Smakosze.pl Dieta Z tą zupą kilogramy lecą w dół. Świetna do odchudzania i trzymania linii
fot. youtube.com / Przepisy Joli

Z tą zupą kilogramy lecą w dół. Świetna do odchudzania i trzymania linii

3 listopada 2024

To proste danie z pulpetami to świetna dietetyczna zupa na redukcję nadmiaru kilogramów. Włączona do diety, pomoże utrzymać figurę, nie rezygnując z kondycji na co dzień. Dzięki podobnym przepisom łatwiej odchudzać się z głową.

Dietetyczna zupa

Zupy to nie tylko świetne, rozgrzewające danie na co dzień . To także doskonałe wsparcie diety . Są sycące, dzięki czemu skutecznie gaszą apetyt. Wygotowując warzywa do płynu uzupełniamy też nasz jadłospis o błonnik, który reguluje pracę układu wydalniczego.

Zupa z ziemniakami, kilkoma innymi warzywami i chudym mięsem jest przy okazji pełnowartościowym daniem. W przeciwieństwie do różnych diet-cudów, taka zupa z pulpetami może więc stanowić normalny obiad, i to na kilka dni. Można się też podzielić nim z rodziną, która, nawet jeśli nie przyłącza się do naszego dietetycznego wysiłku, zje ją ze smakiem.

zupa warzywna

Zapomnij o gotowaniu kapusty na gołąbki. Jest 100 razy lepszy sposób

Zupa z pupletami

Warto przygotować garnek takiej zupy od razu na kilka dni . Odgrzewa się ją łatwo, a kiedy czeka w pogotowiu w lodówce, można sięgnąć po nią ilekroć najdzie nas głód, i zaspokoić go dietetycznym daniem.

Składniki

  • 300 g mięso mielonego z indyka
  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4-5 gałązek świeżego tymianku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • Sól, pieprz, liście laurowe

Zupa kartoflana

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy je wodą, dodajemy 2-3 liście laurowe i gotujemy. W tym czasie formujemy z mięsa pulpety i dodajemy do zupy. Gotujemy przez 10 minut.

Marchewkę ścieramy na tarce. Cebulę kroimy drobno i wrzucamy na rozgrzane masło. Dodajemy listki tymianku i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula zacznie się robić szklista, dodajemy marchewkę i dusimy. Po kolejnych kilku minutach przenosimy zawartość patelni do garnka z ziemniakami i pulpetami.

Gotujemy wszystkie składniki jeszcze przez ok. 10 minut , do miękkości. Na kilka minut przed końcem, próbujemy i ewentualnie dosalamy, a następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Wypróbuj też sposób na parzenie kapusty na gołąbki i przepis na surówkę w stylu chińskim .

zupa z warzywami

Tanie mięso, napakowane żelazem. Polacy totalnie pomijają go w mięsnym
W życiu nie jadłam lepszej surówki. Smakuje jak z chińskiej restauracji
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy