza w dodatkowe smaki: przypominamy o jeszcze jednej świetnej w tym zestawieniu przyprawie, jaką jest kminek.

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • ½ l bulionu warzywnego (można też użyć wody)
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól, pieprz

Duszona młoda kapusta

Kapustę szatkujemy po wykrojeniu głąbów. Umieszczamy ją w garnku i zalewamy bulionem do około połowy wysokości. Umieszczamy na małym ogniu i powoli dusimy do miękkości. Kapusta będzie puszczać sok. Kiedy będzie już miękka, w miarę potrzeby odlewamy wody z garnka, by nie była zbyt rzadka.

Na patelni rozgrzewamy masło. Kiedy się wyszumuje, zasypujemy je mąką i rozprowadzamy na jednolitą zasmażkę. Wlewamy ją do kapusty. Dodajemy posiekany koperek, łyżeczkę kminku, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Możemy serwować ją od razu, ale taka potrawka świetnie przechowuje się w lodówce przez kilka dni.

Wypróbuj też przepisy na pyszną prostą sałatkę z ogórka i doskonały chleb bez mąki.

zasmażka w kapuście
Fot. youtube.com/kulinarneprzygody