Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Z jakiego mięsa najlepiej ugotować rosół? Wybór Okrasy zachwycił Polaków

Z jakiego mięsa najlepiej ugotować rosół? Wybór Okrasy zachwycił Polaków

rosół
YouTube/KuchniaLidla, Canva/Robert Chlopas

Polacy uwielbiają jeść rosół. Ta zupa stała się już dawno kultowym daniem kuchni polskiej. Pyszna, zdrowa i rozgrzewająca. Karol Okrasa rosół gotuje nie z całego kurczaka. Znany kucharz jednej części pozbywa się. Jego patent zachwyci smakoszy. 

Rosół- ulubiona zupa Polaków

Rosół cenimy za jego smak i właściwości prozdrowotne. Rozgrzewa, leczy przeziębienia i infekcje. Bywa ratunkiem w chorobach i stanach osłabienia. Wspomaga też nasz układ trawienny i odpornościowy.

Ta lubiana zupa nie tylko w Polsce- zawiera zdrowe aminokwasy i witaminy: A, E, K i C. Dostarcza nam wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Wpływa na zdrowie kości, stawów, skóry i łagodzi dolegliwości bólowe układu kostnego. Zwykle dodajemy do niego kilka rodzajów mięs. Natomiast Karol Okrasa z kurczaka pozbywa się jednej części. Nigdy na niej nie gotuje rosołu.

Przez ten błąd ogórki konserwowe stają się miękkie i pomarszczone. Babcia uświadomiła mi, co robiłam źle

Karol Okrasa nigdy nie daje piersi z kurczaka do rosołu

Karol Okrasa do rosołu nie daje piersi z kurczaka. Tę część zostawia do przyrządzenia innych dań. Znany kucharz rosół gotuje na mięsie z kaczki- najlepiej kaczych ud. Jeżeli chodzi o kurczaka- to Karol Okrasa do rosołu wybiera korpus.

Znany kucharz mięsa wrzuca do zimnej wody. Dzięki temu wydobywa z mięsa smak i aromat. Karol Okrasa na początku nastawia duży ogień, a po zagotowaniu- zmniejsza go. Dodaje też takie warzywa jak: korzeń pietruszki, cebula, marchewka, seler. Znany kucharz nie daje jednak dużo marchewki, by rosół nie był zbyt słodki.

Sposób Karola Okrasy na pyszny rosół

Znany kucharz warzywa kroi na dość grube kawałki. Przed włożeniem ich do garnka- wstawia je do piekarnika. Ten zabieg pysznie podkręca smak warzyw, a potem rosołu. Warzywa powinny być lekko zarumienione, a nie miękkie.

 Przed włożeniem do piekarnika warto posypać je pieprzem i skropić olejem. Karol Okrasa do rosołu daje tylko kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych. Zdaniem kucharza- nie powinniśmy dawać zbyt dużo przypraw do rosołu, bo jego smak nie będzie przez to wyczuwalny. Karol Okrasa rosół gotuje kilka godzin na małym ogniu. Pisaliśmy o wrzucaniu kostek lodu do rosołu.  Podawaliśmy patent na rosół od Anny Lewandowskiej.

rosół
Canva/mariha-kitchen

Źródło: pysznosci.pl