Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis Okrasy na wyśmienitą zupę z dyni

Przepis Okrasy na wyśmienitą zupę z dyni

Zupa dyniowa Karola Okrasy
canva/Jane-du-Plessis; TRICOLORS/EAST NEWS WARSZAW

Zupa dyniowa jest pysznym rozgrzewającym daniem, po które zdecydowanie warto sięgnąć tej jesieni. Przygotujcie ją według przepisu Karola Okrasy — dodając aromatycznych przypraw -a wyjątkowy smak na długo zostanie w waszej pamięci. Dodatkowo opcjonalnie kucharz zachęca do podawania jej z wyjątkowym dodatkiem - twarogiem.

Polecaliśmy wam już pyszne kremy z dyni. Wyjątkowo dobra jest wersja z dodatkiem masła orzechowego lub aksamitna zupa dyniowa z delikatnym mleczkiem kokosowym. Żadna z nich jednak równać nie może się kompozycji smakowej proponowanej przez Karola Okrasę.

Przepis na aromatyczną zupę dyniowa Karola Okrasy

Składniki:

  • 1 kg dyni

  • pół cebuli

  • mały korzeń pietruszki

  • pół średniego selera korzeniowego

  • 2 średnie ziemniaki

  • 1 ząbek czosnku

  • 4 ziarenka kolendry

  • 3 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka papryki cayenne

  • po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru i kminu rzymskiego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)

  • 10 g twarogu wędzonego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy. Wszystkie warzywa oprócz dyni obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na patelni, pod koniec dodając rozdrobiony czosnek, a po chwili dorzucamy resztę warzyw.

Wszystko obsmażamy, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania lekko złotego koloru. W międzyczasie dynię kroimy w małą kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy przesmażone warzywa.

Całość doprawiamy sypkimi przyprawami i kolendrą w ziarnach, a następnie wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Mieszamy i wlewamy 1,5 litra gorącej, lekko osolonej wody lub bulionu roślinnego. Gotujemy przez 15-20 minut.

Gdy warzywa zmiękną, usuwamy liście laurowe i ziele angielskie, a zawartość garnka miksujemy na gładki krem za pomocą blendera. Gotową zupę nalewamy do talerza.

Podajemy z pokruszonym wędzonym twarogiem i posiekaną natką pietruszki. Możemy też udekorować danie świeżą kolendrą, pestkami dyni lub tartym twardym serem np. parmezanem. Smacznego.

Dyniowa w garnku
Dyniowa w garnku

Źródło zdjęcia: canva/Ewgenija_s

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram