Wyjątkowy sposób na pieczone placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane są popularną przekąską, a często nawet pysznym daniem obiadowym. Aby wyszły idealne, należy je odpowiednio smażenie. Jeżeli jeszcze nam to nie wychodzi, możemy pokusić się o ich upieczenie.
Jeżeli jednak wolicie tradycyjne placki, sięgnijcie po ten przepis — wyjdą pysznie chrupiące. Zerknijcie także na tę recepturę na placki z kukurydzy . Być może zainspiruje was ona do stworzenia oryginalnego nadzienia do pieczonych placków ziemniaczanych .
Przepis na pieczone placki ziemniaczane
Składniki:
-
280 g ziemniaków
-
1 mała szalotka lub 1/4 cebuli zwykłej
-
1 jajo
-
40 g masła lub 4 łyżki oleju rzepakowego
-
świeżo zmielony czarny pieprz
-
2 łyżki ziół (np. rozmaryn, tymianek)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Blachę z 12 wgłębieniami smarujemy oliwą lub wykładamy specjalnymi papierowymi foremkami do pieczenia muffinek. Jeśli jej nie posiadamy, na blasze piekarnika rozkładamy papier do pieczenia.
Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i wkładamy do miski. Cebulę obieramy z łupiny i również ścieramy na tarce, tym razem wybierając te drobne. Dodajemy ją do ziemniaków.
Masło roztapiamy na patelni, a przestudzone dodajemy do masy na placki wraz z jajem. Możemy je też zastąpić olejem. Masę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, odrobina soli i ulubionymi ziołami suszonymi. Pasował będzie m.in. tymianek czy rozmaryn.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Do wgłębień w formie nakładamy po 1 łyżce ziemniaków. Jeśli pieczemy na płaskiej blasze, masę wykładamy w odstępach i formujemy cienkie placuszki. W obu przypadkach pamiętajmy, by nie dodawać do nich płynu zbierającego się na dnie miski — niepotrzebnie ją rozwodni i sprawi, że placki będą się rozpadać.
Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut, na złoty kolor. Placki wyjmujemy z piekarnika i serwujemy ciepłe z ulubionymi dodatkami. Jeżeli do placków dosypaliśmy tymianku, purée buraczane doprawione chrzanem skomponuje się idealnie. Placki z rozmarynem będą pyszne z dodatkiem majonezu cytrynowego. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/w-ings
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kwestiasmaku