Zawsze wrzucam do rosołu kostkę lodu. Koleżanki się dziwiły, teraz robią tak samo
Rosół to najbardziej ulubiona zupa Polaków. Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu właśnie bez rosołu. Jednak, co zrobić by ta pyszna i zdrowa zupa była klarowna? Warto wykorzystać do tego kostki lodu.
Rosół- jedz go na zdrowie
Rosół jest zupą, która porządnie rozgrzewa, syci i wyjątkowo smakuje. Każdy, kto zajmuje się kuchnią, ma przeważnie swój własny sposób na przyrządzenie rosołu. Ważny jest odpowiedni wybór mięs i czas gotowania tej zupy. Zależy nam, by rosół wyszedł wyborny.
Powolne gotowanie rosołu powinno zapobiec powstawaniu zmętnień. Jednak mim zo długiego czasu gotowania i naszych starań- zmętnienia powstają. Nie ma co się martwić, bo jest jeden skuteczny sposób na pozbycie się ich. Warto go wykorzystać w swojej kuchni.
Marynuję cukinię i smakuje ona jak ananas. Koleżanki błagają mnie o przepisKostki lodu, czyli uratujmy rosół
Jeśli w rosole pozostają zmętnienia- to warto użyć kostek lodu. Ten prosty zabieg sprawi, że zupa błyskawicznie odzyska swoją klarowność. Należy zaznaczyć, że jej smak dzięki temu patentowi- nie zmieni się. Natomiast zmętnienia znikną.
Jak działają kostki lodu na zmętnienia w rosole? Wrzucenie kostek lodu do garnka powoduje nagłe ochłodzenie się zupy. Tłuszcz błyskawicznie oblepi kostkę lodu i zgromadzi się wokół niej. Wystarczy wówczas łatwo usunąć zmętnienia.
To jest ważne, gdy gotujesz rosół
Nigdy nie gotuj rosołu na mięsie zamrożonym. Mięso musi być świeże i jak najlepszej jakości. Z zamrożonych kawałków powstaje więcej szumowin. Takiego problemu nie ma z mięsem, które ma temperaturę pokojową.
Nie wybierajmy do rosołu mięsa zbyt chudego. Trochę tłuszczu jest jak najbardziej wskazane. Tłuszcz wpływa też na smak i aromat rosołu. Powinniśmy też wrzucić mięso do zimnej wody, a nie do wrzątku. Taki zabieg sprawi, że zupa wyjdzie bardziej esencjonalna. Pisaliśmy o sposobie na rosół od Anny Lewandowskiej. Informowaliśmy, jak dawniej przechowywano rosół.
Źródło: smakosze.pl