Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyjątkowy przepis na barszcz ukraiński Danuty Martyniuk. Patent jest hitem

Wyjątkowy przepis na barszcz ukraiński Danuty Martyniuk. Patent jest hitem

Barszcz ukraiński Danuty Martyniuk
canva/Krasyuk; screen z filmu fakt24.pl

Barszcz ukraiński jest pysznym i rozgrzewającym daniem, które idealnie sprawdzi się na chłodne jesienne dni. Danuta Martyniuk zdradziła niedawno swój przepis na ten przysmak. Gwiazda gotuje go na bulionie drobiowo-wołowym, dzięki czemu wychodzi niezwykle aromatyczny i treściwy. Spróbujecie?

Dobrze przyrządzony barszcz ukraiński skusi niejednego amatora tradycyjnej kuchni. Zaproponowana przez Danutę Martyniuk receptura jest bardzo prosta i obejmuje przygotowanie esencjonalnego wywaru wołowo-drobiowego. Dzięki niemu danie ma bogaty smak i syci na długo.

Przepis na barszcz ukraiński Danuty Martyniuk

Składniki:

  • 4 większe buraki

  • 350 g fasoli Piękny Jaś, ugotowanej

  • 1,5-2 litry wody

  • 1 kurzy korpus

  • 150 g szpondru wołowego

  • 1 pęczek włoszczyzny

  • 1 mała marchewka

  • 400 g białej kapusty

  • 1 średnia cebula

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 5 ziaren czarnego pieprzu

  • 400 g śmietany 18%

  • 30 ml octu winnego

  • 30-40 g koncentratu pomidorowego

  • sól, pieprz i cukier w ilości do smaku

  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

  • natka pietruszki do podania

Jak przygotować barszcz ukraiński? Danuta Martyniuk zdradziła niezawodny patent

W dużym garnku umieszczamy oczyszczone mięso i zalewamy je wodą. Doprowadzamy do wrzenia i zbieramy szumy. Wrzucamy umytą włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotujemy przez 30 minut.

W międzyczasie marchew oraz buraki obieramy ze skórki. Warzywa kroimy w słupki i podsmażamy na dobre rozgrzanym tłuszczu z dodatkiem octu przez kwadrans. Wrzucamy posiekaną cebulę i doprawiamy całość solą oraz pieprzem.

Smażymy jeszcze przez chwilę, a gdy cebulka się delikatnie zeszli wrzucamy koncentrat pomidorowy. W razie potrzeby doprawiamy go cukrem. Z gotującego się wywaru wyjmujemy włoszczyznę i przyprawy w kawałku. Dodajemy umytą i poszatkowaną kapustę.

Po mniej więcej 20 minutach dodajemy zawartość patelni oraz ugotowaną fasolę. Barszcz ukraiński doprawiamy do smaku i zabielamy śmietaną. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami posypany natka pietruszki.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przysmaki z fasolą. Spróbujcie koniecznie roślinnego smalcu — fantastycznie smakuje i jest niesamowicie kremowy. Być może też skusi was bezmięsna fasolka po bretońsku.

Barszcz ukraiński Danuty Martyniuk jest pyszny
canva/Darina Boluchevskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: