Smakosze.pl
Zupa dyniowa Karola Okrasy

canva/Jane-du-Plessis; TRICOLORS/EAST NEWS WARSZAW

Przepis Okrasy na wyśmienitą zupę z dyni

3 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Zupa dyniowa jest pysznym rozgrzewającym daniem, po które zdecydowanie warto sięgnąć tej jesieni. Przygotujcie ją według przepisu Karola Okrasy — dodając aromatycznych przypraw -a wyjątkowy smak na długo zostanie w waszej pamięci. Dodatkowo opcjonalnie kucharz zachęca do podawania jej z wyjątkowym dodatkiem - twarogiem.

Polecaliśmy wam już pyszne kremy z dyni. Wyjątkowo dobra jest wersja z dodatkiem masła orzechowego lub aksamitna zupa dyniowa z delikatnym mleczkiem kokosowym. Żadna z nich jednak równać nie może się kompozycji smakowej proponowanej przez Karola Okrasę.

Śledzie po myśliwsku

Prosty przepis na pyszne śledzie po myśliwsku

CZYTAJ DALEJ

Przepis na aromatyczną zupę dyniowa Karola Okrasy

Składniki:

  • 1 kg dyni

  • pół cebuli

  • mały korzeń pietruszki

  • pół średniego selera korzeniowego

  • 2 średnie ziemniaki

  • 1 ząbek czosnku

  • 4 ziarenka kolendry

  • 3 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka papryki cayenne

  • po 1/2 łyżeczki mielonego imbiru i kminu rzymskiego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)

  • 10 g twarogu wędzonego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy. Wszystkie warzywa oprócz dyni obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na patelni, pod koniec dodając rozdrobiony czosnek, a po chwili dorzucamy resztę warzyw.

Wszystko obsmażamy, co jakiś czas mieszając, aż do uzyskania lekko złotego koloru. W międzyczasie dynię kroimy w małą kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy przesmażone warzywa.

Całość doprawiamy sypkimi przyprawami i kolendrą w ziarnach, a następnie wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Mieszamy i wlewamy 1,5 litra gorącej, lekko osolonej wody lub bulionu roślinnego. Gotujemy przez 15-20 minut.

Gdy warzywa zmiękną, usuwamy liście laurowe i ziele angielskie, a zawartość garnka miksujemy na gładki krem za pomocą blendera. Gotową zupę nalewamy do talerza.

Podajemy z pokruszonym wędzonym twarogiem i posiekaną natką pietruszki. Możemy też udekorować danie świeżą kolendrą, pestkami dyni lub tartym twardym serem np. parmezanem. Smacznego.

Dyniowa w garnku

Dyniowa w garnku

Źródło zdjęcia: canva/Ewgenija_s

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >