Smakosze.pl Przepisy Wyjątkowy patent Okrasy na młodą kapustę. Niezwykłe połączenie smaków
canva/Dar1930; TRICOLORS/East News

Wyjątkowy patent Okrasy na młodą kapustę. Niezwykłe połączenie smaków

7 maja 2022

Młoda kapusta kusi smakiem. Karol Okrasa proponuje, by podać ją z pyszną pomidorową salsą i odrobiną aromatycznego masła z przyprawami. Koniecznie sprawdźcie ten wyjątkowy, nieskomplikowany przepis wydobywający z wczesnego warzywa niezwykły aromat, któremu mało kto się oprze. Domownicy będą zachwyceni.

Kapusta młoda w pomidorach jest kolejnym — po wybornej szczawiowej i kremie z dyni — pysznym pomysłem na przyrządzenie sezonowego warzywa wprost od Karola Okrasy. D anie zachwyci was wyśmienitym kontrastem pomiędzy delikatnością warzywa i wyrazistością pomidorowej salsy z dodatkiem ziół. Nikt nie oprze się tej wybornej kompozycji.

Przepis na młodą kapustę według Karola Okrasy

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty

  • 1/4 szklanki wody

  • 60 g masło

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • sól i pieprz

Składniki na salsę pomidorową:

  • 7 większych suszonych pomidorów z zalewy

  • 50 ml oleju ze słoika z suszonymi pomidorami

  • 2 ząbki czosnku

  • pół cytryny — sok i skórka

  • 1 łyżka suszonego tymianku

  • sól i pieprz

Składniki na emulsję maślaną:

  • 40 g masła

  • 30 ml wody

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego

  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny

  • sól i pieprz

Przygotowanie kapusty:

Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście. Kroimy ją na ćwiartki. Jeżeli nasze warzywo jest mało zbite i nieduże, przekrawamy jedynie na pół. Warzywo delikatnie dusimy w garnku pod przykryciem z niewielkim dodatkiem wody.

Gdy nieco zmięknie, a płyn odparuje, dodajemy masło, olej i pieprz. Zmniejszamy ogień i karmelizujemy, przypiekając płaskie boki kapusty na lekko brązowy kolor. Przenosimy na talerz. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie polewamy salsą z pomidorów. Możemy obsypać świeżym tymiankiem.

Przygotowanie pomidorowej salsy:

Pomidory suszone siekamy i łączymy je z olejem ze słoika. Dodajemy rozdrobniony czosnek, skórkę otartą z cytryny i sok z owocu. Doprawiamy tymiankiem, solą oraz pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na bok.

Przygotowanie emulsji maślanej:

Na patelni, na której przyrządzaliśmy kapustę, umieszczamy masło, wodę sok z cytryny, kmin rzymski oraz po szczypcie soli i pieprzu.

Mieszamy i delikatnie podgrzewamy do czasu, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Dodajemy wcześniej przyrządzoną salsę pomidorową i ponownie mieszamy. Dodatkiem polewamy kapustę.

Młoda kapusta według Karola Okrasy jest wyśmienita
Młoda kapusta według Karola Okrasy jest wyśmienita

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy