Wystarczy kapka, by surówka smakowała lepiej, niż w restauracji. To tajny składnik stosowany „u chińczyka"
Smak surówki jak z chińskiej restauracji doskonale wszyscy znamy. Jednak bywa on trudny do otworzenia w domu. Dzięki temu produktowi stanie się to możliwe, a kupisz go niemal w każdym sklepie.
Surówka jak z chińskiej restauracji
Lubimy smak kuchni orientalnej i często wybieramy smakołyki z barów i restauracji, które serwują chińszczyznę. Szczególnym powodzeniem cieszy się surówka, która ma charakterystyczny smak. Bywa ona prawdziwym rarytasem, którego smak próbujemy odtworzyć w warunkach domowych. Nie jest to jednak wcale takie proste.
Co prawda używamy białej kapusty, ale brakuje nam tego czegoś, co zadecyduje charakterystycznym smaku surówki. Podpowiadamy, co trzeba zrobić, by go odtworzyć w domu. Ten produkt jest łatwo dostępny i dzięki niemu zrobisz znakomitą sałatkę jak z chińskiego lokalu. Teraz stanie się to banalnie proste.
Taką roladę podam w tym roku na Wielkanoc. Nikt nie zgadnie w co zawijam farsz Tych produktów chorzy na celiakię powinni unikać. Rozmowa z gastroenterologiemOcet ryżowy, czyli tajemnica smaku
Okazuje się, że musimy użyć octu ryżowego, który jest niezwykle popularnym składnikiem w daniach kuchni azjatyckiej. W Polsce też staje się coraz bardziej popularny i z łatwością można go kupić. Ocet ryżowy wyróżnia się delikatnym smakiem i zapachem. Jest też dużo łagodniejszy od octu spirytusowego, czy jabłkowego.
Produkt będzie świetnym uzupełnieniem surówek i dań mięsnych. Wystarczy odrobiną, by podkręcić smak kapusty i zrobić surówkę, którą tak uwielbiamy. Nie musimy się bać, że przesadzimy z ilością. Nie przyćmi on smaku innych składników, bo jest bardzo delikatny.
Jak zrobić surówkę z kapusty z octem ryżowym?
Składniki:
- ½ główki białej kapusty
- 1 czerwona cebula
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- ⅓ szklanki oleju
- 4 łyżki octu ryżowego
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie surówki zacznij od posiekania kapusty w paski i starcia marchwi na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokrój w piórka i dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj i miskę przykryj talerzem. Do garnka wlej olej, ocet, wsyp cukier i sól. Składniki zagotuj i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
Garnek zdejmij z ognia i wymieszaj. Gorący sos wlej do miski z warzywami. Wymieszaj, gdy ostygnie, włóż surówkę na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem możesz posypać surówkę natką pietruszki. Sprawdź, jaki jest największy grzech przy robieniu żurku. Ewa Wachowicz obłędną szynkę przyrządza właśnie tak.
Źródło: gotujmy.pl