Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ułóż wafelki w foremce i zalej tą masą. Ten deser robię w chwilę, mógłbym go jeść codziennie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 17.04.2024 15:45

Ułóż wafelki w foremce i zalej tą masą. Ten deser robię w chwilę, mógłbym go jeść codziennie

deser z wafelkami
fot. youtube.com/leckerundschon

Ten  przepis na ciasto bazuje na gotowych składnikach – przekładanych nadzieniem wafelkach dostępnych w każdym sklepie. Dlatego przygotowanie go zajmuje dosłownie chwilę. Ciasto jest kruche i delikatne w smaku, świetne na szybki deser.

Deser z wafelków

Przygotowanie takiego ciasta trwa niewiele dłużej niż przyrządzenie budyniu, który wchodzi w jego skład. O ile wiele deserów bez pieczenia wykorzystuje gotowe herbatniki i ich skłonność do rozmiękania w kontakcie z wilgotnym nadzieniem, ten przepis jest nieco inny. Ciasto powinno pozostać chrupiące i pełne smaku kakaowego nadzienia wafelków.

Przepis ten wykorzystuje też powszechnie dostępny, a jednak niedoceniony składnik, jakim jest mleko zagęszczone. Pełni tu funkcję nie tylko smakową, lecz także spajającą masę. Ponieważ dostępne jest też w karmelizowanej postaci (łatwo je też przygotować samodzielnie, opiekając puszkę mleka w piekarniku), jest to jeden z elementów, które można zmieniać, by osiągnąć inne oblicze tego samego deseru.

ciasto z wafelkami
fot. youtube.com/leckerundschon
Gessler nie wyobraża sobie przygotowania schabowych be tej czynności. Dzięki niej są soczyste

Ciasto z czekoladowych wafelków

Zaletą tego przepisu jest jego wszechstronność. Ilustracje zaczerpnęliśmy z kanału Smaczne i piękne, gdzie ciasto powstaje na bazie wafelków kakaowych i białej czekolady w sosie. Można jednak wykorzystać tak częste wafelki cytrynowe, a do masy budyniowej dodać skórkę z tego owocu.

Składniki

  • 500 g wafelków nadziewanych (np. cytrynowych, śmietankowych, kakaowych)
  • 500 ml mleka
  • 80 ml mleka zagęszczonego
  • 2 żółtka jajek
  • 80 g cukru
  • 50 gr mąki kukurydzianej
  • Opcjonalnie: 75 g czekolady, białej lub gorzkiej
  • Łyżka gorzkiego kakao

Deser bez pieczenia

Okrągłą formę o niewielkiej średnicy wykładamy na spodzie papierem do pieczenia. Wafelki dzielimy na kawałki tak, by większość z nich stała pionowo w formie na ⅔ jej wysokości. Pozostałe wafelki wkładamy do kielicha blendera i miksujemy na proszek.

W misce mieszamy wafelkowy proszek z mlekiem zagęszczonym. Wyrabiamy na kleistą masę, która posłuży za kruchy spód ciasta. Mleka może być potrzeba nieco więcej lub nieco mniej – warto być przygotowanym na tę możliwość.

W misce rozcieramy żółtka z cukrem na krem. Dodajemy mąkę kukurydzianą, łączymy w jednolitą masę, a następnie porcjami dodajemy mleko, ciągle mieszając. Budyń przelewamy do rondelka i, nie przestając mieszać, zagotowujemy. Gęsty budyń zdejmujemy z palnika, dodajemy posiekaną czekoladę i łączymy w kremową masę.

Ciasto z pokruszonych wafelków wykładamy na dno formy. Ugniatamy ją i wałkujemy (np. szklanką) by stworzyć zwarty, kruchy spód. Na nim pionowo gęsto układamy wafelki. Kiedy będą wypełniały tortownicę, zalewamy je lekko przestudzoną masą budyniową. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by całość dokładnie stężała, a na koniec posypujemy przesianym kakao.

Wypróbuj też przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego i sprawdź, czy znasz odpowiedź na kulinarne pytanie za ćwierć miliona.

ciaska z mlekiem
fot. youtube.com/leckerundschon